< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ANCHETE - miercuri, 10 octombrie 2007

Decizie definitiva a Justitiei

Valentin Ceausescu primeste si tablourile de la Muzeul de Arta

In timp ce mii de fosti proprietari sau urmasii acestora se lupta de 17 ani cu birocratia si cu Justitia din Romania sa-si recapete inapoi proprietatile confiscate abuziv de comunisti, fiul fostului dictator Nicolae Ceausescu, Valentin, a reusit sa castige in Instanta restituirea unor tablouri valoroase aflate in custodia Muzeului de Arta. Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat, printr-o decizie definitiva, ca toate bunurile confiscate de procurori sa-i fie restituite lui Valentin Ceausescu, inclusiv cele cinci tablouri ridicate la revolutie. Practic, Tribunalul Bucuresti a considerat ca acest proces nu isi avea rostul, de vreme ce Valentin Ceausescu a avut castig de cauza intr-un alt dosar, solutionat de o instanta penala. In acest proces, Ceausescu solicita Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR) recuperarea anumitor bunuri culturale mobile indisponibilizate de catre Parchet, ce au fost incredintate muzeului in 1990, de catre Procuratura Generala Sectia a V-a. Pe lista se regasesc aproape 50 de tablori, semnate de autori celebri, cum ar fi Theodor Pallady, Corneliu Baba, Victor Brauner, dar si sculpturi si piese de mobilier unicat.

Magistratii Tribunalului Bucuresti au admis exceptia autoritatii lucrului judecat, respingand, astfel, cererea de restituire inaintata de Valentin Ceausescu. Practic, Tribunalul Bucuresti a considerat ca acest proces nu isi avea rostul, de vreme ce Valentin Ceausescu a avut castig de cauza intr-un alt dosar, solutionat de o instanta penala.

Avocatul Radu Antal a explicat ca aceasta solutie a magistratilor nu il afecteaza pe Valentin Ceausescu, deoarece ramane in vigoare decizia luata de instanta penala. El a declarat, pentru Rompres, ca decizia nu este corecta si va face apel dupa ce va lua la cunostinta motivarea instantei.

Valentin Ceausescu a dat in judecata MNAR, intrucat aceasta institutie nu recunoaste o decizie definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care ii permite sa reintre in posesia bunurilor confiscate de procurori in urma revolutiei din decembrie 1989

In octombrie 2006, Tribunalul Bucuresti i-a dat lui Valentin Ceausescu castig de cauza pentru recuperarea mai multor bunuri, confiscate in decembrie 1989. Cele cinci tablouri ce nu s-au regasit in decizia de atunci a instantei si care au fost ulterior revendicate sunt toate uleiuri pe panza, respectiv "Natura statica cu pere", a lui Alexandru Ciucurencu, "Balerina in repaos", de Iosif Iser, "Natura statica donite", a lui Alexandru Ciucurencu, "Natura statica cu flori", a lui Dumitru Ghiata si "Natura statica vas cu flori", lucrare apartinand lui Nicolae Tonitza.

A.E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1177&data=2007-10-10