< Imprimare >      ZIUA - ANCHETE - luni, 5 februarie 2007

"Tigareta II", afacerea Clubului Dinamo

Exploatarea mediatica a cazului avea ca scop debarcarea de la putere a lui Emil Constantinescu

Procurorul Mihai Popov, unul dintre anchetatorii dosarului "Tigareta II", declara ca "afacerea a fost una a Clubului Dinamo, iar exploatarea mediatica a cazului avea ca unic scop debarcarea de la putere a fostului presedinte Emil Constantinescu.

Afacerea apartinea fostului colonel Petre Buduru si conducerii Clubului de Fotbal Dinamo cu prieteniile de rigoare pe care nu vreau sa le dezvolt", a declarat Mihai Popov.

Procurorul crede ca serviciile au lucrat la aceasta diversiune. "Macar doar pentru faptul ca au indus-o in eroare pe Zoe Petre, care a declarat la televizor ca tigarile urmau sa fie duse la Scrovistea. Si lumea s-a inflamat. Uite domnule, e implicat Constantinescu, ca tigarile se duceau la el pe domeniu. Insa, din cate stiu, domnul Constantinescu nici nu se ducea pe la Scrovistea. Cum putea Trutulescu sa duca tigarile la Scrovistea, cand se stie foarte bine, si o pot spune cu tarie, o parte din tigarile care nu s-au gasit au ajuns la sediul Clubului Sportiv Dinamo, unde exista o firma, InterTrade SRL, cu sediul social la tribuna oficiala a stadionului", a declarat Mihai Popov, citat de Realitatea TV. Procurorul este convins ca a fost un dosar cu conotatii politice. "Singura legatura (cu Dragos Constantinescu - n.r.) consta intr-o hartiuta pierduta de Trutulescu. A pierdut o hartiuta in care apareau niste nume aruncate cumva la intamplare, si totusi cu o legatura, printre care si numele de Dragos. Dar acest Dragos nu era Dragos Constantinescu. Acum pot sa ii spun numele, chiar daca se supara, era Dragos Stanca, era de la Garda Financiara", a mai spus Mihai Popov. El spune ca afacerea "Tigareta II" a fost o pregatire psihologica cu unul si acelasi scop, "debarcarea lui Emil Constantinescu".

Trutulescu a iesit din puscarie

In 1998, procurorii militari au trimis in judecata 19 persoane, acuzate de introducerea in tara, prin Baza Militara Otopeni, a 4275 de baxuri de tigari de contrabanda. Curtea Suprema de Justitie i-a condamnat, in 2001, pe 15 dintre cei implicati in afacerea "Tigareta II", la pedepse cuprinse intre trei ani si jumatate si 15 ani de inchisoare. Fostul ofiter SPP Gheorghe Trutulescu, unul dintre artizanii afacerii, a primit sapte ani de inchisoare, fiind eliberat intre timp. Ancheta procurorilor militari in acest caz a relevat faptul ca profitul persoanelor importante din retea era de aproximativ 15 dolari pentru un bax de tigari la acea vreme. In cazul tigarilor Assos, valoarea la care se calculau in 1998 obligatiile fiscale, in vama, era de 100 de dolari pentru un bax. Unii dintre cei implicati aveau rolul de a procura sumele de bani necesare platii contravalorii tigarilor la furnizorul extern, precum si a cheltuielilor pentru introducerea ilegala a acestora in Romania. Altii aveau rolul de a scoate din tara valuta, banii fiind trimisi persoanelor care efectuau plata tigarilor. Intrucat contrabanda cu tigari presupunea trecerea acestora prin punctele vamale, precum si deplasarea acestora prin tara, pana la depozite, respectiv beneficiari, in afacere au fost atrase, in timp, si cadre militare care permiteau intrarea in tara a marfii cu documente false sau fara documente.

Bogdan GALCA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=215338&data=2007-02-05