< Imprimare >      ZIUA - ANCHETE - joi, 22 iunie 2006

Dosarul gratierii lui Cozma, in octombrie

Inalta Curte a amanat pentru data de 25 octombrie judecarea recursului Administratiei Prezidentiale impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti care respinsese cererea de anulare a decretului de gratiere a lui Miron Cozma si a altor 41 de persoane

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au amanat, ieri, pentru data de 25 octombrie, judecarea recursului Administratiei Prezidentiale impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti care respinse cererea de anulare a decretului de gratiere a lui Miron Cozma si a altor 41 de persoane. Potrivit avocatului lui Cozma, Adrian Roseti, cauza a fost amanata pentru ca nu au fost citate toate cele 42 de persoane gratiate.

Fostul presedinte, Ion Iliescu, a semnat, pe data de 14 decembrie 2004, decretul de gratiere a mai multor persoane, printre care si fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma. Acesta se afla in penitenciarul Rahova, fiind condamnat la 18 ani de inchisoare pentru subminarea puterii de stat in timpul mineriadei din septembrie 1991. Gratierea lui Cozma a starnit numeroase critici in randul liderilor politici si in societatea civila, la a caror presiune fostul presedinte a revocat decretul de gratiere pe 17 decembrie 2004.

Miron Cozma a fost condamnat, pe 28 septembrie 2005, la zece ani de inchisoare in dosarul mineriadei de la Costesti. A doua zi avocatul sau a depus o cerere de contopire a pedepsei pentru subminarea puterii de stat data in dosarul mineriadei de la Costesti cu cea pentru aceeasi infractiune, comisa in timpul evenimentelor din 1991 si pentru care a fost gratiat. Cererea de contopire a pedepselor a fost admisa pe 9 decembrie 2005 de catre judecatorii instantei supreme. (M.V.R.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=202108&data=2006-06-22