< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - marti, 1 aprilie 2008

Presa straina despre Bucurestii sub asediul NATO

Desi autoritatile romane nu mai prididesc cu pregatirile pentru summit-ul NATO ce va incepe miercuri la Bucuresti, presa straina a selectat acele aspecte care nu pun tara noastra intr-o lumina prea favorabila.

Daca Reuters se axeaza mai mult pe cersetorii adunati de politisti din canale, corespondentul Sky News scrie un editorial in care se amuza de cuvintele presedintelui Traian Basescu.

"Daca am reusit sa organizam Festivalul Mondial al Tineretului in 1950, nu vad nici-un motiv pentru care nu am putea organiza un summit NATO in prezent", este citatul presedintelui comentat de jurnalistul de la Sky News, care isi exprima speranta ca Basescu glumea cand a spus asta, potrivit ziare.com.

Autorul articolului prezinta eforturile pe care le fac autoritatile pentru a schimba orasul, care, spune el, seamana cu incercarile facute de Nicolae Ceausescu cand vroia ca Bucurestiul sa fie numit "Micul Paris". Jurnalistul este pus repede la punct de un internaut cu nume romanesc, care ii atrage atentia ca Bucurestii au primit denumirea de "Micul Paris" inca din anii '30, iar Ceasusescu a venit la putere in 1965.

Acelasi citat de la Sky News a fost folosit si de jurnalistii de la Washington Post in articolul intitulat "Bucurestiul, securizat si infrumusetat pentru summit-ul NATO". Cotidianul american prezinta toate "artificiile" la care au recurs autoritatile romane pentru a transforma Capitala, un oras de obicei sters si fara de viata.

Totodata, The Wasington Post prezinta si restrictiile de circulatie pe care bucurestenii sunt obligati sa le respecte.

Jurnalistii de la Reuters, citand televiziunile si presa romana, descriu cum autoritatile au evacuat zeci de cersetori din canale, precizand ca eforturile pe care politistii le fac sa-i bage in camine sociale sunt inutile, deoarece ei fug si se intorc pe strazi.

Reuters prezinta in continuare situatia in care se afla sute de familii de romani care nu au case si stau in canale sau in parcuri in timp ce autoritatile de la Bucuresti planteaza flori si varuiesc fatadele cladirilor pentru a face o impresie buna marilor sefi de stat ce vor veni in Capitala.

Bloomberg precizeaza ca romanii nu mai au voie nici macar sa "sarbatoreasca" 1 aprilie - Ziua Pacalelilor, deoarece ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, i-a sfatuit pe cetateni sa se abtina de la orice glume si farse in perioada summit-ului.

"Ii sfatuiesc pe tineri sa se abtina de la glume in ziua de 1 aprilie", spunea ministrul Cioroianu, avertizand ca vor fi sanctiuni grave.

Articolul se termina cu trista constatare ca orasul va reveni la mizeria care il caracterizeaza imediat ce ultima delegatie oficiala va parasi Romania.

Le Temps: Pentru romani, vedeta summit-ului NATO este Bush

Desi Bucurestiul gazduieste in aceasta perioada cel mai mare summit din istoria NATO, pentru locuitorii capitalei Romaniei vedeta acestei reuniuni este presedintele american George W. Bush, nelipsind decat drapelul instelat al Statelor Unite, scrie cotidianul elvetian Le Temps.

Presedintele american se afla la a doua sa vizita in Romania, dupa cea care a avut loc in noiembrie 2002. Relatiile romano-americane au inceput sa se imbunatateasca inca din februarie 2003, cand presedintele roman din perioada respectiva, Ion Iliescu, a semnat celebra scrisoare a tarilor din Europa Centrala de sustinere a Washingtonului pentru invadarea Irakului.

Cinci ani mai tarziu, totul pare neshimbat. "America ne protejeaza", considera generalul Mihail Ionescu, directorul Institutului roman de Istorie militara. "Stim ce datoram SUA. Intr-o regiune tulbure, ca a noastra, Europa nu este o alternativa credibila de securitate", a adaugat Mihai Ionescu.

Jurnalistii de la Le Temps reamintesc si episodul acuzatiilor aduse Romaniei de elvetianul Dick Marty in raportul sau catre Consiliul Europei despre zborurile secrete ale CIA.

Potrivit acestuia, din 2003 pana in 2005, mai multe aparate C-130 ale US Air Force ar fi aterizat pe aeroportul Mihail Kogalniceanu. "Pachetele" descarcate din ele, presupuse a fi constituite din detinuti, ar fi disparut, apoi, in trei cladiri rezervate americanilor in aceasta baza, aflata totusi sub comandament roman, inainte de relua zborurile spre Maroc sau Guantanamo.

Mai mult, presedintele Traian Basescu are motive serioase sa il primeasca pe Bush cu bratele deschise, mai comenteaza analistii elvetieni. Din punct de vedere financiar, acordul militar cu Statele Unite este profitabil, Washingtonul cheltuind deja peste 30 de milioane de dolari in regiunea Constanta.

In acelasi timp, din punct de vedere strategic, seful statului roman doreste sa transforme Romania in arbitru sau cel putin actor principal in marile manevre economice care au loc in acest moment intre producatorii de gaz din Asia Centrala, gigantul rus Gazprom si tarile UE care sustin financiar gazoductul Nabucco.

Concluzia pare a fi ca Bucurestiul are motive itnemeiate pentru care este unul dintre cei mai infocati sustinatori ai cererii Georgiei si Ucrainei de aderare la NATO, pozitie sustinuta de Statele Unite.

"Romania intretine un vis stravechi de putere regionala", considera un diplomat citat de cotidianul elvetian. "Priviti Bucurestiul: Arcul de Triumf, uriasul palat al lui Ceausescu, statui peste tot. Au un complex de tara mare. Apropierea de Statele Unite este vazuta de ei ca un mijloc de influenta", a adaugat acesta.

T.B.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=5178&data=2008-04-01