< Imprimare >      ZIUA - EDITORIAL - sambata, 22 aprilie 2006

Colosul de la Sf. Iosif - bomboana pe coliva aderarii

Bucurestiul e un sat fara caini. Fara caini de paza, ca de jigodii rapanoase si nesatule gata sa sfasie las, pe la spate, nu duce lipsa. Mai acum 16 ani, intr-un mod arbitrar, sistematizarea anti-crestina darama, muta sau ascundea bisericile in spatele unor cutii de fier beton (colivii pentru o turma de-spiritualizata, conforma unei viziuni demente). In prezent banul - ochiul dracului - mobilizeaza aceleasi energii distrugatoare. Necuratul isi bate-n pumni de bucurie - insa nu poate lucra direct si si-a gasit cateva suflete goale si searbede care sa-i indeplineasca voia. Mai intai a fost Catedrala Neamului, plimbata de diversele Puteri ateiste, timp de un deceniu, dintr-un colt in altul al orasului. Nu de mult Biserica Armeneasca, atacata din flanc, a crapat in trei sub presiunea unui colos de otel construit la cativa pasi distanta. Acum a venit randul Catedralei Catolice Sfantul Iosif din Bucuresti. Arhiepiscopia Catolica a Bucurestiului si-a retras acordul pentru construirea unui moloh de 75 de metri in imediata vecinatate a lacasului de cult. Insa retragerea acestui acord - obligatoriu conform legislatiei in vigoare - nu a impresionat pe nimeni. Avizele necesare au fost acordate dintr-o trasatura de condei.

Urmeaza Piata Revolutiei. Aici, sub pretextul nevoii de locuri de parcare s-a luat decizia construirii unor parcari subterane. E Okay: in prezent tinerii isi dau intalnire "in parcare la Maniu", pentru ca automobilele au invadat sub nasul MAI spatiul monumentului ridicat in memoria marelui roman. Normal ca "e voie": sunt masinile militienilor din minister. Dar ce si-au zis smecherii spatiului si banului public, de ce n-am mai turna pe deasupra parcarilor subterane si doua blocuri de cate 35 de metri inaltime bucata? Nu de alta, dar prea exista ditamai locul liber in buricul targului, Ateneul avea parte de o fatada prea libera, ca si Biblioteca Centrala Universitara, Palatul Regal... Si poate ca o sa ne impiedicam si de Biserica Cretulescu - s-o suim pe niste platforme mobile s-o tragem cateva mii de metri mai incolo, asa cum o fi vazut cine stie ce edil pe la televizor - sa nu strice cu eleganta ei discreta frumusetea parelnica a blocurilor anonime de sticla.

O caracatita diforma, cu bratele oplosite prin primarii si ministere, cabinete de avocatura si firme de constructii - reuseste in timp record, calcand in picioare legislatia in vigoare, sa acorde autorizatii de constructie cu avize invizibile. Arhiepiscopiei Catolice a Bucurestilor nu i-a ramas decat sa invoce Sfantul Duh pentru ca Ministerul Culturii sa scoata de sub pres avizul acordat pentru construirea unui monstru de sticla langa Catedrala Sfantul Iosif - solicitarile profane de pana acum nu au avut rezultate. Smecherii stiu ce stiu - dupa 2007 astfel de magarii nu ar mai putea fi posibile, normele europene nu permit constructii noi la mai putin de 100 de metri de monumentele istorice. Daca au reusit cu Armeneasca si Sfantul Iosif, bisericutele ortodoxe de secol XVII-XVIII nu ar trebui sa puna piedici prea mari. Pentru ca, nu-i asa? - sunt destul de mici ca sa nu faca fata unor excavatoare si buldozere. Mobilizarea civica a bucurestenilor in apararea propriului oras a fost destul de slaba pana in prezent - insa dupa cum speranta moare ultima, inca mai sper ca se vor aduna destule semnaturi la adresa electronica http://www.petitiononline.com/VideaNU astfel incat sa lamureasca dinainte cine nu va castiga urmatoarele alegeri la Primaria capitalei. Oricum, credinciosii nu vor lasa aceasta profanare sa creasca: oricand pot iesi in strada.

Si daca tot a venit vorba de Uniunea Europeana - prin Bucuresti la toate susanelele cu iz oficial se afirma ca practic suntem in Europa - asta parca pentru a coafa cat de cat moravurile fanariote importate direct din Absurdistan. Insa alta latina se vorbeste la Bruxelles... De exemplu, in raportul Comisiei Europene din octombrie 2005 se aminteste de chestiunea retrocedarii proprietatilor bisericii catolice, neincheiata inca. Comisarul pentru extindere Olli Rehn a repetat aceeasi chestiune in raportul preliminar prezentat de curand in fata Comitetului pentru Afaceri Externe al Parlamentului European. Iar zilele acestea s-a plimbat prin Bucuresti si crestin-socialul german Markus Ferber, care le-a promis jurnalistilor ca va monitoriza cu maxima atentie progresele Romaniei in materie de aderare europeana. Pana la urma monstruozitatea de langa Catedrala Sfantul Iosif s-ar putea transforma - din inconstienta unora - intr-o ditamai bomboana pe coliva aderarii, care s-ar putea sa le ramana in gat politicienilor care au clamat ca 1 ianuarie 2007 este singura data pentru aderare si ca nu exista nici un plan alternativ. Planul alternativ ar putea fi decapitarea din functiile publice a celor care, cu toate conturile ingrasate, s-au manjit - ori s-au acoperit cu praf de marmura si betoane - in proiectele de mutilare a Capitalei.

George DAMIAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=198382&data=2006-04-22