< Imprimare >      ZIUA - ANCHETE - joi, 15 iunie 2006

Jaf din banii persoanelor cu handicap

Conform unei hotarari de guvern, Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) acorda anual subventii asociatiilor de profil, in valoare de aproximativ un milion de euro. Banii sunt destinati unor proiecte, care sunt selectate de o Comisie de evaluare specializata din cadrul acestei entitati. Anul acesta au primit finantare 21 de proiecte. Una dintre participante, si anume Societatea Handicapatilor Locomotor din Romania (SHLR), a ramas in mod ciudat fara finantare, desi activitatea ei in sprijinul persoanelor aflate in nevoie este ultracunoscuta si atestata inca din anul 1990. Presedintele acesteia, Marian Minculescu, impreuna cu reporterii ZIUA au incercat sa descalceasca itele acestei afaceri murdare, iar rezultatele la care au ajuns sunt de-a dreptul uluitoare. Dezvaluirile ZIUA pot fi folosite si de procurorii care se ocupa de anchetarea cazului, in urma plangerii penale formulate de SHLR.

Regulile ANPH

In mod firesc, dupa regulile stabilite chiar de ANPH, fundatiile si asociatiile care au participat la selectie in vederea acordarii finantarii ar fi putut solicita maximum 50.000 de euro pentru un proiect. De asemenea, fiecare proiect trebuia depus intr-un plic sigilat, fiind obligatoriu ca titlul acestuia de pe plic sa coincida cu cel aflat in documentatia din interior. Apoi, proiectul era inregistrat de Comisia de evaluare condusa de Adrian Mindroiu. La acestea se adauga si alte reguli, astfel incat, pe baza unei grile de evaluare, proiectele sa fie punctate corespunzator.

La selectie au fost inscrise un numar de 137 de proiecte, dar numai 21 dintre acestea au primit finantare. SHLR s-a inscris cu doua proiecte, la numerele de ordine 2 si 3, dar nici unul n-a fost declarat castigator.

Protest la adresa Comisiei de evaluare

In ziua-n care Marian Minculescu, presedintele acestei asociatii, care este o persoana cu handicap grav, dependenta de scaunul cu rotile (iar bratele si le poate misca partial si cu mare dificultate), a constatat pe site-ul ANPH ca proiectele sale n-au fost acceptate, a inceput sa se intereseze despre asociatiile care au primit finantare. Pe cele patru foi de lucru postate se puteau citi toate cele 137 de proiecte care au participat la selectie, grilele de evaluare si modul in care s-au punctat proiectele, respectiv cele 21 de proiecte selectate, continand doar numele organizatiei, titlul proiectului si punctajul obtinut. In foaia castigatorilor nu se specifica suma acordata spre finantare, informatie cu caracter public care n-ar fi trebuit omisa. Vazand ca lucrurile nu sunt tocmai curate, Minculescu s-a adresat in aceeasi zi (21 martie 2006) in scris presedintelui ANPH, Silviu George Didilescu, protestand impotriva activitatii Comisiei de evaluare si cerand blocarea finantarii pana la elucidarea problemelor aparute. Lucru care nu s-a intamplat, ceea ce l-a determinat sa depuna o plangere penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Pana acum, alte 40 de asociatii ce activeaza in domeniul persoanelor cu handicap au aderat la protestul SLHR.

ZIUA intra pe fir

In urma investigatiilor intreprinse de presedintele SHLR, care ne-a pus la dispozitie o documentatie bogata, si reporterii ZIUA au fost descoperite o serie de ilegalitati cu iz penal, la care ne vom referi in continuare. In primul rand, cele 21 de proiecte care au obtinut finantare apartin unui numar de doar 17 asociatii. Ceea ce inseamna ca patru dintre acestea au beneficiat de cate doua finantari. Asta n-ar fi mare lucru, daca respectivele proiecte n-ar avea acelasi subiect. Cu alte cuvinte, opt asociatii au primit finantari de cate 100.000 de euro, in loc de 50.000 de euro, cat era maximum admisibil. Iar raspunzator pentru aceasta situatie, care depaseste cadrul legal, nu este decat Adrian Mindroiu si Comisia de evaluare a proiectelor pe care a pastorit-o. In continuare le vom lua pe rand la puricat, pentru a contribui la ancheta Procuraturii aflata in plina desfasurare.

Kelsen, o asociatie controversata

Pe primele doua pozitii ale proiectelor selectate, pentru a primi finantare de la ANPH pe anul 2006, se situeaza asociatia Kelsen Baia Mare, cu doua proiecte avand acelasi nume: "Complex social de locuinte protejate". Ceea ce inseamna ca s-au acordat in mod ilegal 100.000 de euro pentru acelasi proiect. Kelsen a primit si anul trecut finantare guvernamentala, cu toate ca asociatia nu era eligibila, nefiind o organizatie pentru persoanele cu handicap. Kelsen se ocupa mai degraba cu educatia sexuala, combaterea consumului de droguri, plaining familial, protectia mediului, organizand si competitii de sport extrem. De fapt, presedintele Titel Gheorghe Caosan a si recunoscut, in timpul unei convorbiri telefonice cu Marian Minculescu, ca n-a avut timp sa modifice statutul asociatiei, dar ca o va face cat de curand. De altfel, baimareanul este amestecat si in Fundatia pentru Tineret Baia Mare, fiind catalogat de presa locala drept o persoana foarte controversata. Daca luam in calcul ca acea casa protejata, de 100.000 de euro, urmeaza a fi construita in localitatea Baita, unde locuieste Caosan si este sediul asociatiei Kelsen, incepem sa ne punem tot mai multe semne de intrebare.

Inca 100.000 de euro pentru acelasi obiectiv

Crucea Rosie Focsani a fost desemnata tot pentru doua proiecte, insumand alte 100.000 de euro. De fapt, este vorba despre Crucea Rosie Vrancea, in colaborare cu Fundatia Pro Armonia, dupa cum aveam sa aflam mai tarziu. Ambele proiecte depuse, pentru cate 50.000 de euro fiecare, se numesc "Casa Noastra", unul referindu-se la o "locuinta moderat protejata de tip familial", iar cel de-al doilea la o "unitate protejata microferma" pentru cuplurile cu handicap. Deci, acelasi obiectiv, care urmeaza sa se desfasoare in localitatea Vartescoiu din judet, unde Consiliul local a pus la dispozitie o anexa si o gradina apartinand scolii Beciu. Aici urmeaza sa locuiasca trei familii cu handicap, gazduite in prezent de Centrul pentru Terapii Ocupationale Odobesti, si sa se autofinanteze, ba chiar sa realizeze venituri, daca acest lucru va fi posibil. Altfel spus, pentru fiecare persoana se vor cheltui 16,666 euro, ceea ce nu-i deloc putin. Proiectele urmeaza sa se deruleze pe o perioada de opt luni de zile. Si inca un amanunt: Fundatia Pro Armonia a fost si ea finantata cu 50.000 de euro pentru proiectul "Atelier protejat de art terapie", in Odobesti. Suna frumos.

"50.000 de euro nu erau suficienti"

Din cate stim noi, Crucea Rosie este o organizatie neguvernamentala care se ocupa de ajutorarea populatiei afectate de catastrofe si conflicte armate, nu de persoanele cu dizabilitati. Pentru a ne lamuri in aceasta privinta am stat de vorba cu Claudia Koenig, purtatoarea de cuvant a Crucii Rosii din Bucuresti.

"Organizatia noastra si-a schimbat complet structura in anii de dupa revolutie, in sensul ca nu mai suntem finantati de stat, ci am devenit o asociatie neguvernamentala, fara nici o subordonare. Ce pot sa va spun este ca in statutul nostru sunt prevazute si obiective de ordin social, in care se inscrie si ajutorarea persoanelor cu handicap. Crucea Rosie Vrancea (gresit a fost inscrisa de ANPH titulatura de Crucea Rosie Focsani, care este de fapt doar o subfiliala), incearca de mai multi ani sa obtina, in baza unor proiecte viabile, o finantare din partea autoritatii de resort. Este adevarat ca s-au obtinut 100.000 de euro pentru acelasi obiectiv, adica locuinta pentru trei familii si microferma zootehnica, deoarece 50.000 de euro nu erau suficienti."

"Alexenia" iubita de cineva foarte sus

Asociatia Agentia de Servicii Sociale "Alexenia" din Barlad a inhatat si ea 100.000 de euro, pentru construirea a doua case de vacanta: "Locuinta protejata comuna Stefan cel Mare, jud. Vaslui" si "Locuinta protejata comuna Dragomiresti, sat Vladia, jud. Vaslui". Dupa mai multe investigatii, impreuna cu presedintele SHLR, Marian Minculescu, am reusit sa dam de urma acestei asociatii, tocmai pe site-ul Ministerului Finantelor Publice. "Alexenia" a fost infiintata abia in luna octombrie 2005, iar in ianuarie 2006 s-a si inscris la felia de cozonac impartita cu o marinimie vinovata de ANPH. Adica, inainte ca macar cerneala sa se fi uscat pe actele de constituire si pe statutul acestei organizatii neguvernamentale. Din care se poate deduce ca activitatea in acest domeniu este extrem de profitabila, atunci cand acolo sus te iubeste cineva. Caz in care experienta in domeniu sau vreo realizare notabila obtinuta in trecut sunt doar vorbe spuse-n vant. Mai mult decat atat, ANPH a solicitat tuturor o serie de acte contabile, pe care "Alexenia" nu le-a putut prezenta, din moment ce abia se infiintase. Si cum criteriile de selectie nu prevad nici o exceptie de la prezentarea actelor contabile, proiectul asociatiei sau agentiei, ce-o mai fi ea, nici nu trebuia admis, darmite premiat.

Proiecte fara titluri

Pentru proiectele denumite "Accesibilizarea pietei muncii pentru persoanele cu handicap" si "Centrul de instruire formare si perfectionare a persoanelor cu handicap", Asociatia Phoenix Speranta din Medias a atras in conturile proprii alte 80.000 de euro. A depus cele doua proiecte in acelasi plic si fara sa mentioneze titlurile, ceea ce ar fi atras din start eliminarea lor automata, dar asta n-a contat catusi de putin. Din cate credem noi, era vorba despre unul si-acelasi proiect si de aceea s-a optat pentru aceasta stratagema, cu complicitatea Comisiei de evaluare. In sprijinul acestei ipoteze stau si pozitiile la care a fost mentionata Phoenix Speranta drept castigatoare a doua finantari a cate 40.000 de eruo. Desi se inscrisese la pozitia nr. 34 - dovada a faptului ca se depusesera doua proiecte intr-un singur plic -, acestea au fost trecute ulterior de Comisia de evaluare la pozitiile 34a si 34b, ca sa nu bata prea tare la ochi.

Fundatie si SRL cu aceeasi denumire

AIRDD Somes, Dej, judetul Cluj, a "impuscat" o finantare de 50.000 de euro pentru proiectul frumos intitulat "Oameni ca noi". Din investigatiile noastre a rezultat ca ciudatele initiale inseamna Asociatia de Infrastructura Regionala si Dezvoltare Durabila. Ca atare - nici o legatura cu persoanele cu handicap. O legatura exista insa cu SC AIRDD Somes SRL din aceeasi localitate. De asemenea, cu Consiliul judetean Cluj, care a aderat, la data de 16 iunie 2005, la AIRDD Somes, Dej, "ca membru cu drepturi depline la adunarile generale ale asociatiei". Hotararea nr. 136/2005 a fost semnata de presedintele Marius Petre Nicoara si secretarul general Mariuca Pop. Aici mai trebuie spus ca onor Consiliul judetean Cluj si primaria orasului resedinta de judet sunt renumite in Ardeal pentru abilitatea de a atrage fonduri pentru proiecte pe care nu au dreptul sa le deruleze.

Asociatii-paravan si asociatie-fantoma

Este de banuit ca alte zeci de mii de euro au ajuns indirect in conturile SC ROMHANDICAP SA, prin intermediul asociatiei-paravan AIORO, adica Asociatia Internationala de Ortopedie si Recuperare in Ortopedie Bucuresti. Presedintele AIORO este fost director al ROMHANDICAP si presedinte al ANPH. AIORO a beneficiat de finantare ANPH pentru Scoala de Tehnicieni Ortopezi, la fel ca si anul trecut. Care asociatie isi are sediul la un loc cu ROMHANDICAP si aceleasi numere de telefon. Cu alte cuvinte, s-au facut rost de bani pentru societatea comerciala care o patroneaza, fiind o fundatie-paravan ce are acces la finantarile guvernamentale. Curat murdar.

Ultima pe lista fericitelor entitati care s-au aflat in gratiile ANPH pentru finantare este Asociatia Handicapatilor Fizic Giugiu. O denumire concisa si la obiect de asta data, doar ca respectiva organizatie neguvernamentala nu exista, de vreme ce despre ea n-am putut afla nici cel mai mic amanunt, oricat de mult am incercat. Daca este sau nu o asociatie-fantoma, de asta data Adrian Mindroiu si Comisia de evaluare pe care a condus-o ar trebui cu siguranta sa stie, pentru ca nu i-ar fi putut acorda banii fara sa o verifice la sange. La fel de dubioasa este si Asociatia Promotorilor Dezvoltarii Locale Focsani, care a participat la selectie cu un "Centru de respiro", obtinand 50.000 de euro. Aceasta organizatie a avut ani de-a randul venituri anuale derizorii, de cate 15-20 de milioane de lei. Nici ASSOC Baia Mare, care a obtinut finantare si anul trecut, nu face protectie pentru persoanele cu handicap.

Donatii on line si finantari ANPH dubioase

Dupa 12 ani de activitate, si Societatea Doamnelor Bucovinene a pus mana pe o finantare guvernamentala, pentru proiectul "Serviciul de asistenta la domiciliu". Ce fel de asistenta si pentru cine, n-am mai reusit sa aflam. In schimb, stim de pe site-ul "doamnelor" ca organizatia sustine "implicarea femeii in viata sociala si culturala a comunitatii" si ca sume de bani pot fi depuse on line prin intermediul unui www-eu anume.

De ce sa n-o spunem, printre ONG-urile agreate de Comisia de evaluare a ANPH se afla si asociatii asupra carora nu planeaza nici un fel de suspiciuni, cum ar fi cea a Nevazatorilor din Romania, Equilibre Bucuresti sau Motivation Bragadiru. Organizatii care au o laborioasa activitate in domeniu si nu s-au dezmintit niciodata pana acum. Acestea, spre deosebire de SHLR, n-au efectuat investigatii pentru a descoperi matrapazlacurile cu fonduri guvernamentale, pentru ca au beneficiat si ele de bani de la buget. La fel cum n-a protestat nici Marian Minculescu in ultimii patru ani, cand a primit in jur de 300 de milioane de lei vechi anual.

Under cover

De la primul protest al lui Marian Minculescu, din 21 martie 2006, au trecut circa doua luni si jumatate pana cand presedintele ANPH, Silviu George Didilescu, l-a primit intr-o audienta. Si cum presedintele SHLR avea nevoie de un insotitor, ZIUA a fost pe faza, asistand la "ostilitati", sub acoperire.

Inca de la intrarea in sediul autoritatii care ar trebui sa se ocupe cu protectia persoanelor cu handicap, Minculescu a fost luat in primire de Mindroiu, seful Comisiei de evaluare a proiectelor finantate din bani publici, cu urmatoarele vorbe: "Ce, ai venit sa faci iar scandal?" Bine ca nu i-a dat si-o palma.

Pe Didilescu si pe asistenta sa a trebuit sa-i asteptam o oarecare perioada de timp, deoarece intarziasera din cauza unui accident de circulatie. Presedintele ANPH avea un ochi vanat, era imbracat sport, fara ciorapi in pantofi si afisa un aer extrem de fericit. "Prin ce am trecut, consider ca ne-am nascut a doua oara", a inceput el discutia, pe un ton optimist. Asistenta Gabriela Dobre arata ceva mai rau, avand capul bandajat si cateva echimoze la figura.

ZIUA va monitoriza monitorizarea

In cadrul dialogului care a urmat, Presedintele autoritatii ne-a facut sa intelegem ca n-are nici o putere asupra Comisiei de evaluare conduse de Adrian Mindroiu, deoarece nu este atestat in evaluari. Dar el este cel care a numit comisia. "Ceea ce pot eu sa fac este sa monitorizez activitatea celor care au primit finantari si sa iau masurile care se impun acolo unde lucrurile nu sunt in regula. Si va rog sa credeti ca voi face asta, indiferent care vor fi consecintele. Stiu ca la capitolul monitorizare, ANPH a stat prost in anii trecuti, dar acest lucru nu se va mai intampla." Total diferita decat a subordonatului sau, atitudinea lui Didilescu poate fi datatoare de sperante, astfel incat cazul sa se solutioneze, iar cei raspunzatori pentru jaful din fondurile alocate persoanelor cu handicapati sa dea socoteala si sa le restituie. Asiguram pe aceasta cale autoritatea ca, la fel va monitoriza si ZIUA monitorizarea ANPH, astfel incat cei vinovati sa nu scape prea usor. Mai fura omul, dar nici chiar asa.

Marian Minculescu, presedintele SHLR

"Noi suntem persoane cu handicap locomotor, nu mental"

"Pana acum, asociatia pe care o conduc a fost finantata in patru randuri de Uniunea Europeana, prin programele PHARE, LIEN si ACCES, precum si de Ambasadele Marii Britanii si Canadei, Fondation Hellingly din Elvetia, Co-Operatig Netherland Foundation for Central and Central Europe si de ANPH, vizand reintegrarea socio-profesionala a persoanelor cu handicap. La ultima finantare ne-am inscris cu doua proiecte: Centrul de la Draganu, judetul Arges, unde avem un complex multifunctional, precum si o minitipografie unde am fi dorit sa angajam minimum trei persoane cu dizabilitati, care sa produca pe un copiator performant brosuri si alte tiparituri specifice. Nu contest, in alti ani am primit finantare de la ANPH, insa nu din mila, ci in urma proiectelor viabile pe care le-am depus. Vreau sa va spun ca Centrul de la Draganu intai l-am ridicat, in urma a cinci ani de eforturi, si abia apoi am cerut finantare guvernamentala (pentru costuri functionale si mici dotari), astfel incat persoanele care merg acolo sa nu plateasca nimic. Noi le-am oferit pana acum transportul, cazarea, masa si servicii complete in mod gratuit. Anul acesta vom deschide sezonul abia la 1 iulie, din lipsa de fonduri, desi cererea este foarte mare. Va dati seama ce dezamagire ii incearca pe acesti oameni necajiti, multi dintre ei neiesind cu lunile din casa. Vreau sa fie foarte clar: nu m-a deranjat in special ca proiectele noastre au fost respinse, ci modul in care au fost punctate. De asemenea, consider ca nu e normal sa primeasca bani asociatii care n-au nimic de-a face cu handicapul. Din pacate pentru Comisia de evaluare, eu am vazut pe site-ul ANPH si ceea ce nu trebuia sa vad, adica fisele de evaluare, pe care apoi s-au grabit sa le retraga. SHLR a demonstrat cu prisosinta ca are capacitatea corespunzatoare, numai ca evaluatoarele (doua la numar) si presedintele Comisiei au fost de alta parere. Dar stiti ce ne-a deranjat cel mai mult? Faptul ca unii de la ANPH ne considera prosti. Acestora vreau sa le spun ca noi suntem persoane cu handicap locomotor, nu mental."

Dan COSTE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=201641&data=2006-06-15