< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - miercuri, 10 octombrie 2007

Declaratie dura a presedintelui de onoare al PSD

Iliescu: Altii vor fi obligati sa paraseasca partidul

Duelul verbal la varful PSD se ascute. Presedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu a facut astazi declaratii dure legate de propunerea de sanctionare a membrilor PSD pentru critici aduse partidului. "Nu s-a pus problema sa parasesc acest partid. Eu am spus ca mai degraba altii vor fi obligati sa paraseasca partidul. Nu eu voi parasi partidul pe care l-am fondat", a precizat Ion Iliescu, la sfarsitul unei conferinte a Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989. Mai mult, Iliescu s-a declarat "nemultumit" de directia spre care se indreapta, in acest moment, PSD.

"Am toate motivele sa fiu nemultumit, pentru ca sunt presedinte-fondator si mi-am propus ceva cu acest partid, care sa fie exponentul stangii romanesti si a viziunilor social-democrate privind perspectiva dezvoltarii societatii romanesti", a sustinut Iliescu.

El a adaugat ca atitudinea toleranta pe care a aratat-o pana acum fata de pozitiile conducerii "nu este doar o slabiciune, ci si o calitate" si ca soarta unui partid si a unei tari nu tin doar de un om. "Totul este cum se creeaza un climat necesar pentru ca tot ce inseamna valoare sa poata fi utilizat si pus in slujba partidului si a tarii", a adaugat liderul social-democrat.

In opinia sa, faptul ca motiunea initiata de PSD nu a trecut, iar Guvernul Tariceanu nu a fost daramat are un aspect pozitiv, mai ales ca "gandirea elaborarii motiunii" a fost, din start, "nepotrivita". "S-ar fi dat initiativa in mana domnului Basescu. Cred ca asta ar fi fost pericolul cel mai mare pentru evolutia vietii politice romanesti, decat daramarea unui Guvern care oricand poate fi daramat. Marea problema era ce alternativa s-ar fi oferit", a explicat Iliescu.

Diaconescu: Stabilitatea in PSD se mentine greu din cauza atitudinilor contradictorii

Intrebat daca moratoriul impus lui Ion Iliescu reprezinta un gest de unitate si coerenta, purtatorul de cuvant al PSD a spus ca este o decizie si ca orice hotarare luata "in forul statutar" reprezinta un gest de unitate si coerenta, asa cum "orice pozitionare individuala" in afara structurilor de partid in care se pot lua decizii si se poate dezbate democratic "poate fi altceva". Vicepresedintele PSD mai sustine ca instituirea acestui moratoriu nu inseamna ca formatiunea doreste sa gaseasca vinovati si sa-i aduca pe acestia la judecata.

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat, astazi, ca este important pentru stabilitatea politica din Romania ca PSD sa ramana unitar, iar acest lucru se va putea realiza greu in conditiile in care exista atitudini "oarecum contradictorii" in partid fata de anumite decizii.

Comitetul Executiv National al PSD a adoptat, in unanimitate, la sfarsitul saptamanii trecute, un moratoriu care prevede ca social-democratii care vor critica PSD si conducerea acestuia, pana la alegerile europarlamentare din 25 noiembrie, vor fi sanctionati pana la excluderea din partid. Mai mult, liderul PSD, Mircea Geoana a precizat ca moratoriul prevede sanctiuni pentru "cei care vor avea declaratii sau gesturi critice impotriva PSD sau a conducerii PSD, acest moratoriu referindu-se, potrivit lui Geoana, inclusiv la presedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu.

Cristina STEFAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1182&data=2007-10-10