< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - miercuri, 10 octombrie 2007

Senatorii din Comisia juridica sunt de acord ca masinile sa se miste mai repede

Viteze mai mari pe drumurile patriei

Limita maxima de viteza in interiorul localitatilor ar putea fi majorata de la 50 km/h la 60 km/h, potrivit unui amendament adoptat de senatorii din Comisia juridica la proiectul de lege privind circulatia pe drumurile publice. Potrivit amendamentului, viteza maxima admisa pe drumurile expres sau pe cele nationale europene este marita de la 100 km/h la 120 km/h, cea de pe autostrazi e mentinuta la 130 de km/h, iar pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoria A si B a fost majorata de la 90 km/h la 100 km/h. Statisticile arata insa ca numarul accidentelor produse pe soselele din Romania creste anual, viteza excesiva si starea proasta a drumurilor numarandu-se printre principalele cauze.

Modificarea a fost propusa de catre senatorul PNL Norica Nicolai, care a sugerat, de altfel, in prima instanta, majorarea limitei de viteza in interiorul localitatilor de la 50 km/h la 70 km/h, relateaza Rompres.

Un alt amendament aprobat de senatorii din Comisia juridica detaliaza modul in care sunt ridicate masinile care stationeaza neregulamentar, pentru a se preveni abuzurile. Astfel, in amendament se mentioneaza ca ridicarea masinilor se poate face numai daca se intocmeste un act juridic care sa includa masuratori pentru a dovedi faptul ca autovehiculul era parcat in locuri nepermise.

Dezbaterile pe marginea acestui proiect nu au luat sfarsit, juristii urmand sa discute, in cadrul sedintei urmatoare, despre un amendament facut de senatorul PRM Gherghe Funar, potrivit caruia nu este necesara repetarea examenului pentru obtinerea permisului de conducere in momentul expirarii perioadei de suspendare a acestui document.

Modificarile pe care le aduce proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta privind circulatia pe drumurile publice vizeaza mai ales aplicarea conceptului de ''constatare amiabila de accident''. Astfel, se propune o separare a modului de solutionare a evenimentelor rutiere, prin raportare la urmarile produse, dar si o mai buna reglementare a obligatiilor conducatorilor auto in caz de accident.

Potrivit statisticilor oferite de Biroul Politiei Rutiere, in perioada ianuarie 2005 - decembrie 2006, au avut loc 39.065 accidente rutiere soldate cu 4.766 morti si 10.578 grav raniti. Adica o medie de 6,5 morti in fiecare zi. Principalele cauze sunt neacordarea de prioritate, viteza excesiva si traversarea neregulamentara.

Adrian ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1183&data=2007-10-10