< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - vineri, 17 noiembrie 2006

Se clatina scaunul lui Tariceanu

Theodor Stolojan agita spiritele in PNL. Peste 35 de parlamentari si lideri de filiale liberale au semnat un apel pentru reprimirea lu Stolojan in partid. Senatorul liberal Dan Sabau, alaturi de opt primari si consilieri din Braila, au anuntat ca sustin platforma de relansare liberala propusa de fostul lider PNL. Crin Antonescu a amenintat ca va demisiona in cazul in care deputatii liberali vor intoarcerea lui Stolojan. In replica, fostul consilier prezidential afirma ca va reveni in partid doar daca valorile liberale vor fi respectate si sustine ca ''Alianta D.A. se va rupe'' pentru ca PNL nu a acceptat fuziunea cu PD.

Stolojan, sustinut de actualii membri PNL

Un grup de 45 de parlamentari si lideri de filiale PNL, in frunte cu ministrul liberal Gheorghe Flutur, a lansat un apel la unitate si refacerea echipei care a adus PNL la guvernare in 2004, considerand inacceptabil ca doi fosti lideri marcanti ai partidului sa fie exclusi. Grupul mai cere si reprimirea in partid a tuturor celor care au fost dati afara pe considerente ce tin de libertatea de expresie.

Senatorul PNL Dan Sabau, initiatorul grupului din Braila de sustinere a platformei liberale, a declarat ca doreste revenirea lui Theodor Stolojan in partid si ca excluderea acestuia, a lui Valeriu Stoica si Cristian Boureanu s-a facut in urma unor ''reactii de sector, dominate mai degraba de glande. Ne dorim un partid si o dreapta adevarata si nu un partid de nisa, care sa balanseze, sa fie permanent la putere, in gratiile puterii''.

Printre semnatarii apelului se numara atat oameni apropiati de Stolojan, precum Gheorghe Flutur, Ionut Popescu, Adrian Cioroianu, precum si parlamentari care nu si-au manifestat pana acum sustinerea platformei liberale, ca de exemplu Cornel Stirbet, Gabriel Sandu, Dragos Ujeniuc. Printre sustinatori se numara si liberul PNL Neamt, Gheorghe Stefan, un apropiat al lui Stolojan.

Pana acum, la platforma Stolojan au aderat organizatia PNL Botosani si membri din PNL Arad, Sibiu, Bacau, Iasi, Hunedoara, Calarasi.

Posibile negocieri Stolojan-Tariceanu

Surse liberale au declarat pentru ROMPRES ca, dupa ce au sistat orice dialog imediat dupa alegerile din 2004, cei doi lideri au acceptat sa se intalnesca in urma eforturilor depuse de ministrul Gheorghe Flutur si de senatorii Paul Pacuraru si Puiu Hasotti.

''In urma cu doua saptamani, Tariceanu a zis ca nu are nimic impotriva sa il intalneasca pe Stolojan. In aceasta relatie Stolojan a fost furiosul, el nu a acceptat sub nici o forma dialogul'', au declarat sursele citate.

Acestea au tinut sa sublinieze ca o posibila intalnire nu se va solda automat cu o reconciliere, intrucat unele conditii impuse de gruparea Stoica-Stolojan nu pot fi acceptate de actuala conducere.

Una din aceste conditii, sutin surse liberale, se refera la reprimirea tuturor exclusilor in partid, or, revenirea Monei Musca ar compromite practic reforma morala declansata de PNL. O alta diferenta majora de opinii se refera la actuala structura de conducere a PNL, a carei modificare impune declansarea unui congres extraordinar, idee respinsa cu vehementa de Calin Popescu-Tariceanu.

Unii apropiati ai presedintelui PNL au sutinut insa ca ideea unei reconcilieri cu Theodor Stolojan a fost lansata pe piata de apropiatii fostului consilier prezidential pentru a acumula capital mediatic.

Alianta D.A. se va rupe

Prezent intr-o emisiune la Radio Mix, fostul lider liberal, Theodor Stolojan, a declarat ca partidul din care a facut parte este unul condus de un grup din jurul lui Tariceanu, care paraziteaza PNL si a mentionat ca, cata vreme la conducerea formatiunii se vor afla acestia, nu va negocia revenirea sa in partid.

''Nu. Cu Tariceanu, Orban si Olteanu la conducere, nu! Pentru ca ei au distrus sistemul institutional al PNL, in care s-a lucrat pe baza de statut si de criterii de promovare si au introdus spiritul de gasca'' a spus fostul lider al liberalilor.

Stolojan a mai vorbit, in aceeasi emisiune, despre strategia pe care o are platforma pe care o conduce in sensul coagularii dreptei, afirmand ca Alianta DA se va rupe oricum. Argumentul lui Stolojan in sprijinul acestei afirmatii este faptul ca PD nu va accepta ca o eventuala prezenta comuna pe listele electorale ale actualei Aliante sa fie pe baza raportului de 1 la 1 intre PD si PNL. Stolojan a spus la Radio Mix, asa cum a facut-o si in alte ocazii, ca protocolul Aliantei DA contine germenii distrugerii acesteia - adica stabileste criterii pentru completarea listelor. Stolojan a aratat ca, in acest moment raportul de forte este acum de 1,5-1,6 la 1 in favoarea PD, partid care, in opinia sa nu va accepta oferta liberalilor de impartire a locurilor eligibile in proportie egala.

In aceeasi emisiune, Stolojan a mai spus ca platforma pe care a initiat-o are ''mai multi aderenti decat isi inchipuie acest grup care paraziteaza PNL'', fara sa ofere insa detalii despre numarul liberalilor care si-ar fi anuntat sprijinul. Stolojan a precizat doar ca Tariceanu si sustinatorii sai ''nu pot da afara jumatate sau trei sferturi din PNL''.

Antonescu ameninta cu demisia

Liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, a reactionat prompt la declaratiile lui Stolojan si la anuntarea aparitiei unei liste cu semnaturi ale sustinatorilor fostului lider PNL, afirmand ca Stolojan vrea de fapt scindarea PNL.

''Nu vad ce conciliere poate exista intre niste oameni care de doi ani nu fac decat sa atace PNL in ansamblul sau, nu doar pe Tariceanu, si un partid precum cel al nostru, atata vreme cat incercam legitim sa ne pastram identitatea'', a spus Antonescu.

Liderul deputatilor PNL a amenintat ca va demisiona din aceasta functie in cazul in care mai mult de jumatate dintre deputatii liberali vor solicita negocieri pentru revenirea lui Theodor Stolojan in partid.

Crin Antonescu a adaugat ca va solicita o discutie cu colegii sai din partid pentru ca ''aceia care vor cere reconciliere sa plece din guvernul Tariceanu. Cand aderi la ideile unui grup din afara partidului, te duci in afara partidului. Stolojan nu poate da lectii despre libertate, deoarece el a suspendat libertatea din PNL, dar e limpede ca o face pentru ca se supune unor ordine''.

"E absolut tulburatoare usurinta cu care unii oameni gen Stolojan si Stoica, folosesc termenul 'platforma' si cum anumiti oameni o pot lua in serios, cand de fapt se stie cine e in spatele acestei actiuni: scrie in cartea de munca a domnului Stolojan, chiar daca inteleg ca i-a incetat contractul pe 1 noiembrie'', a sustinut Antonescu.

Potrivit deputatului PNL, Stolojan si Stoica ''nu au inventat nici o idee, nici macar cuvinte nu pot inventa, pentru ca le folosesc pe ale lui Basescu'', considerand ca platforma nu contine ''nici un element, nici o idee cat de vaga, care sa sugereze un proiect politic''.

Liderul deputatilor PNL a spus ca ''a vorbi despre parazitarea partidului nu intra in atributiile lui Stolojan, pentru ca a fost un parazit pe bani publici in functia de consilier prezidential''. El a afirmat ca il provoaca pe Theodor Stolojan ''sa dea un examen'': sa spuna ce inseamna oligarh si sa scrie patru principii liberale ''fara sa ii sufle Stoica''.

REACTII LA CALD

MIHAI TOADER, sef Departament Politica Interna:

''Asistam la inca o incercare de decapitare a conducerii PNL, dupa ce gruparea Stolojan a lansat propria platforma politica. De remarcat este ca democratii nu s-au aratat dispusi sa sustina la vedere aceasta initiativa, asa incat fostului sef liberal i-a ramas doar varianta atacului final''.

Adrian ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=48&data=2006-11-17