< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ANCHETE - miercuri, 10 octombrie 2007

Pimen, arhiepiscopul de Suceava, a primit verdict de politie politica de la CNSAS

Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Pimen, a primit verdict de colaborator al Securitatii ca politie politica din partea Colegiului CNSAS, urmand ca in sedinta de astazi si alti arhierei ai BOR sa primeasca decizii, membrii Colegiului luand decizia sa nu-i mai astepte la audieri. Colegiul CNSAS a respins, in sedinta de astazi, contestatia depusa de episcopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, la decizia de colaborare cu Securitatea ca politie politica primita anterior de inaltul ierarh, au declarat surse din Consiliu, citate de Rompres. Potrivit acelorasi surse, deciziile in privinta episcopului de Arad, Timotei Seviciu, si episcopului de Arges, Calinic Argatu, au fost amanate pentru sedinta urmatoare.

Pimen, arhiepiscopul de Suceava si Radauti, a primit verdict de colaborare ca politie politica in baza dosarelor pe care Securitatea i le-a intocmit si din care reiese ca inaltul ierarh al BOR a turnat colegi de-ai sai si membri ai diasporei pe vremea cand s-a aflat in misiune in Occident, trimis de Biserica, dar, se pare, si cu indrumari din partea Securitatii regimului comunist, au declarat, pentru NewsIn, surse din cadrul CNSAS.

Pimen, ca si toti ceilalti ierarhi ai BOR asupra carora planeaza suspiciunea ca au colaborat cu Securitatea, cu exceptia lui Andrei Andreicut, de la Alba, au refuzat sa se prezinte la CNSAS pentru audieri. Colegiul CNSAS, dupa ce le-a transmis in doua randuri invitatii tuturor ierarhilor, a decis ca va da sentinte in privinta acestora, cel mai probabil in sedinta de astazi.

Colegiul CNSAS a dat, pana in prezent, doua verdicte de politie politica, unul in cazul episcopului de Alba, Andrei Andreicut, iar al doilea in ceea ce-l priveste pe Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu.

Tot astazi, CNSAS ar trebui sa primeasca de la Biroul Electoral Central listele candidatilor la alegerile pentru Parlamentul European, din 25 noiembrie. Potrivit purtatorului de cuvant al Biroului Electoral Central, Marian Muhulet, candidaturile independentilor si cele din partea partidelor politice ar trebui sa ajunga la Colegiu in aceasta dimineata. CNSAS a cerut Biroului Electoral Central, la sfarsitul saptamanii trecute, listele celor aproape 600 de candidati, pentru verificarea trecutului acestora.

D.C.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1169&data=2007-10-10