< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - miercuri, 10 octombrie 2007

Dineul pacii a topit divergentele franco-ruse

Intalnirea dintre Sarkozy si Putin, intre subiecte sensibile si destindere

Nicolas Sarkozy si Vladimir Putin au incercat ieri seara, la un dineu desfasurat in apropiere de Moscova, sa isi discute divergentele, alimentate de tonul ferm adoptat de noul presedinte francez fata de omologul sau rus, incercand si sa se destinda impreuna, relateaza AFP. Cei doi si-au facut multe reverente si au gasit un subiect comun. "Putem face sport impreuna", i-a spus Putin oaspetelui sau, mare amator de jogging. "Alergi?", l-a intrebat atunci Sarkozy. "Nu, eu inot", i-a raspuns Putin. "Am o piscina aici" a spus Putin si l-a invitat pe Nicolas Sarkozy sa faca impreuna turul proprietatii sale de langa Moscova. Presedintele francez, aflat la prima sa vizita oficiala in Rusia si omologul sau de la Moscova, care l-a primit la resedinta sa din Novo Ogarevo, o suburbie a Moscovei, au abordat timp de trei ore principlalele subiecte asupra carora au avut pozitii diferite in ultimele luni: dosarul nuclear iranian, Kosovo si drepturile omului in Rusia.

Daca in urma cu o saptamana, presedintele Frantei a spus ca Rusia "complica" lumea afacerilor, dupa dineul de la resedinta presedintelui Putin, Sarkozy a declarat presei franceze ca au avut o discutie "sincera, destinsa, aprofundata, directa si pe alocuri pasionanta". In conditiile in care Rusia se opune adoptarii unor noi sanctiuni la ONU vizand programul nuclear iranian, Sarkozy a vorbit aseara, dupa dineu, despre o "convergenta" intre cele doua tari. Nici Putin nu a fost mai prejos. El le-a spus jurnalistilor ca "Franta a fost, este si spera ca va ramane un partener privilegiat al Rusiei in Europa si in lume". In ceea ce priveste independenta provinciei Kosovo, careia Rusia i se opune cu inversunare, Sarkozy a afirmat ca a gasit la Putin "dorinta de a nu inchide usa unei solutii care sa permita evitarea umilintelor". "Am vorbit despre o pista care ar putea permite, in cele din urma, apropierea punctelor de vedere ale partilor", spune presedintele francez.

Potrivit presedintelui Frantei, cei doi lideri au discutat "intr-o maniera destul de aprofundata, destul de calma" si despre situatia drepturilor omului din Rusia si mai ales despre asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia. Nicolas Sarkozy a declarat ca Vladimir Putin i-a explicat ca "exista un specific rus, ca societatea rusa este in curs de schimbare si ca aceasta evolutie trebuie incurajata". La randul sau, presedintele francez crede ca " societatea rusa a evoluat mult si ca este pacat ca acest aspect poate fi compromis de unele comportamente". Pentru a relaxa atmosfera, relateaza NewsIn, cei doi presedinti au recurs, in fata camerelor, la un joc al complicitatii si relaxarii. Putin si-a invitat oaspetele, cunoscut ca amator de jogging, la exercitii sportive. "Am putea face sport impreuna" i-a propus presedintele rus omologului sau din Franta, care s-a grabit sa-l intrebe daca alearga. "Nu, eu inot", a raspuns Putin, grabindu-se sa-i arate lui Sarkozy piscina de la resedinta sa. Presedintele Putin si-a invitat apoi oaspetele in Mercedesul sau de teren cu care au plecat pentru a vizita proprietatea.

Potrivit BBC, Nicolas Sarkozy si Vladimir Putin se vor intalni din nou in cursul zilei de astazi pentru a discuta despre o posibila colaborare intre EADS (Agentia Europeana pentru Siguranta Aviatica) si UAC (Compania Aeronautica Unificata Rusa), precum si despre parteneriatul dintre gigantii energetici francez si rus, Total si Gazprom.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1180&data=2007-10-10