< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - luni, 4 august 2008

Roma va semana cu un oras din Orientul Mijlociu

Italia scoate Armata pe strazi

3.000 de militari patruleaza de luni in marile orase din Italia pentru a asigura ordinea publica

Trei mii de militari incep luni patrularea in mai multe orase italiene, cu scopul declarat de a asigura pastrarea ordinii publice, scrie cotidianul Corriere della Sera, citat de Agerpres.

Planul se va desfasura pe o durata de sase luni, la sfarsitul careia va fi evaluat de un Comitet tehnic. Costul sau se va cifra pentru statul italian la 31,2 milioane de euro in 2008, la fel si in 2009. Dintre cei trei mii de militari, o mie sunt destinati patrularii in orasele "sensibile" - Roma, Milano si Napoli, iar o mie sunt destinati controalelor din exteriorul centrelor pentru imigranti. Restul de o mie vor fi folositi in patrule alcatuite din doi militari si unul sau doi politisti si carabinieri.

Un numar de 424 dintre acesti militari se afla in Milano, in cadrul actiunii pe care prefectul Gian Valerio Lombardi o descrie drept ''un prim raspuns, important, desi nu exhaustiv, in cadrul problematicii sigurantei" si "lucrul cel mai bun pe care, pentru inceput, guvernul il putea face''.

Soldatii au beneficiat de un antrenament specific, se vor deplasa pe jos, vor avea o arma scurta, vor putea desfasura functii de siguranta publica, dar nu de politie judiciara: cu alte cuvinte, vor putea aresta persoane prinse in flagrant delict.

Initiativa a starnit si polemici, unii apreciind initiativa, ca de pilda primarul adjunct al orasului Milano, in timp ce altii, cum ar fi Sindicatul Autonom al Politiei (SAP), o critica aspru. ''De luni - afirma primarul adjunct intr-o nota - orasul Milano va fi mai aparat, controlat si sigur. In acest cadru, Primaria si-a facut datoria''.

La randul sau, Sindicatul amintit precizeaza ca ''executivul condus de Berlusconi... tranteste inca o data usa in fata fortelor de ordine si fortelor armate. In ce priveste sectorul 'siguranta si aparare' - a afirmat secretarul general al SAP, Nicola Tanzi - nu se va intampla nimic, si o spunem cu un sentiment de deceptie amestecata cu manie, fiindca acest guvern a castigat alegerile promitand mai multa siguranta italienilor, si nu operatii inutile de fatada, cum ar fi folosirea militarilor''.

Secretarul general al SAP a anuntat ca membrii acestei organizatii se pregatesc sa coboare in piata si ca toamna aceasta ''nu va fi calda, ci foarte calda; pentru cei 500.000 de lucratori in domeniul sigurantei publice, nemultumirea este puternica", a conchis el.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=10405&data=2008-08-04