< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - joi, 2 octombrie 2008

Scadere de amploare pe piata auto americana

Intensificarea crizei financiare si inasprirea conditiilor de creditare ii determina pe consumatorii din Statele Unite sa renunte la achizitonarea de masini. Numai in septembrie, piata americana de autovehicule a inregistrat o scadere a vanzarilor cu 26,6% fata de anul trecut. Potrivit unui studiu Autodata, citat de Money Channel, numarul de autoturisme vandute in septembrie in Statele Unite a scazut sub un milion la 964.873 de unitati. Ford si-a vazut vanzarile scazand cu 34 de procente, iar Chrysler cu 33 la suta. De asemenea, numarul unu american, General Motors a pierdut 15,8 procente.

Compania japoneza Toyota ainregistrat si ea scaderi ale vanzarilor de 29,5 la suta, de doua ori mai mult decat previziunea initiala. In total, firma nipona a vandut o suta patruzeci si patru de mii douasute saizeci de vehicule adica aproximativ o jumatate din totalul General Motors, care controleaza 27 la suta din totalul pietei. Actiunile Ford au scazut cu 12,5% miercuri la 4,55 dolari pe actiune.

Titlul General Motors a ramas stabil la 9,45 dolari pe o piata in usoara scadere. Scaderea pietei autoturismelor atinge si sectorul autoturismelor de lux .

Porsche vandut in septembrie cu 45 la suta mai putin, adica 1458 vehicule, decat in aceeasi luna din 2007.

A.E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=13803&data=2008-10-02