< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - marti, 15 august 2006

Anonimul, fara paiete si sclipici

A treia editie a Festivalului International de Film Anonimul s-a deschis ieri la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii cu filmul "The Wind that Shakes the Barley" al lui Ken Loach, castigatorul Palme d'Or, de la Cannes, de anul acesta, urmat tarziu in noapte de proiectia filmelor "Obiecte pierdute - curcanii nu zboara" de Cristian Mungiu si "Hartia va fi albastra" de Radu Muntean, in cadrul programului "Generatia asteptata".

"Am incercat sa fac o selectie care sa reflecte cat mai multe tendinte din ce se intampla acum in cinematografia mondiala. (...) Exista un intreg cinema pe care noi nu-l cunoastem. Am tinut sa aduc niste autori si niste filme care nu sunt foarte cunoscute. Pariul a fost sa nu fac copy si paste din programul altor festivaluri", a declarat vineri intr-o conferinta de presa selectionerul festivalului, Alex Leo Serban. Astfel, in selectia generala a festivalului se regasesc pelicule din Mexic, Maroc, Finlanda, Franta, Germania, SUA, Romania s.a. Concursul propriu-zis incepe astazi cu doua filme care intra in competitie la sectiunea lungmetraj, "Pictam sau facem dragoste" al lui Arnaud Larrieu si Jean-Marie Larrieu din Franta si "The Iceberg" in regia lui Dominique Abel, Fiona Gordon si Bruno Romy, o coproductie Franta - Belgia, (premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de la Molodist, 2005). La sectiunea lungmetraj presedintele juriului este anul acesta regizorul iranian Bahman Ghobadi, castigatorul trofeului Anonimul de anul trecut, cu filmul "Testoasele pot zbura", iar membri sunt Marie-Pierre Macia (consultant festival de film, Franta), Martin John Blaney (jurnalist, Screen International) si Magda Mihailescu (critic de film). Sapte filme au fost selectionate pentru sectiunea lungmetraj, printre care si filmul de debut al lui Tudor Giurgiu, "Legaturi bolnavicioase". "Batalla en el cielo" de Carlos Reygadas (Mexic, aflat in competitia oficiala la Cannes 2005), "Heaven's Door" de Swel & Imad Noury (Maroc, in sectiunea Panorama la Berlin 2006), "Offside" de Jafar Panahi (Iran, Ursul de Argint la Berlin 2006), despre care, criticul Magda Mihailescu a afirmat ca "deschide o poarta spre o alta cinematografie iraniana", "Mutual Appreciation" de Andrew Bujalski (SUA, aflat in competitie la Festivalurile de Film de la Salonic 2005 si Rotterdam 2006) sunt celelalte patru pelicule care concureaza anul acesta pentru trofeul festivalului in valoare de 10.000 de dolari, pentru premiul de regie (5000 de dolari), cel pentru imagine (2500 de dolari) si pentru premiul publicului (1000 de dolari).

Pe langa sectiunea de lungmetraje, festivalul include o competitie de scurtmetraje de fictiune si alta de scurtmetraje de animatie. Prima cuprinde 48 de titluri, inclusiv sase romanesti: "La multi ani" de Marian Crisan, "Mere la cuptor" de Alexandru Mavrodineanu, "Frica domnului G." de Adina Pintilie, "Buricul pamantului" de Carina Tautu, "Tort de Casablanca" de Ana Gabriela Vlad si "Love close-up" de Sebastian Voinea. Juriul este format din Sita Banerjee (director festival de film, Italia), Constantin Popescu (regizor) si Andrei Cretulescu (critic de film). Cealalta competitie de scurtmetraje, de animatie, include un singur titlu romanesc: "Carne" de Valentin Partenie. In juriu se afla Helen Gibbins (programatorul Festivalului International de la Melbourne), Iulia Blaga (critic de film) si Radu Igaszag (regizor). Pentru cel mai bun scurtmetraj de fictiune organizatorii au pus in joc un premiu de 2000 de dolari, iar pentru cel de scurtmetraj de animatie unul de 1000 de dolari.

La aceasta a treia editie a Festivalului organizatorii par sa fi pus accentul pe selectia de filme, nu pe aducerea unor vedete internationale. "E mai cinstit sa lucram la fundatie, sa facem un festival solid, care sa nu aiba sclipici si paiete, si apoi vedetele din zona filmului independent vor veni", a declarat Alex Leo Serban. In ceea ce priveste invitatul special de anul acesta, dupa Peter Greenway in 2005, este noua generatie de regizori premiati la festivalurile internationale, "Generatia asteptata". "In loc de Peter Greenaway sau alta cireasa de pe tort, avem o mana de cirese.", a comentat Marcel Iures, presedintele Festivalului. In cadrul acestui program vor fi proiectate filmele "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" de Catalin Mitulescu, "A fost sau n-a fost" de Corneliu Porumboiu, "Hartia va fi albastra" de Radu Muntean, "Fix alert" de Florin Piersic Jr., "Marilena de la P7" de Cristian Nemescu, "Obiecte pierdute - curcanii nu zboara" de Cristian Mungiu si "Canton" de Constantin Popescu. Toate proiectiile filmelor din cadrul programului "Generatia asteptata" sunt urmate de dezbateri moderate de criticul de film Alex Leo Serban, la care vor participa actori, regizori producatori si publicul prezent in Satul Filmului de la Sfantu Gheorghe. Festivalul se va incheia vineri, 18 august, cu o Festivitate de decernare a premiilor, urmata de un concert al cvartetului Nova.

Monica ANDRONESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=205401&data=2006-08-15