< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - joi, 20 aprilie 2006

Razboi pentru Vanghelie in PSD

Ion Iliescu a contrazis ieri, toate declaratiile oficiale privind o eventuala sustinere a sa pentru Marian Vanghelie in functia de presedinte executiv al PSD Bucuresti. Fostul presedinte al partidului a spus foarte clar, intr-un interviu acordat Rompres, ca locul lui Vanghelie era la Primaria Sectorului 5 si nu in fruntea celei mai importante organizatii a PSD. Iliescu a mai explicat ca problemele din partid nu s-au terminat o data cu inlaturarea lui Adrian Nastase si ca PSD nu-si poate aroga monopolul in privinta polului social. La ora la care fostul presedinte facea aceste afirmatii, presedintele Comisiei de Arbitraj a Organizatiei PSD Bucuresti, Doru Giugula, sustinea ca a primit din partea lui Iliescu un document de sustinere a lui Vanghelie. Replica senatorului PSD a fost prompta: "Niste minciuni".

"Vanghelie, mai potrivit ca primar"

Ion Iliescu a caracterizat doar in doua cuvinte numirea lui Vanghelie la conducerea PSD Bucuresti: "este nerealist". "Omul are o functie castigata prin forte proprii, si trebuie sa se ocupe de aceasta misiune, care nu este usoara, pentru ca este singurul primar al PSD. Si PSD trebuia chiar sa-l sprijine si poate fi o prezenta utila in conducerea organizatiei municipale". In opinia sa, functia de presedinte executiv presupune pentru Marian Vanghelie o consacrare totala pentru munca de partid. "Adica chiar nu are PSD in Bucuresti pe altcineva care sa faca acest lucru? Deci este o chestiune si de lipsa de grija colegiala pentru un om care are lacunele lui, in ceea ce priveste cultura personala, modul de adresare care este si speculat de altii", a adaugat Ion Iliescu. Altminteri, considera senatorul PSD, Marian Vanghelie este un om cu multe calitati si apreciat. "Cu lacunele sale in formarea individuala a reusit sa se impuna in administrarea treburilor cetatenesti intr-un sector al Capitalei. Dar de aici si pana la functia de presedinte executiv. Eu as fi fost mai prudent, inclusiv pentru a-l proteja pe Marian Vanghelie si, in acelasi timp, trebuie sa propulsam alti oameni care sa innoiasca viata de partid", a conchis Ion Iliescu.

Giugula: "Iliescu si-a manifestat sustinerea"

Doru Giugula a sustinut insa ca a primit, in timpul unei sedinte a Biroului Executiv al PSD Bucuresti care a avut loc marti seara, un document de sustinere a lui Marian Vanghelie, apartinandu-i lui Iliescu. "Ion Iliescu si-a manifestat sustinerea fata de Marian Vanghelie. Am terminat astfel cu etapa de barfa", a spus Giugula. El a refuzat sa arate presei documentul in cauza, dar a spus ca sustinerea lui Iliescu se intinde pe doua pagini. "Va multumesc ca nu ma credeti, dar am libertatea de a pune sau nu la dispozitie un document", a adaugat Giugula.

"Este o minciuna"

"Ma surprinde ca se apeleaza la declaratii inexistente. De ce au nevoie de asa ceva? Este o minciuna. Habar n-am avut ca a fost o sedinta la PSD Bucuresti", a afirmat senatorul PSD. El a subliniat ca, de la ultima sedinta largita a organizatiei, nu a avut nici un fel de contact cu membrii acesteia. Iliescu a mentionat ca s-a intalnit joia trecuta, la sedinta de plen a Senatului, cu presedintele interimar al PSD Bucuresti, Sorin Oprescu, cu care nu a discutat insa nimic special. "Nu am mai avut in rest nici un fel de dialog, nici la telefon, nici verbal. Cat priveste un asemenea document nici vorba, nu exista", a subliniat Ion Iliescu. Totodata, presedintele interimar al PSD Bucuresti, Sorin Oprescu a declarat, marti seara, in cadrul unei emisiuni tv, ca presedintele executiv interimar al filialei, Marian Vanghelie este un tip care isi cunoaste conditia, in timp ce "pe altii ii ia flama". El a recunoscut si discutia cu Iliescu: "Domnul presedinte mi-a spus sa mai asteptam, eu i-am spus domnului presedinte ca oamenii il doresc pe Marian Vanghelie tocmai pentru capacitatea acestuia de a putea sa faca ceva", a spus Sorin Oprescu.

"Problemele nu s-au incheiat"

Pe langa subiectul Vanghelie, Iliescu a atins si alte aspecte ce tin de viata de partid, cum ar fi probleme de imagine cu care se confunta PSD-ul lui Mircea Geoana. Senatorul PSD a spus ca problemele fostului partid de guvernamant nu s-au terminat odata cu inlaturarea din functie a fostului presedinte executiv, Adrian Nastase. "Procesul este inca incipient in ceea ce priveste aceasta recladire a imaginii PSD si a credibilitatii sale. Nu s-a rezolvat problema odata cu inlaturarea lui Adrian Nastase din functiile detinute in partid. Daca spunem ca astfel s-a rezolvat imaginea PSD, nu este adevarat", a spus senatorul PSD. El a mai sustinut ca nu este foarte satisfacut de felul in care evolueaza lucrurile in PSD.

"PSD nu-si poate aroga monopolul"

Iliescu a comentat si initiativa privind construirea unui pol social, criticand indirect atitudinea afisata de Geoana pe acest subiect. Anterior, presedintele PSD a spus ca sprijina formarea Polului, cu conditia ca PSD sa fie in centrul oricarei constructii politice mai ample, iar Iliescu si Roman sa se preocupe mai mult de zona societatii civile. "Sigur, un asemenea pol nu se poate construi fara PSD sau in afara acestuia, dar nici sub tutela PSD. De asemenea, PSD ar gresi daca ar adopta o pozitie aroganta si ar avea pretentia ca sub umbrela sa sa se construiasca un asemenea program si o asemenea platforma comuna a altor formatiuni", a continuat presedintele PSD. El a mai spus ca acum este vorba despre o schita de platforma politica pe care sa se desfasoare o actiune comuna si PSD nu poate fi in afara acestei structuri, dar nici nu-si poate aroga monopolul intr-o asemenea structura, pentru ca ar gresi.

Roxana ANDRONIC

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=198230&data=2006-04-20