< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - marti, 23 iulie 2024

Traian Basescu: N-as ezita sa aduc trupele romanesti acasa, daca romanii mi-ar cere

Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-un inteviu acordat Danei Deac si difuzat ieri in cadrul emisiunii "Cafeaua cu Sare", de la Antena 3, ca a stiut din timp de planurile reprezentantilor Partidului Romania Mare (PRM) de a-l impiedica sa-si duca la capat discursul de condamnare a comunismului din Parlament. In cadrul aceluiasi interviu, seful statului a dat asigurari ferme ca va verifica personal, in zilele de 28 si 29 decembrie, daca serviciile de informatii au incheiat procesul de predare a dosarelor la CNSAS, precizand ca acest demers trebuie incheiat la 31 decembrie, pentru a intra "curati" in UE. In incheiere, Basescu a facut o afirmatie surprinzatoare - dupa ce s-a aratat revoltat de initiativa liberalilor de a strange semnaturi pentru retragerea trupelor din Irak - si anume ca, daca romanii i-ar cere sa aduca in tara trupele romanesti aflate in teatrele de operatiuni din strainatate, nu ar ezita sa faca acest lucru.

"Nu va imaginati ca nu stiam ca Romania Mare avea ca obiectiv ca eu sa nu termin discursul de condamnare a comunismului"

Seful statului a declarat, la emisiunea "Cafeaua cu Sare", ca a stiut din timp ce urma sa faca PRM-ul in Parlament pentru a-l impiedica sa-si duca la capat discursul de condamnare a comunismului, inclusiv prin a pune pe cineva sa-l scuipe.

"Nu va imaginati ca nu stiam ca Romania Mare a bagat, legal, 300 de oameni", a spus presedintele, care a precizat ca "era in program" si sa-l scuipe "acel cineva " care s-a apropiat la un moment dat de el cu o sticla.

"Obiectivul (PRM -n.red) era ca eu sa nu termin discursul", a afirmat Basescu. Intrebat ce grad a avut furtuna din Parlament, de la sedinta solemna in care a fost huiduit, fluierat, injurat, Basescu a spus, facand apel la experienta de marinar, ca aceea nu a fost furtuna, a fost "un joc politic".

El a adaugat ca si-a propus sa nu se lase impresionat de manifestarile reprezentantilor partidului condus de Corneliu Vadim Tudor. Conform propriilor afirmatii, pentru Basescu ceea ce a fost cu adevarat ingrijorator a fost ca presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, dupa mai multe apeluri la ordine, sa nu suspende respectiva sedinta, lucru pe care i l-ar fi permis regulamentul de ordine interna al acestui for legislativ.

Stadiul de predare a dosarelor, verificat personal de presedinte

Traian Basescu a adaugat ca va verifica imediat dupa Craciun stadiul de predare a dosarelor. "Este inacceptabil ca acest proces sa nu se incheie pana la momentul aderarii Romaniei la UE", este de parere seful statului. Acesta a subliniat ca, in zilele de 28 - 29 decembrie, va verifica personal daca serviciile de informatii au incheiat procesul de predare a dosarelor la CNSAS, precizand ca acest proces trebuie incheiat la 31 decembrie, pentru a intra "curati" in UE.

Presedintele Romaniei a precizat ca data de 1 ianuarie pentru finalizarea predarii dosarelor i se pare inacceptabila. "Am avut o dorinta: sa intram in Uniunea Europeana curati", a spus el.

Basescu reia astfel anuntul pe care l-a facut pe 20 decembrie, la finalul sedintei CSAT, cand a declarat ca dosarele fostei Securitati vor fi predate de SRI si SIE la CNSAS inainte de sfarsitul anului, asa cum s-a stabilit in urma cu cateva luni.

Seful statului a precizat atunci ca, daca CNSAS nu va avea suficient spatiu de depozitare a acestora, dosarele vor fi puse in containere, inventariate si plasate in depozitul CNSAS de la Popesti Leordeni, pentru ca "macar sa fie iesite de la servicii, urmand ca predarea lor efectiva sa se faca cand CNSAS va putea sa o faca".

Pe 19 decembrie, Basescu afirmase, intr-un interviu acordat sectiei romane a BBC, ca SRI si SIE mai au de predat aproximativ un kilometru de dosare, dar care nu ar mai putea fi depozitate de CNSAS, din lipsa de spatiu. In acelasi interviu, Basescu a mai spus ca in ultima vreme SRI si CNSAS au avut in fiecare zi sedinte ale Comisiilor paritare in cadrul carora se negociaza declasificarea dosarelor tinute secrete pana la decizia din vara a CSAT, din luna iulie, cea care a stabilit ca toate dosarele politicienilor trebuie desecretizate. Basescu nu s-a referit in termeni exacti in privinta numarului de dosare care intra in aceasta categorie - a dosarelor inca secrete, scrie NewsIn.

Oficialii CNSAS, mai putin optimisti fata de demersul presedintelui

Presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu, nu este convins ca termenul de 31 decembrie, anuntat ca limita de seful statului, va putea fi respectat. Dupa sedinta CSAT din 20 decembrie, el a declarat pentru NewsIn ca, in ciuda vitezei cu care SRI si SIE au predat dosare in ultima vreme, procesul de transferare a arhivei Securitatii va continua si in 2007.

Secasiu a adaugat insa ca 31 decembrie 2006 nu va marca incheierea predarii totale a dosarelor de Securitate, in sensul ca, in cazul celor doua servicii de informatii subordonate CSAT - SRI si SIE -, procesul de predare va continua si in cursul lui 2007, cand vor fi transferate dosare dintre cele inca secrete. Este vorba despre o categorie de dosare care trebuie declasificate in virtutea deciziilor CSAT, dar care trebuie negociate in cadrul comisiilor paritare alcatuite din membri ai Colegiului si reprezentanti ai serviciilor.

In cazul arhivei detinute de SIE, presedintele Colegiului mai spune ca pana acum au fost predate dosare pe persoane si urmeaza sa fie clarificate dosarele pe problema - cum sunt denumite cele care contin informatii pe anumite teme, cum ar fi actiunile Securitatii indreptate impotriva exilului, care cuprind si aspecte ce tin de spionaj sau cetateni straini. "Astfel de informatii, nu fac obiectul predarii, pentru ca ele trebuie parcurse in cadrul Comisiei mixte, un proces care decurge destul de anevoios", a adaugat Secasiu.

Acesta a afirmat de asemenea ca exista o mare diferenta intre volumul infim de dosare predate de serviciile detinatoare de arhive ale Securitatii inainte de lunile aprilie - mai si cel considerabil care a venit la CNSAS dupa aceasta perioada. El spune ca practic serviciile si directiile care detin arhive, in primii sase ani de la intrarea in vigoare a Legii Ticu, nu s-au pregatit pentru transferul dosarelor. El a numit doi factori care au contribuit la miscarea dosarelor - Ordonanta care a modificat Legea Ticu si deciziile din cursul acestui an ale CSAT.

"N-as ezita sa aduc in tara trupele noastre aflate in teatrele de operatiuni din strainatate"

In incheierea interviului acordat Antenei 3, presedintele roman a tinut sa afirme ca, daca romanii i-ar cere sa aduca in tara trupele romanesti aflate in teatrele de operatiuni din strainatate, nu ar ezita sa faca acest lucru.

"N-as ezita sa o fac, eu nu am nici un vot de la vreun cetatean al Statelor Unite, nici un vot de la vreun cetatean al Marii Britanii. Doar poate cei care au dubla cetatenie dintre romani. Eu sunt aici sa servesc interesele romanilor. Daca, stiind exact despre ce e vorba, mi-ar cere sa aduc trupele acasa as avea acoperirea deciziei poporului roman care nu poate nimeni sa o puna in discutie, nici presedintele tarii, nici relatia bilaterala cu Statele Unite sau cu Marea Britanie", a precizat seful statului.

"Daca romanilor le spunem: "vreti sa vina militarii nostri acasa din Irak?" vor raspunde "da". Dar, daca le spui si celalalt lucru: "Vreti ca prin venirea lor acasa sa ne pierdem onoarea in relatii bilaterale? sunt convins ca s-ar inversa procentajul", a mai spus Basescu.

REACTII LA CALD

Roxana ANDRONIC, redactor Departamentul Politica Interna: "Declaratia lui Basescu nu aduce nimic nou. Ceea ce face acum presedintele, in special subiectul retragerii trupelor din Irak, este doar sa reitereze principalele puncte ale discursurilor sale din decursul anului care se incheie peste cateva zile."

Cristina STEFAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=146&data=2024-07-23