< Imprimare >      ZIUA - EDITORIAL - miercuri, 12 iulie 2006

Voronin, Basescu si Unirea

Republica Moldova respinge orice idee de unire cu Romania, chiar si dupa integrarea ambelor state in Uniunea Europeana, a glasuit ieri seful de la Chisinau, Vladimir Voronin, intr-o conferinta de presa speciala, organizata ca raspuns la efuziunea de sinceritate a presedintelui Romaniei Traian Basescu privind intentia sa de Unire a Basarabiei cu tara. Voronin, ca general pensionar al Ministerului de Interne al RSS Moldovenesti, respinge la fel de categoric eventuala aderare a actualului statulet independent la Alianta Nord Atlantica. Voronin mai sustine ca nu a primit nici o propunere oficiala din partea presedintelui Basescu pentru intrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana la aceeasi data si impreuna cu Romania, dar a lasat sa se inteleaga ca propunerea ar fi putut fi inaintata "intr-un cadru informal". Dupa ce a rumegat timp de 10 zile confesiunea presedintelui tuturor romanilor despre dorinta sa de reunificare a Romaniei, asteptand porumbelul din Piata Liubianka, Voronin si-a dat ieri arama pe fata, contrazicand in sfarsit rapoartele spoite ale structurilor neprofesioniste de la Bucuresti. El a condamnat existenta unei "clici unioniste" care incearca sa destrame Republica Moldova si sa o uneasca cu Romania sau cu alta tara (!) si a avertizat ca cei care pledeaza pentru asemenea idei trebuie sa fie pedepsiti! Nu e singurul, de altfel, care cere condamnarea unionistilor. Un grup de tovarasi aciuiati in ograda Ministerului de Externe, insa, culmea!, de la Bucuresti, au aceleasi (re)sentimente (ne)fratesti. Intr-un stil asemanator acestora, Voronin a insistat ieri ca Republica Moldova nu trebuie sa condamne Pactul Ribbentrop-Molotov (Stalin-Hitler), intrucat nu a fost vizata de acest act si a reiterat teza sovietica a "ocuparii" Basarabiei de catre Romania.

Toate aceste informatii-trasnet ne-au parvenit ieri de la Chisinau datorita prestatiei profesioniste a singurului corespondent de presa al statului roman la Chisinau, ziaristul Radio Romania Cristina Dumitrescu. Daca jurnalista noastra ar fi avut ieri un guturai, acea parte a natiunii romane care isi doreste sa beneficieze de cel mai mare drept redobandit dupa 1989, libera informatie, ar fi trebuit sa astepte vreo interpretare bajbaita si intarziata a Ministerului Extern de la Bucuresti. Iar presedintele Basescu, cel mai informat om al tarii, ar fi aflat probabil abia maine, din ZIUA, ca prietenul sau de pivnita i-a aruncat paharul in fata (ca n-are rost sa-l deranjam pe comandantul CSAT...). Cam asa se poate sintetiza si relatia reala a Romaniei mici cu provincia sa amputata de URSS: daca presedintele nostru ar fi avut guturai pe 1 iulie sau oamenii MAE-SIE ar fi reusit deturnarea de la Cotroceni a copiilor olimpici de peste Prut, n-am fi aflat, poate, niciodata, ce s-a intamplat in acea zi de ianuarie 2005, cand Basescu a facut primul pas din cariera sa de sef de stat, pe strazile Chisinaului. Si totul ar fi fost tacere.

Dupa anuntul privind Axa Bucuresti-Londra-Washington, Basescu a mers mai departe, actionand direct in incercarea sa de a reaseza Romania in spatiul sau firesc, dupa cum e si cunoscuta in lumea ortodoxa: Gradina Maicii Domnului, cu tot cu floarea sa cea mai dorita si chinuita, Basarabia. Basescu a propus scurt si la obiect un act concret de care s-au ferit, ca dracu' de tamaie, ceilalti locatari ai Cotroceniului: Unirea. El a mers mai departe, si a cerut o noua politica externa, o real politica, daca vreti, spre Est, inclusiv sau mai ales spre marea putere mondiala Rusia. Si presedintele american George W. Bush isi dorea acelasi lucru, dupa cum a transmis lumii din Piata Revolutiei de la Bucuresti, in celebrul "discurs al curcubeului". Insa Moscova a inteles gresit: Romania ca o punte de dialog nu insemna ca SUA ar introduce un intermediar pentru Rusia in aceasta zona extinsa a Marii Negre aflata intr-o transformare febrila. Nu! Romania putea insa sa devina o piatra a geopoliticii regionale, dupa cum a lasat-o Dumnezeu, in apele involburate care despart Eurasia de Europa Occidentala, CSI de Uniunea Europeana, Organizatia Securitatii Colective si Rusia de NATO si SUA. O piatra unghiulara pe care Rusia poate sa poposeasca si sa mai stea la taifas, la un ceai rusesc sau o cafea turceasca, in interesul stavilirii afluviului si a cooperarii dincolo de eterna confruntare dintre cei doi rivali de pe tabla de sah a lumii. Dar tot asa cum n-a inteles Rusia lui Putin cererea lui Bush, n-a vrut sa inteleaga nici Romania diplomatica directiile lui Basescu. El vorbea, numai el auzea. Romanii basarabeni raman tot cei mai napastuiti din acest spatiu, romanii bucovineni tot cei mai neaparati, prostia tot la putere, vorba unor tineri muzicieni. MAE a dat chix pe toata linia rasariteana.

"In politica nu-si are loc sinceritatea", imi remarca un lider politic de la Chisinau dupa declaratia lui Basescu. Si totusi, sfidand tradarea moralei de politica, Basescu are raspuns pentru toti, inclusiv pentru Voronin si restul: "Unii vor zambi de ceea ce voi spune, dar natiunea romana se va reintregi in interiorul Uniunii Europene". Tinerii Romaniei din "clicile unioniste", carora Prea Fericitul Patriarh Teoctist le-a binecuvantat Proiectul Unirii, cred la fel: ca Basarabia a fost, este si va fi de-a pururi pamant romanesc.

Victor RONCEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=203401&data=2006-07-12