< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - joi, 21 decembrie 2006

Apocalipsa dupa Mossad

Seful spionajului israelian a declarat in fata unei comisii a Knessetului ca in 2009 Iranul va avea bomba atomica * Meir Dagan (foto) crede ca Teheranul va reprezenta o amenintare pentru intreaga lume

"Generalul secret" Meir Dagan, seful Mossadului, a prezentat in fata unor parlamentari israelieni previziunile sale privind viitorul geopolitic al Orientului Mijlociu. Dagan a avertizat asupra pericolului reprezentat de un "Iran atomic" care ar submina intreaga ordine mondiala actuala. Seful serviciului secret israelian sustine ca Iranul este mult mai avansat in tehnologia atomica decat se banuieste in momentul actual.

Generalul Meir Dagan, comandantul Mossad-ului, e un om caruia ii place sa traiasca in umbra. Reflectoarele mass-media il prind foarte rar si declaratiile sale sunt putine si parcimonioase. Aparitia sa, duminica, in fata Comisiei de Externe si Securitate a Knessetului (Parlamentul israelian), a provocat, cum era de asteptat, curiozitate si interes. Generalul a avut insa grija, si are la indemana destule posibilitati, ca putin din cele rostite de el sa devina public. Sa vedem ce a lasat generalul Meir Dagan sa se "scurga" afara si ce a consemnat cotidianul ebraic "Haaretz". Conform sursei citate, seful serviciului secret extern a schitat o harta inspaimantatoare a Iranului atomic, afirmand ca pana in 2009 Teheranul va poseda arme nucleare. Aceasta se va intampla daca iranienii nu vor intampina "greutati speciale". Intrebat ce soi de greutati ar putea Iranul intampina, generalul a precizat unele din ele. Nu au fost date publicitatii, dar unele dintre aceste "greutati speciale" pot fi banuite, mai ales dupa gafa intentionata sau nu a premierului Olmert de a recunoaste ca Israelul este o putere nucleara. Faza actuala a "Proiectului atomic" iranian si constructia centrifugelor de imbogatire a uraniului este mult mai avansata decat se banuieste, sustine seful Mossadului. Pana la fabricarea materialului nuclear si instalarea ogivelor nucleare in rachete balistice drumul nu e lung. Totusi, Dagan nu e de acord cu expresia "punctul unde nu mai exista intoarcere", referitor la punerea in functiune a unui reactor atomic. Responsabili israelieni au folosit adesea in trecut aceasta expresie, de parca ar trebui accelerat procesul unei interventii militare anti-iraniene. Nu e cazul de a se folosi expresia "punctul de unde nu mai exista intoarcere", ci de "pragul final tehnologic" al energiei nucleare de razboi, a subliniat generalul Dagan. Analistii militari Aluf Benn si Gideon Alon scriu in cotidianul ebraic "Haaretz" ca dupa specialistii strategiei nucleare expresia "punctul de unde nu mai exista intoarcere" nu exista in literatura de specialitate. Acestia amintesc cazul Africii de Sud care in secret a fabricat cateva bombe atomice, ca ulterior sa renunte la inarmarea nucleara. Desi nu se cunosc detalii, a existat in anii apartheid-ului o colaborare intre cercetarea si militarii sud-africani, si stiinta si armata israeliana, in domeniul armamentului atomic.

Teheranul vrea un "Reich islamic"

Seful Mossad crede ca Iranul atomic din 2009 reprezinta o amenintare pentru intreaga lume. Mahmoud Ahmadinejad nu se va multumi sa incheie socotelile cu evreii, ci va incerca sa stabileasca suprematia islamica in lume. Fostul premier Beniamin Netanyahu a cerut imediat dupa aparitia generalului Meir Dagan in fata Comisiei de Externe si Securitate a Knesset-ului sa se tina seama de avertismentele sefului Mossadului. "Ahmadinejad vrea sa fabrice arme nucleare ca sa domine lumea si sa infiinteze un imperiu islamic, a declarat Netanyahu. Cu ajutorul bombei atomice el spera sa construiasca un "Reich islamic" care sa dureze 1000 de ani".

Siria vorbeste de pace, dar e gata de razboi

Seful Mossadului s-a referit si la repetatele incercari, din ultima vreme, ale presedintele sirian Bashar Assad de a stabili contacte cu conducerea israeliana. Omul tare de la Damasc i-a trimis premierului Ehud Olmert propunerea reluarii tratativelor de pace siriano-israeliene fara nici o conditie prealabila, oricand si oriunde. Prea frumos sa fie si adevarat, sugereaza seful Mossadului. Dagan a subliniat ca dupa Razboiul din Liban, au sporit instinctele razboinice ale conducatorului sirian. El se simte bine in compania Iranului si Hezbollah si nu mai are temerile de odinioara de o confruntare cu armata israeliana. Assad a dezvoltat considerabil unitatile de rachete impotriva tancurilor si sol-sol ale armatei siriene si sistemul de aparare aviatic. Intotdeauna cand are incurcaturi internationale, Assad lanseaza gogorita ca e gata sa se aseze la masa trativelor cu Israelul. Daca ar vrea cu adevarat sa fie partener de tratative, Assad stie ce are de facut, a spus generalul-sef al Mossadului. (Tesu SOLOMOVICI)

Romania se pregateste de noi razboaie

Traian Basescu a anuntat suplimentarea cu inca doua mari unitati militare a efectivelor care pot pleca in misiuni externe.

Suplimentarea trupelor romanesti puse la dispozitia NATO pentru participarea la misiuni in 2007 constituie un posibil semnal privind implicarea Romaniei, in viitorul apropiat, in alte viitoare teatre de operatii. Traian Basescu a declarat, ieri, dupa sedinta CSAT, ca numarul trupelor romanesti aflate in teatrele de operatiuni din afara tarii va fi suplimentat cu "inca doua mari unitati militare", pana la atingerea unui total de 3200 de militari. In momentul de fata, Romania participa cu aproximativ 1900 de militari la misiunile din Irak, Afganistan si Balcani.

In cadrul sedintei Consiliului Superior de Aparare a Tarii a fost aprobat planul de intrebuintare a fortelor pentru misiunile efectuate in afara tarii, pentru anul 2007, iar in baza angajamentelor asumate, Romania va avea la dispozitie un varf maxim de 3200 de militari in teatrele de actiuni din strainatate, numar care va include si unitatile si subunitatile in rezerva NATO, a spus seful statului. Traian Basescu a afirmat ca, in momentul de fata, Romania are in teatrele externe de operatiuni, 1900 de militari, dar numarul acestora este unul variabil, in functie de tipul de misiune care trebuie indeplinita. "Spre exemplu - a spus presedintele Basescu - pentru anul 2007 este planificata participarea noastra la "Active Endevour", ceea ce inseamna cresterea numarului in mod automat cu 205 militari", atat cat reprezinta echipajul complet al unei fregate. In principiu, tara noatra intentioneaza sa-si mentina efectivele militare din teatrele externe de operatiuni, "in limitele participarilor actuale", la care se adauga rezerva aflata la dispozitie, pana la totalul de 3.200 de militari. Astfel, din totalul fortelor, militarii aflati in rezerva vor fi in numar de 1.095, a explicat presedintele. (Doru DRAGOMIR)

Americanii isi trimit portavioanele in Golful Persic

In vreme ce Consiliul de Securitate al ONU incearca sa adopte o rezolutie privitoare la imbogatirea uraniului in Iran, Statele Unite au ales sa isi trimita portavioanele in Golful Persic la inceputul anului viitor.

Rusia se opune unei rezolutii mai dure la adresa Iranului, in timp ce europenii incearca sa obtina un compromis pentru pastrarea pacii.

Statele Unite ale Americii intentioneaza sa desfasoare portavioane in Golf anul viitor ca avertisment la adresa Iranului, a anuntat luni seara canalul de televiziune CBS News, citand responsabili care au tinut sa-si pastreze anonimatul, transmite Rompres. Potrivit relatarilor CBS News, Pentagonul organizeaza "o importanta desfasurare de forte navale in si in jurul Golfului", ca raspuns la ceea ce Washingtonul califica drept "acte de provocare crescanda". Exercitiile navale iraniene, sprijinul Teheranului fata de militiile siite din Irak si controversatul program nuclear iranian constituie subiecte de preocupare pentru americani, a afirmat CBS News, precizand ca SUA nu intentioneaza totusi sa atace Iranul, ci mai degraba "sa-i descurajeze pe liderii iranieni sa-si propage revolutia siita".

Rusia a facut cunoscut luni ca isi va mentine opozitia in legatura cu impunerea de interdictii de calatorie pentru specialisti iranieni in domeniul nuclear, in cadrul eventualelor sanctiuni ale ONU impotriva Iranului, transmite Rompres. "Consideram ca aceasta interdictie de calatorie nu este necesara, ca aceasta masura nu va ajuta", a declarat ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin. Pentru reprezentantul SUA, Alejandro Wolff, "interdictia de calatorie este o prioritate si un element important in cadrul rezolutiei" in curs de discutare privind sanctiuni impotriva Teheranului. SUA si-au exprimat luni dorinta de a vedea adoptate "in zilele urmatoare" sanctiuni ale ONU impotriva Iranului.

Noul proiect de rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la Iran raspunde in mare parte preocuparilor Moscovei si ar putea servi drept baza pentru o decizie prin consens, a declarat marti ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. "Noua rezolutie pregatita de troica UE (Marea Britanie, Franta, Germania) si care se discuta in prezent in Consiliul de Securitate, tine in mare masura seama de abordarile noastre", a declarat Lavrov. "Speram sa putem ajunge la un consens care sa-i determine pe iranieni sa se aseze la masa negocierilor si sa coopereze activ si pe deplin cu AIEA (Agentia Internationala pentru Energie Atomica) in toate problemele ramase in discutie in legatura cu programul nuclear al Teheranului", a mai spus ministrul rus. (George DAMIAN)

Baza americana Kogalniceanu, operationala din 26 aprilie 2007

Ziarul Ziua a dezvaluit in editia din 20 noiembrie a.c. despre posibilitatile iranienilor de a lovi tinte aflate la peste 2000 de kilometri de Teheran. Tara noastra ar putea fi una dintre ele. Postul de televiziune Al-Alam a anuntat la momentul respectiv ca, in cadrul aplicatiilor "Marele Profet II", au fost lansate "rachete Shahab, cu o incarcatura de submunitii, capabile sa ajunga la o distanta de 2000 de kilometri". Avand o raza de actiune de 2000 de kilometri, rachetele pot atinge viitoarele baze americane din Romania. Departamentul Apararii SUA a stabilit un centru regional in Romania. Acesta va fi amplasat, in 26 aprilie 2007, in apropierea pistei de pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu si va constitui un sistem integrat de pregatire, stationare si expeditie pentru fortele americane. Locatia a fost aleasa pentru facilitatile aeroportuare oferite de caracteristicile pistei de la Mihail Kogalniceanu. Baza americana de la Mihail Kogalniceanu va avea rangul unui centru regional de pregatire a trupelor americane din Europa de Est, ce vor fi desfasurate in diverse teatre de operatiuni. In planul americanilor, facilitatile aeroportuare de la Kogalniceanu constituie cea mai buna varianta de expeditie aeriana pentru fortele americane. (Doru DRAGOMIR)

Iranul renunta la dolari

Guvernul iranian a decis sa inlocuiasca dolarul cu euro in schimburile sale externe si pentru fondurile sale din strainatate, a afirmat luni purtatorul de cuvant al executivului, Gholamhossein Elham, informeaza Rompres. "Sursele din strainatate si veniturile din petrol vor fi calculate in euro si le vom primi in euro, pentru a pune capat dependentei de dolar", a declarat oficialul iranian la conferinta de presa saptamanala. "Vom proceda la aceeasi schimbare si in privinta fondurilor detinute de iranieni in strainatate", a adaugat el, fara a preciza natura "surselor din strainatate", care ar putea include atat veniturile din exporturi, cat si surse de finantare internationala. "Guvernul a ordonat bancii centrale sa inlocuiasca dolarul cu euro pentru a limita problemele intampinate de organele executive in schimburile comerciale si deschiderea liniilor de credit", a explicat Elham. El s-a referit implicit la dificultatile crescande cu care se confrunta companiile iraniene in incheierea contractelor in strainatate din cauza presiunilor pe care americanii le exercita asupra bancilor pentru a nu mai trata cu clientii iranieni. (G.D.)

Ahmadinejad pierde Teheranul

Partizanii ultraconservatori ai presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad se afla pe ultima pozitie in alegerile municipale din Teheran, dupa conservatorii moderati si reformatori, potrivit ultimelor rezultate partiale furnizate marti de televiziunea de stat, relateaza Rompres. Sustinatorii primarului conservator moderat Mohammad Bagher Ghalibaf sunt creditati cu opt locuri din cele 15 cate numara consiliul municipal, potrivit rezultatelor comunicate dupa numararea a 32% din cele 2,2 milioane de voturi exprimate. In consiliu vor intra patru candidati reformatori, dupa ce tabara acestora, care controla municipalitatea, a fost complet inlaturata la scrutinul din 2003. Numai doi candidati de pe lista ultraconservatorilor se numara printre primii 15 alesi, sora presedintelui, Parvine Ahmadinejad, situandu-se pe locul al zecelea. In consiliul municipal al Teheranului ar intra si un candidat independent, campion la lupte si apropiat al primarului. (G.D.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=213203&data=2006-12-21