< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - miercuri, 13 august 2008

Kievul denunta un acord cu Rusia cu privire la mijloacele de alerta in cazul atacului cu rachete si controlul asupra spatiului cosmic

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a revocat acordul dintre Ucraina si Rusia cu privire la mijloacele de alerta in cazul atacului cu rachete si controlul asupra spatiului cosmic, printr-un decret semnat miercuri, relateaza Interfax, citata de Agerpres.

Acest acord a fost semnat la Moscova in data de 6 iulie 1992, aminteste agentia de presa citata.

La inceputul anului in curs, Ministerul rus al Apararii a decis sa renunte la exploatarea a doua statii de radiolocatie ucrainene de alerta timpurie privind atacul cu rachete, pe care le inchiria de la Ucraina, la Mukaciovo si Sevastopol (sud).

La 25 ianuarie 2008, Duma de Stat a Rusiei (camera inferioara a Parlamentului federal) a denuntat in mod unilateral un acord din 1997 cu privire la utilizarea statiilor de radiolocatie de la Sevastopol si Mukaciovo.

Sistemul ucrainean de radiolocatie a fost dat in exploatare in 1979, in epoca sovietica. In 1992, acesta a trecut in proprietatea Ucrainei. La 28 februarie 1997, la initiativa partii ucrainene, Kievul si Moscova au semnat un acord care prevedea exploatarea in comun a celor doua statii de radiolocatie.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=11053&data=2008-08-13