< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - miercuri, 12 iulie 2006

Rumsfeld in ofensiva asiatica

Seful Pentagonului, Donald Rumsfeld s-a aflat, ieri, in Afganistan, intr-o vizita neanuntata oficial, avand drept scop abordarea, in discutiile cu responsabilii locali a unor subiecte stringente precum escaladarea violentei si planul privind consolidarea rolului NATO pe teritoriul afgan, prin preluarea, de catre Alianta, in cursul acestei luni, a operatiunilor in sudul tarii. Conform acestui plan, cateva mii de militari dintre cei aproximativ 20.000 angrenati, din toamna anului 2001, la operatiunea "Enduring Freedom" - care a facut posibila debarcarea fostului regim taliban de la Kabul - vor trece, in urmatoarele doua saptamani, sub comandamentul NATO, in sudul Afganistanului.

In cadrul vizitei de ieri, Donald Rumsfeld a avut o intalnire cu presedintele afgan, Hamid Karzai (foto dreapta), si a vizitat contingentul SUA desfasurat in Afganistan.Sejurul afgan al secretarului american s-a desfasurat intr-un context agitat, marcat de noi violente:cel putin 30 de rebeli talibani au fost ucisi, in cursul unei operatiuni a fortelor locale si a coalitiei internationale, in provincia Helmand, din sudul tarii, noteaza Rompres.

Seful Pentagonului, umilit in Tadjikistan

Responsabilul SUA a sosit la Kabul dupa esecul suferit, luni, in Tadjikistan, unde i-a fost refuzata solicitarea privind accesul direct al aviatiei americane angajate in Afganistan la bazele militare tadjice. Totusi, ministrul Apararii tadjice, Talbak Nazarov, a afirmat ca tara sa va continua cooperarea cu SUA in materie de securitate si lupta impotriva traficului cu droguri. Consolare anemica si cam jenanta pentru Rumsfeld, care admisese, in timpul zborului spre Dusanbe ca motivatia vizitei in Tadjikistan o constituia dependenta SUA de singura baza din Kargazstan, devenita sursa de ingrijorare pentru Washington. El explicase presei ca SUA isi reduc in prezent numarul bazelor militare in lume, dar au nevoie, totusi, de acorduri cu unele tari pentru a-si permite sustinerea logistica a fortelor americane si ale NATO. Fortele americane au fost indepartate anul trecut din Uzbekistan, o baza esentiala in timpul campaniei din 2001 pentru alungarea de la putere a talibanilor de la Kabul. (I.C.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=203392&data=2006-07-12