< Imprimare >      ZIUA - ANCHETE - joi, 20 aprilie 2006

Recurs in cazul Sturdza-SIE

Stefan Dimitrie Sturdza a declarat ieri in fata instantei supreme ca imobilul revendicat de familia sa si care este ocupat in prezent de SIE poate fi revendicat, potrivit ultimelor modificari legislative * Sturdza a precizat ca nu este de acord cu despagubirea de 117 miliarde de lei vechi oferita de SIE, intrucat imobilul valoreaza de sase - sapte ori mai mult

Inalta Curte de Casatie si Justitie a luat ieri in discutie recursul formulat de familia Sturdza impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti de a nu inapoia familiei un imobil revendicat de aceasta si ocupat in prezent de Serviciul de Informatii Externe, pe motiv ca face parte din domeniul public. Astfel, Serban Dimitrie Sturdza a sustinut ca imobilul pe care il revendica poate fi restituit in natura, potrivit ultimelor modificari legislative in domeniu. Totodata, avocatul familiei Sturdza, maestrul Cristian Iordanescu, a explicat ca ultimele modificari legislative inlatura exceptia imposibilitatii restituirii imobilelor trecute in domeniul public, in conditiile in care acestea sunt preluate abuziv. Concret, avocatul Iordanescu a spus ca argumentul trecerii imobilului in domeniul public nu mai subzista si ca nu mai exista nici o piedica pentru restituirea bunului.

La iesirea din sala de judecata, Sturdza a declarat presei ca nu este de acord cu despagubirea de 117 miliarde de lei vechi (aproximativ trei milioane de euro) oferita de SIE, deoarece imobilul valoreaza de sase - sapte ori mai mult, fiind estimat la aproximativ 18 milioane de euro. In plus, avocatul lui Sturdza a declarat ca valoarea despagubirii nu a fost stabilita printr-o expertiza, ci doar printr-o evaluare estimativa. Instanta a ramas in pronuntare in acest dosar. Actiunea pentru recuperarea imobilului situat pe bulevardul Ion Mihalache, numarul 30, din Sectorul 1 al Capitalei, a fost introdusa in instanta in urma cu sase ani, potrivit Mediafax, de Serban Dimitrie Sturdza, atat in nume propriu, cat si in calitate de reprezentant al tatalui sau, Ion Mihail Sturdza. Dosarul a ajuns in faza de recurs, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a stabilit ca, desi a fost preluat abuziv si ca SIE nu poate demonstra cu acte proprietatea asupra imobilului, imobilul nu poate fi restituit in natura pe motiv ca ar fi in domeniul public. (M.V.R.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=198221&data=2006-04-20