< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - joi, 18 septembrie 2008

Plouat si din ce in ce mai ingrijorat, Iuscenko a participat din nou la exercitii militare

Armata ucraineana exerseaza traversarea unor obstacole fluviale

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a asistat joi la manevre militare, care au inclus tiruri de rachete, simulari de operatiuni cu tancuri si cu avioane de lupta, relateaza AFP, citata de NewsIn. "Sunt multumit de aceste manvere", a declarat seful statului, dupa ce a urmarit cum trupele au traversat un "obstacol fluvial". "Armata ucraineana este capabila sa isi indeplineasca datoria constitutionala, de a apara tara", a adaugat el. Aproape 3.000 de militari ucraineni iau parte la aceste exercitii care vizeaza "respingerea unui atac". Aproximativ 20 de aparate, printre care elicoptere, avioane de vanatoare si de lupta, 30 de tancuri si aproape 90 de vehicule blindate pentru transportul trupelor au fost implicate in manevre.

Exercitiile, in cursul carora au fost lansate bombe fara explozibil, au loc pe fondul unei crize politice grave in Ucraina, la o luna dupa conflictul armat ruso-georgian. "Aceste exercitii, ca toate manevrele noastre militare, au fost planificate din 2007 si nu au nicio legatura nici cu situatia politica din tara, nici cu conflictul ruso-georgian", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Apararii, Kostiantin Sadilov.

Potrivit Presidentiei Ucrainei, exercitiul a fost executat de Brigada 30 Mecanizata, din cadrul Corpului 8 Armata. Iuscenko a fost insotit de catre ministrul Apararii, Iuri Ierhanurov, secretarul Consiliului National de Securitate, Raisa Bohatiriova, si adjunctul sefului secretariatului general al Presedintiei, Ihor Puksin.

Tot anul acesta, in iulie, inainte de a vizita Insula Serpilor, Iuscenko a trecut si pe la Brigada 82 Mecanizata, din Chornomorske, Odesa, unde a asistat la un complex exercitiu de pregatire tactica si s-a familiarizat cu armamentul aflat in dotarea militarilor.

M.A.B.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=12985&data=2008-09-18