< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE PRANZ - vineri, 14 septembrie 2007

Crin Antonescu: PNL nu accepta o coalitie de guvernare cu PSD

Liberalii il acuza pe Basescu de sfidare a Constitutiei

"Presedintele Traian Basescu, intr-o deplina sfidare a spiritului constitutional, continua sa se comporte ca presedinte al unui singur partid, continua sa aiba intalniri, sa construiasca strategii cu PD in legatura cu motiunea (PSD-n.r), in legatura cu posibilitatile de doborare a Guvernului", a afirmat, astazi, intr-o conferinta de presa, vicepresedintele liberal, Crin Antonescu. "Nu este nici pe departe, asa cum nu a fost nici o secunda pe parcursul acestui mandat, echidistanta pe care presedintele romanilor trebuie sa o aiba. E un lucru cu care ne-am obisnuit, e un lucru de care presedintele nici nu se mai jeneaza", a declarat Antonescu. Luarea de pozitie a liberalului survine celor mai recente actiuni politice ale presedintelui Basescu-intalnirea sefului statului cu reprezentantii PD, atacurile presedintelui la adresa ministrilor liberali si "jignirile" aduse minoritatii armene din Romania. In opinia liberalului, liderul de la Cotroceni "se implica vartos in incercarea traditionala de inlaturare a Guvernului Tariceanu, prin atacurile repetate la adresa unor ministrii liberali", in speta ministrii Varujan Vosganian si Cristian Adomnitei. Mai mult, vicepresedintele liberal a precizat ca "motiunea de cenzura a PSD nu comporta nici o negociere si nici o schimbare de opinie, iar PNL nu accepta o coalitie de guvernare alaturi de PSD. Daca motiunea va trece, liberalii isi asuma guvernarea si nu sunt dispusi sa intre in alta formula in Executiv".

Liberalii, prin vocea liderului Crin Antonescu, il acuza pe Train Basescu ca are un comportament de "presedinte al unui singur partid", deoarece continua sa se intalneasca numai cu membrii PD si sa stabileasca diverse strategii, desi aceste demersuri constituie o incalcare a Constituiei. "Presedintele Traian Basescu, intr-o deplina sfidare a spiritului constitutional, continua sa se comporte ca presedinte al unui singur partid, continua sa aiba intalniri, sa construiasca strategii cu PD in legatura cu motiunea (PSD-n.r), in legatura cu posibilitatile de doborare a Guvernului", a afirmat Antonescu.

"Nu este nici pe departe, asa cum nu a fost nici o secunda pe parcursul acestui mandat, echidistanta pe care presedintele romanilor trebuie sa o aiba. E un lucru cu care ne-am obisnuit, e un lucru de care presedintele Traian Basescu nici nu se mai jeneaza", a adaugat Antonescu. De altfel, seful statului a declarat, ieri, ca Partidul Democrat este singura formatiune cu care se consulta, atunci cand are nevoie de expertize politice. Seful statului a raspuns astfel indirect unei intrebari adresate de presa, despre intalnirea pe care a avut-o, in urma cu doua zile, la Neptun, cu liderii democrati. "E singurul partid de a carui expertiza beneficiez din cand in cand, legat de modul cum se vad realitatile politice", a spus Basescu.

Nu exista nici o criza la guvernare

Crin Antonescu a mai sustinut, de asemenea, ca presedintele "se implica vartos in incercarea traditionala de inlaturare a Guvernului Tariceanu, prin atacurile repetate la adresa unor ministrii liberali", facand referire la ultimele declaratii ale lui Traian Basescu la adresa lui Varujan Vosganian si Cristian Adomnitei. "Atacurile lui Traian Basescu la adresa ministrilor Educatiei si Finantelor subrezesc imaginea Guvernului. Preocuparea presedintelui pentru educatie este recenta, iar dezbaterile pe tema invatamantului trebuie scoase din sfera politica", a mai spus vicepresedintele PNL. Un alt subiect avut in vedere de vicepresedintele liberal a fost cel al motiunii PSD la adresa actualului Executiv. "Tema motiunii de cenzura a PSD nu comporta nici o negociere si nici o schimbare de opinie", a anuntat cat se poate de clar Antonescu. Acesta a mai declarat ca PNL nu accepta o coalitie de guvernare alaturi de PSD. "Daca motiunea va trece, liberalii isi asuma guvernarea si nu sunt dispusi sa intre in alta formula in Executiv", a spus Antonescu. Mai mult, acesta sustine ca , in prezent, nu se poate vorbi de o criza la guvernare. "Premierul va avea mereu un dialog cu toate partidele politice din Romania, inclusiv cu PSD care este grupul parlamentar cel mai numeros" a precizat acesta.

Nu suntem o tara bananiera in care presedintele isi poate lua drept tinta un grup etnic sau altul

Antonescu a catalogat drept "jigniri grave la adresa unor minoritati etnice" afirmatiile facute de Traian Basescu la adresa armenilor. "Pe colega dumneavoastra (jurnalista de la Antena 3 - n.r.) a catalogat-o "tiganca imputita" pentru ca era nervos. Acum, pe medicul care l-a operat l-a calificat drept "singurul armean bun" pentru ca era multumit", a spus Crin Antonescu. Liderul liberal a atras atentia asupra faptului ca, spre deosebire de iesirile precedente ale sefului statului, de aceasta data nu a mai fost o remarca facuta in intimitatea automobilului sau, ci a fost o declaratie facuta in vazul intregii lumi. "Presedintele nu poate continua asa pentru ca nu suntem o tara bananiera in care presedintele isi poate lua drept tinta un grup etnic sau altul", a afirmat vicepresedintele PNL.

Parchetul si DNA se implica in jocul politic intern

"Exista pericolul ca Parchetul si DNA-ul sa continue sa se implice major in jocul politic, sa dea drumul din nou pe surse la informatii care sunt de natura sa prejudicieze imaginea unor oameni si sa continue practica coincidentelor", a mai sustinut Antonescu, facand referire la cazurile Nastase si Mitrea. Seful Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, i-a solicitat sefului statului, sa-si dea avizul pentru a se putea declansa urmarirea penala a celor doi. In cursul zilei de luni, Comisia speciala de la Cotroceni privind sesizarile referitoare la faptele savarsite de ministri va lua in discutie solicitarile procurorului sef al DNA, Daniel Morar, cu privire la inceperea urmaririi penale fata de Adrian Nastase si Miron Mitrea.

REACTII LA CALD

Mihai TOADER, Sef Departament Politica Interna:

"In razboiul dintre presedintele Traian Basescu si premier pare sa se fi redeschis un nou front, dupa intalnirea pe care seful statului a avut-o, la Neptun, cu liderii democrati. Liberalii au amendat partizanatul liderului de la Cotroceni, reluand faptul ca Basescu se comporta ca un presedinte doar al PD. Conducerea PNL se teme ca presedintele 'pregateste o noua murdarie interna pe o campanie care trebuie sa fie axata pe probleme externe'".

Cristina STEFAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=1033&data=2007-09-14