< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - miercuri, 12 iulie 2006

Stolojan, liderul opozitiei in PNL

Consilierul prezidential Theodor Stolojan a anuntat luni intr-o emisiune televizata ca doreste sa creeze in PNL un curent de opinie conform caruia "ceva trebuie facut in partid, pentru ca asa nu se mai poate". "Nu eu am luat decizia de a nu fi un partener al domnului Basescu, ci domnul Tariceanu. Nu eu am luat decizia sa numesc PD ca adversar al PNL, cum fac unii din conducerea PNL. Nu am ce sa ii fac domnului Tariceanu, daca el asa considera", a spus Stolojan. Consilierul prezidential a insistat ca, daca in prezent exista o frana in dezvoltarea Romaniei, aceasta este administratia publica.

"Domnul Tariceanu nu are nici o alta scapare decat sa dea drumul reformarii administratiei publice. E inconsecvent sa critici sistemul de administratie de pe vremea lui Adrian Nastase si sa te opui reformei si descentralizarii, cand presedintele propune asa ceva", a spus consilierul pre-zidential.

El a incercat sa isi justifice atacurile la adresa conducerii liberale spunand ca, "Romania trebuie sa aiba parte de o guvernare in folosul cetatenilor". Stolojan a spus ca vrea ca PNL "sa nu mai scada din credibilitate", ci sa redevina ceea ce a fost in 2004: "o forta politica puternica de dreapta, in alianta cu PD". El s-a considerat ca este privit "ca un om care a muncit mult ca PNL sa creasca de la 7% la 20%". "Altfel nu imi explic increderea care imi este acordata in sondaje", a spus Stolojan. El a criticat membrii Guvernului care au "bagatelizat" proiectul presedintelui Basescu pentru perioada post aderare, care viza descentralizarea administratiei si reforma institutiilor. "Putem discuta despre cei care sunt in jurul domnului Tariceanu si au bagatelizat proiectul domnului presedinte Basescu in legatura cu perioada post-aderare invocand prioritatea aderarii la UE", a spus Stolojan. El a insistat ca face aceste declaratii ca membru PNL, fondator al Aliantei DA impreuna cu Traian Basescu si care a muncit ca PNL sa aiba pozitia de lider in Alianta, in momentul in care vede "niste eforturi distruse de actuala conducere a PNL". Pe de alta parte Stolojan a dezmintit ca si-ar dori sa fie uns premier in locul presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu.

PSD, frecventabil

Stolojan a explicat ca daca actualul PSD scapa de personajele care au probleme cu DNA, formatiunea lui Geoana poate deveni un partener politic. El a spus ca, in septembrie, va prezenta, impreuna cu un grup din PNL, o platforma politica pentru reformarea si revigorarea partidului, insa a precizat ca, in prezent, cu PSD nu se poate colabora.

"Daca PSD va scapa de oamenii care l-au adus unde l-au adus, care au probleme cu DNA, daca face o reforma reala, daca va scapa de zgura, atunci este un partid care poate fi luat in discutie", a spus Stolojan. El a amintit ca a fost cel care, in 2004, s-a opus propunerii lui Dinu Patriciu ca PNL sa "faca intelegeri", dupa alegerile locale, cu PSD si spera ca liberalii sa inteleaga prapastia spre care ii indreapta actuala conducere a partidului. Stolojan a criticat prestatia premierului Tariceanu, caruia i-a acordat "nota sase", pentru mediocritate si inconsecventa. "Nu as critica tot Guvernul, pentru ca exista si ministri care si-au facut treaba. Dar pentru neimplicare si inconsecventa, ii acord domnului Tariceanu o nota de mediocritate, nota sase", a spus Stolojan. El a criticat dur "gafele" ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, care, "in mod inadmisibil", se bucura inca de sustinerea partidului.

Tabara premierului riposteaza

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (PNL) a afirmat ieri ca nu a urmarit afirmatiile lui Stolojan, referitoare la intentia formarii unei platforme de reformare a partidului, deoarece acestea nu se inscriu in agenda sa. El a insistat ca declaratiile lui Stolojan nu au fost discutate de conducerea partidului, care are alte prioritati, "mult mai importante". Raspunzand unei intrebari pe marginea unor acuzatii facute de Stolojan cu privire la existenta unor grupuri de interese in interiorul PNL, Olteanu a mentionat ca nu cunoaste astfel de grupuri. "Daca dl Stolojan le va gasi, sa ni le anunte si noua", a spus Olteanu. Deputatul PNL George Scutaru a declarat ieri ca Theodor Stolojan ar face mai bine sa isi vada de "misiunea oficiala" de consilier la Palatul Cotroceni. "Stolojan poate crea un curent in PNL doar daca deschide toate ferestrele si usile de la Cotroceni", a comentat Scutaru. El a mai spus ca fostul presedinte liberal nu are nimic nou de spus si ca reia aceleasi teme pe care le promoveaza de mai bine de un an, in "registrul impus de Traian Basescu". Demersurile sale de a crea un curent de opinie prin care sa ii determine pe liberali sa constientizeze criza in care se afla partidul nu vor avea castig de cauza deoarece el nu se bucura de sprijin in interiorul PNL, a adaugat Scutaru.

Razvan GHEORGHE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=203398&data=2006-07-12