< Imprimare >      ZIUA - EDITORIAL - luni, 5 iunie 2006

Basescu se intoarce

Ce a fost saptamana trecuta?

* Sprijin din partea Frantei si Germaniei

* Basescu revine, Copos pleaca

* Ravas otravit, gripa aviara

* Polul vrajbei lor

* Restructurarea Guvernului scurtcircuitata de scandalul energia

De ce?

Franta si Germania, doi dintre pilonii Uniunii Europene, si-au transmis pe canale diplomatice sprijinul pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007. Vestea buna a fost anuntata chiar de presedintele Traian Basescu, care a parasit Spitalul Elias pentru o vizita in Franta, la omologul sau Jaques Chirac. Ceea ce trebuie sa faca acum Bucurestiul, pentru a nu trada increderea partenerilor europeni, este sa continue in forta reformele incepute si sa prinda cativa mari rechini in navoadele anticoruptie. Putem presupune asadar ca aceasta vara - care a debutat printr-o liniste deplina pe scena politica - va fi una fierbinte pentru oamenii Justitiei, dar si pentru reprezentantii puterii, care se vor lupta sa culeaga toate roadele integrarii la timp a Romaniei in U.E..

Seful statului si-a incheiat perioada de spitalizare si isi va relua activitatea la Cotroceni. Reintoarcerea presedintelui a coincis cu plecarea din Guvern a vicepremierului conservator Gheorghe Copos. Ezitarile lui Copos in privinta momentului depunerii demisiei sale de la Palatul Victoria au depins mai mult de ambalarea deciziei intr-un format comercial, Copos alegand o modalitate eleganta de a parasi corabia lui Tariceanu, declarandu-se impotriva prevederilor noului Cod Fiscal, recent adoptat de Guvern. Nu numai demisia lui Georghe Copos a fost in vizorul mass-media, jurnalistii s-au aplecat si asupra afacerilor cu energie ale companiei detinute de liderul conservator Dan Voiculescu. Scanteia scandalului a fost aprinsa de catre Victor Ponta, parlamentar PSD, care a readus in discutie grupurile de interese de pe piata energiei, criticate de Traian Basescu in vara anului trecut. Si atunci ca si acum, scandalul energiei a aparut pe fondul negocierilor privind restructurarea Guvernului. De aceasta data insa scandalul pare sa aiba mai multa consistenta, dupa ce ministrul Economiei, prin Corpul de Control a realizat un raport asupra afacerilor controversate din judetul Gorj, unde se afla doua importante complexe energetice, iar parlamentarii din comisiile de specialitate au reactionat in premiera.

Momentul juramantului noului secretar general al Guvernului i-a bucurat sufletul presedintelui Basescu. El i-a inaintat proaspatului numit la Palatul Victoria, Radu Stroe, un "ravas otravit", despre care nimeni nu vrea sa vorbeasca desi, potrivit lui Basescu, biletelul n-ar contine niciun secret. Relatiile incordate dintre seful statului si liberalul Stroe nu mai reprezinta o noutate pentru nimeni, dar curiozitatea este mare in legatura cu continutul ravasului. Dupa ce presedintele l-a atacat frontal pe membrul PNL Radu Stroe, Ludovic Orban a sarit sa-l critice din nou pe Basescu. El a aratat ca scena politica a fost mai linistita cat timp presedintele a stat in spital si a apreciat ca vizita lui Basescu in Franta nu s-a dovedit a fi un succes.

Gripa aviara a continuat sa se extinda ca o molima, in peste 120 de localitati ale tarii. Conducerea Comandamentului pentru Gripa Aviara a generat deja o victima, pe ministrul Ghe. Flutur, un personaj perceput ca un concurent al lui Tariceanu la conducerea Guvernului, dar si a PNL. Dar Flutur poate fi doar prima dintr-un sir de victime politice ale gripei aviare, dupa ce Traian Basescu l-a desemnat pe premier sa preia direct managementul crizei. Jocul de orgolii Presedinte-Premier a dus la absenta ultimului de la sedintele comitetului de criza, absenta ce poate duce la pierderi de imagine doar pentru seful Guvernului.

Motiunea simpla initiata de opozitie pe tema gestionarii crizei aviare il poate ajuta pe Tariceanu sa scape de un competitor din interiorul PNL, lovind direct in ministrul Flutur, un membru important al gruparii Stolojan. Dar operatiunea nu ii rezolva premierului problema de fond, cea a responsabilitatii fata de actul guvernarii.

Ion Iliescu nu pierde nici un prilej de a iesi in public si de a face reclama Polului Social. Iliescu i-a pus la punct pe toti cei care au indraznit sau se vor incumeta sa-i atace Polul, inclusiv pe actualul lider al PSD, Mircea Geoana, aratand ca este liber sa faca ce vrea in politica romaneasca. Polul Social reprezinta o noua incercare a gruparii Iliescu din interiorul PSD de a recupera pierderea controlului asupra partidului. Constructia Polului pericliteaza baza electorala a actualului PSD, ceea ce forteaza gruparea Geoana sa negocieze cu Iliescu un pact de colaborare care sa elimine perspectiva scindarii partidului.

Ce va fi?

* De astazi, presedintele Traian Basescu se intoarce la Cotroceni.

* Premierul Calin Popescu-Tariceanu asteapta candidatul desemnat de PC pentru postul de vicepremier ramas liber in Guvern prin demisia lui Gheorghe Copos.

* Depunerea motiunii simple privind gestionarea crizei aviare

* Conform prognozelor meteorologice, inundatiile vor da din nou batai de cap autoritatilor.

Red APPLE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=201000&data=2006-06-05