< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - miercuri, 21 iunie 2006

PNL si PD clocesc sesiunea extraordinara

Liberalii si democratii au hotarat luni seara, in cadrul sedintei de conducere a Aliantei D.A. PNL-PD, sa solicite organizarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru adoptarea legilor Justitiei. Liderul liberal Teodor Melescanu a precizat ca democratii s-au declarat de acord cu propunerea PNL referitoare la organizarea unei astfel de sesiuni extraordinare a Parlamentului in care sa se adopte "proiecte cu caracter juridic": legea Agentiei de Integritate, legea finantarii partidelor politice si Codul Penal. Melescanu a precizat, citat de Mediafax, ca liderii PNL si PD au cazut de acord sa foloseasca "intens" cele doua saptamani ramase din actuala sesiune parlamentara pentru adoptarea unor legi, inclusiv Statutul minoritatilor nationale.

Inlocuitor pentru Paloma

El a explicat ca in sedinta Aliantei s-a mai discutat despre colaborarea dintre PNL si PD si a precizat ca nu s-a stabilit inca un inlocuitor pentru secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Paloma Petrescu si ca persoana care va ocupa aceasta functie va fi numita de premier. Referindu-se la incidentul testelor transpirate din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, senatorul liberal a spus ca nu au existat reprosuri pe care liberalii si democratii sa si le faca reciproc, ci a existat ideea "de o mai buna informare in cadrul Aliantei pentru masurile referitoare la secretarii de stat". Vicepresedintele PNL a spus ca premierul Tariceanu putea cere fie demisia ministrului Hardau, fie pe cea a secretarului de stat, alegand "solutia care era mai prietenoasa pentru PD", anume destituirea Palomei Petrescu.

Reprezentantii PNL si PD vor elabora, saptamana viitoare, o strategie prin care subventiile pentru intretinere vor fi stabilite si acordate de catre primarii pentru fiecare localitate in parte, au mai decis luni liderii Aliantei D.A. Potrivit lui Melescanu, subventiile pentru combustibil vor fi acordate direct de primarii care vor decide sumele pe care le pot oferi familiilor nevoiase din localitatile respective. Aceste fonduri vor fi acordate de la bugetul de stat. Strategia actuala de acordare a subventiilor pentru intretinere prevede un pret national de referinta.

UDMR: Alianta exista doar formal

Liderul UDMR Marko Bela a propus ieri partenerilor de Coalitie formarea unui nou Executiv pe baza unui nou program de guvernare chiar si inainte de raportul de tara din septembrie. El a sustinut ca, in momentul de fata, Coalitia arata ca "o masina care scoate fum" si ca vor fi necesare alegeri anticipate in 2007 daca nici in urma acestei restructurari, partidele din arcul guvernamental nu-si vor rezolva problemele de corelare din interior. Marko a explicat ca nevoia restructurarii vine ca o consecinta a faptului ca in Coalitie, partidele nu au scopuri comune si isi blocheaza reciproc proiectele in Parlament, iar Alianta DA nu mai exista decat formal. El a aratat ca PNL si PD au atitudini proprii legate de orice problema mai importanta si ca nu se poate negocia cu Alianta.

Raluca PAPADOPOL

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=202056&data=2006-06-21