< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDUCATIE - miercuri, 16 septembrie 2009

Ministerul Educatiei, banuit ca vrea sa cumpere stiri si reportaje cu bani de la UE. Andronescu nu stie nimic

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI) este banuit ca ar vrea sa cumpere stiri si reportaje in presa. Prin Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare, unitate subordonata MECI, se doreste cumpararea de spatiu editorial in sase publicatii scrise. De altfel, ministerul a trimis deja cererile de oferta pentru a afla costurile pe care le implica acest demers.

Potrivit reprezentantilor ministerului, citati de Realitatea Tv, este vorba de stiri, relatari sau reportaje de la evenimentele realizate de institutia din subordinea ministerului. Acestea ar urma sa fie publicate in trei editii pana la sfarsitul anului, in articole de trei pagini, format A4. Stirile vor informa opinia publica despre stadiul programelor desfasurate de Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior din fonduri europene.

Intr-un comunicat de presa, Ministerul Educatiei spune ca Unitatea a publicat in nume propriu cererea de oferta si ca nu este vorba de cumpararea de spatiu publicitar. In plus, banii vin de la Uniunea Europeana (UE), mai precizeaza reprezentantii ministerului. Este vorba de cinci proiecte strategice destinate sistemului de invatamant superior romanesc, finantate prin fonduri structurale europene si care trebuie facute cunoscute.

Proiectul nu este cunoscut insa de ministrul Ecaterina Andronescu. "Nu stiu nimic. Nimic nu s-a facut cu aprobarea mea sau sa-mi fi cerut cineva aprobarea. Toate proiectele din fonduri structurale au o componenta de promovare, dar aceasta promovare nu are legatura cu ministerul si in niciun caz cu mine", a declarat ministrul Educatiei la Realitatea FM. La randul sau, Adrian Curaj, directorul unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare, spune ca e vorba de o afacere strict legala si ca proiectele sunt deja publicate pe internet.

In opinia lui Adrian Curaj, nu e totusi suficienta aceasta promovare - de aici si cererea de oferta pentru publicarea de stiri, banii provenind din aceleasi fonduri europene si nu din bugetul ministerului. "In interiorul proiectelor din fonduri structurale exista obligatia de a fi facute cunoscute. Evident ca noi le facem cunoscute prin paginile web, dar este important pentru noi, pe articole scrise de noi, sa le putem publica in diverse publicatii care au un tiraj suficient pentru a ajunge la publicul larg", a spus Adrian Curaj.

Cele cinci proiecte pentru care Ministerul Educatiei doreste publicitate se refera la calitate si leadership pentru invatamantul superior romanesc, studii doctorale in Romania, doctoratul in scoli de excelenta, imbunatatirea managementului universitar si infiintarea unui registrul matricol unic.

ZIUA Online

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=38738&data=2009-09-16