< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - sambata, 16 decembrie 2006

Stiri pe scurt

La Multi Ani, Maestre Beligan!

Maestrul Radu Beligan si-a sarbatorit a 88-a aniversare a zilei sale de nastere oferind premiile de excelenta ale Fundatiei Academician Marin Voicu, alaturi de Carmen Stanescu, Adela Marculescu, Damian Crismaru, Radu Varia si Mihai Voiculescu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului. Prof Evelina Moraru, Marina Marincovici, Dan Olteanu, Mihai Belascu si Vlad Ratziu au fost premiati pentru intreaga activitate. Maestrul Beligan, intr-o forma excelenta, a multumit tuturor celor prezenti pentru urari. In exclusivitate pentru ZIUA, maestrul, care a tinut sa felicite ziarul pentru campaniile sale, a declarat ca eliminarea simbolurilor religioase din scoli ar fi fost un atentat la adresa prezentului si viitorului tarii si ca numai comunitatile, profesorii si elevii pot hotari ce pun in clase. "Vremea totalitarismului ateist a apus", a spus maestrul Radu Beligan, caruia Civic Media si ZIUA ii ureaza

La Multi Ani! (Victor RONCEA)

Sanse irosite

Apreciat si prolific intelectual, Horia-Roman Patapievici este invitatul de maine al Teatrului National "I.L. Caragiale" pentru a sustine o conferinta in deja celebra serie de duminica, orele 11.00, Sala Atelier. Patapievici va vorbi asistentei "Despre sansele irosite in istorie". (L.D.)

Modelul arhaic

"Asteptand Craciunul" - spectacol gazduit luni (18 decembrie), orele 19.00, Sala "Horia Lovinescu", de catre Teatrul Nottara - recreeaza o lume cu intelesuri profunde, despre existenta in rit, despre transcenderea traditiei si restabilirea ordinii intr-o lume care pastreaza, inca, amintirea mitului. Grigore Lese, caci lui ii apartin textele, liniile melodice si conceptia spectacolului, propune un repertoriu de colinde precrestine, cantece de stea si cantece religioase. Sunt colinde neabordate de alti interpreti, cu teme cosmogonice despre facerea lumii, colinde satirice, cantece de stea vestind Nasterea Mantuitorului, auzite in vatra satului sau cantate pe front si in prizonierat, rodul a peste 20 de ani de studiu si cercetare in teren. (L.D.)

Dumnezeu nu vine la intalnire

Ultimul spectacol-lectura din acest an al "Clubului dramaturgilor" va fi "Dumnezeu nu vine niciodata la intalnire" de Ioan Dragoi, regia Mihai Lungeanu, cu Constantin Cojocaru, Cristian Iacob, Liliana Pana, Ionut Chivu, Tatiana Iekel, Violeta Berbiuc. Un spectacol unde tensiunea psihologica a situatiei este mai importanta decat efectele dramatice si artificiile de limbaj. In urma cu trei ani, din initiativa criticului de teatru Mircea Ghitulescu, lua finta un cenaclu al scriitorilor de teatru: Clubul dramaturgilor. Au fost prezentate, in premiera absoluta, zeci de piese in lectura a sute de actori, scopul intalnirilor fiind acela de a pune fata in fata dramaturgul cu publicul sau, in prima forma pe care o ia textul de scena: spectacolul-lectura. La intalnirea de luni - orele 18.00, Sala Oglinzilor -, organizata de Uniunea Scriitorilor din Romana, Fundatia pentru Literatura Romana sI ArCuB, "Clubul dramaturgilor" va decerna premiul "Piesa Anului 2006". (L.D.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=212927&data=2006-12-16