< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - sambata, 28 noiembrie 2009

Adio macelarii! In viitor, carnea va fi produsa in laborator!

Macelariile ar putea fi inlocuite in viitor de laboratoare! Cercetatorii olandezi au creat pentru prima data o bucata de "carne" in laborator, scrie, duminica, telegraph.co.uk. Specialistii au declarat ca incearca sa imbunatateasca produsul si mai au de lucrat la tesutul muscular. Ei au mai spus ca rezultatul muncii lor este asemenea carnii de porc.

Oamenii de stiinta au recoltat cateva celule de la porci dupa care le-au prelucrat in laborator, astfel ca acestea s-au dezvoltat artificial, creand un tesut muscular. " Ce avem la acest moment seamana cu o bucata de tesut muscular imprastiat. Trebuie sa gasim o metoda prin care sa facem ca aceste tesut sa se lege dar suntem optimisti. Acest produs va fi bun pentru mediu si va reduce suferinta animalelor. Daca se simte si are gust de carne, oamenii il vor cumpara", a declarat Mark Post, profesor la Eindhoven University. Proiectul este sustinut de catre guvernul olandez.

Vestea i-a bucurat pe vegetarieni. Atat timp cat nu este vorba despre o bucata dintr-un animal mort, nu exista nici o "obiectie din punct de vedere etic", au sustinut acestia. In aproximativ cinci ani, carnea produsa in laborator va fi disponibila pe piata, au declarat cercetatorii.

La inceputul lunii august, un grup de oameni de stiinta din SUA a decarat ca lucreaza la dezvoltarea unei proteine animale sintetice care va fi mai sanatoasa pentru oameni si pentru planeta. Ei au declarat ca tehnologia care permite crearea carnii in vitro va revolutiona modul de alimentatie al oamenilor.

"Putem sa controlam procentul de grasime din carne. Vom putea crea friptura cu un procent ideal de acizi grasi - un hamburger care previne atacurile de cord in loc sa le provoace, spre exemplu", a declarat Jason Matheny, unul dintre cercetatori. Matheny a mai adaugat ca un alt avantaj al carnii produse in laborator ar fi acela de reducere a procentului de boli ca gripa aviara, gripa porcina, boala "vacii nebune" sau contaminarea cu Salmonella. Plus ca nu va fi nevoie sa cresti un animal pentru o bucata de muschi ci se va produce direct doar cantitatea de carne destinata consumului.

R.P.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=46198&data=2009-11-28