< Imprimare >      ZIUA - ANCHETE - marti, 13 iunie 2006

Armistitiu temporar intre MJ si sindicalistii din Justitie

Ministerul Finantelor Publice este asteptat sa se pronunte asupra proiectului de salarizare a personalului auxiliar propus de MJ

Sindicalistii din Justitie au purtat ieri o noua runda de negocieri, privind marirea salariilor personalului auxiliar de la instante si parchete cu secretarul de stat din Ministerul Justitiei (MJ), Dan Stoica. Vasile Persinaru, liderul Federatiei Nationale a Sindicatelor din Justitie (FNSJ), ne-a declarat ieri ca reprezentantii ministerului au prezentat o noua varianta de salarizare, "care pe mine nu ma multumeste". Persinaru a aratat ca propunerea ministerului vorbeste de o crestere salariala lunara in medie cu patru milioane de lei vechi, dar ca prin anularea unor sporuri existente in actuala lege, cresterea va fi in realitate mult mai mica: "Pe de o parte ne da 44%, dar pe partea cealalta ne ia 30%". Vasile Persinaru a mai adaugat ca proiectul MJ intentioneaza sa anuleze de la 1 ianuarie 2007 si salariul de merit. Liderul FNSJ a spus ca aceasta ultima varianta a ministerului va fi discutata cu toti membrii de sindicat din teritorii, urmand ca pana joi sa se formuleze eventualele observatii si obiectiuni care sa se depuna in scris la conducerea MJ. Persinaru a criticat din nou atitudinea oficialilor MJ de a nu lasa presa sa fie prezenta la negocieri, dar si faptul ca unii membri mai importanti ai sindicatelor din Justitie au fost vazuti intrand si iesind din biroul secretarului de stat Dan Stoica, vizite in urma carora si-ar fi schimbat optica. Din aceasta cauza, anumiti lideri sindicali s-ar fi aratat de acord cu propunerile ministeriale.

Un alt lider sindical, Ion Popescu, a declarat ieri presei ca s-a ajuns la o intelegere privind plafonul salarial, in urma careia cei cu salariile cele mai mici, de trei - patru milioane de lei vechi, vor beneficia de o dublare a venitului, iar cei cu vechime maxima, care aveau pana acum 11 - 12 milioane de lei vechi, ar putea ajunge la 18 milioane de lei vechi.

Singura necunoscuta este insa Ministerul Finantelor Publice, chemat sa se pronunte in urmatoarele zece zile, care poate sa refuze sa aprobe proiectul MJ din lipsa de fonduri. In acest caz, liderii de sindicat vor declansa conflictul de munca. Cum personalul auxiliar din Justitie nu are dreptul, prin lege, sa intre in greva generala, se va recurge la incetarea activitatii grefierilor si arhivarilor cate una, doua ore pe zi, pana la solutionarea conflictului de munca.

Razvan SAVALIUC

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=201499&data=2006-06-13