< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - miercuri, 10 octombrie 2007

Turcia acuza: Romania, pe lista finantatorilor PKK

Un raport al Statului Major al armatei turce, intocmit pe baza informatiilor furnizate de serviciile secrete, arata ca Partidul Muncitorilor din Kurdinstan (PKK) isi finanteaza activitatile teroriste prin intermediul mai multor asociatii stabilite intr-o serie de state europene, printre care si Romania, relateaza Turkish Weekly in editia electronica. Desi in unele dintre aceste state PKK este considerata organizatie terorista si scoasa in afara legii, separatistii kurzi achizitioneaza arme folosind fondurile de la asociatii stabilite in aceste tari si administreaza alocarea resurselor financiare, care se ridica la 300 de milioane de dolari. Purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru, a declarat, pentru NewsIn, ca problema sustinerii financiare a PKK de asociatii care activeaza pe teritoriul Romaniei a fost evidentiata in toate rapoartele anuale ale SRI din ultimii ani, contributiile acestor asociatii scazand simtitor in 2007. Intre timp, autoritatile de la Ankara sunt decise sa lanseze cea mai mare campanie militara si diplomatica impotriva militantilor PKK, demers ce ar putea include si un atac impotriva pozitiilor ocupate de militantii kurzi in nordul Irakului, in pofida unui acord cu Bagdadul care impiedica astfel de manevre.

Printre tarile europene in care isi desfasoara activitatea aceste asociatii sunt Romania, Germania, Austria, Spania, Belgia, Grecia, Finlanda, Danemarca, Rusia, Irlanda, Suedia, Norvegia, Italia si Marea Britanie, alaturi de Statele Unite. Raportul final prezentat armatei turce contine dovezi privind implicarea PKK in trafic cu droguri si arme si atrage atentia ca organizatia terorista si-a extins activitatile si in regiunea Caucazului.

Potrivit serviciilor secrete turce, traficul de droguri se deruleaza, in special, in statele scandinave, cunoscute drept focare ale acestui tip de activitati.

Ankara ar putea adopta in perioada urmatoare o pozitie mai dura vizavi de statele UE ce gazduiesc asociatii responsabile de finantarea PKK, comenteaza Turkish Weekly. Autoritatile turce vor incerca sa anihileze sursele externe de armament si militanti, Ankara urmand sa anunte fiecare stat in privinta continutului raportului redactat de serviciile de informatii.

Conflictul mocnit dintre Turcia si gherilele kurde din Irak a ajuns in punctul de fierbere. Sub presiunea publica in crestere, guvernul turc preconizeaza o operatiune militara transfrontaliera in Irak, pentru a-i urmari pe rebelii separatisti kurzi stabiliti acolo. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan s-a opus pana acum presiunii militare si nu a autorizat un astfel de demers, dar dupa uciderea celor 26 de persoane in urma recentelor atacuri, cererile publice de represalii s-au intensificat.

Adrian ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1172&data=2007-10-10