< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - joi, 30 august 2007

''Financial Times'' dezvaluie un document secret al Comisiei Europene

Europa vrea sa limiteze accesul companiilor rusesti pe piata comunitara

Comisia Europeana (CE) are in vedere impunerea unor masuri care sa limiteze accesul companiilor straine de energie, in special a celor rusesti, pe piata comunitara, titreaza Financial Times in editia sa de astazi. Publicatia britanica sustine ca pachetul legislativ in cauza vizeaza segmentele de distributie de gaze si electricitate. Actiunea autoritatilor europene este vazuta ca o replica a comunitatii europene la restrictiile aplicate de Rusia investitiilor europene in sectorul national de energie. In afara de colosii rusi, de pe urma noilor standarde ale proiectului ar putea avea de suferit si companiile din Arabia Saudita, tara a carei piata este inchisa investitorilor straini.

Comisia Europeana pregateste un set de masuri pentru restrictionarea accesului companiilor straine la sectorul comunitar de energie, pe segmentele de distributie de gaze si electricitate, precizeaza Financial Times, care citeaza un document confidential al Executivului european, aflat inca in lucru.

In documentul programat sa fie facut public pe 19 septembrie se sustine ca implementarea masurilor analizate va conduce la cresterea competitivitatii intre companiile ce isi desfasoara deja activitatea pe piata europeana de energie. Se au in vedere situatiile ''unde investitiile sunt conduse de alte motivatii decat cele economice'', sustine cotidianul amintit.

Proiectul avertizeaza explicit asupra acestor situatii, lasandu-se sa inteleaga ca Rusia sau alte state bogate in resurse ar putea castiga controlul furnizarii de energie europeana prin companii de stat precum Gazprom sau alte fonduri de investitii de stat.

Conform expertilor, masura ar putea face din sectorul energetic european o ''industrie strategica'', ce ar impiedica o serie de tari din afara UE sa investeasca in acest sector.

Acestia sustin ca documentul reafirma ideea disocierii operatiunilor din sectorul european de profil din partea Comisiei, asta insemnand separarea posesiunii transmiterii de electricitate si gaze naturale de afacerile legate de furnizare si generare. Unele state membre UE s-au opus disocierii, pe motiv ca aceasta separare ar putea sa conduca la o expunere crescuta la preluari din exterior.

Cristina STEFAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=944&data=2007-08-30