< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - luni, 17 aprilie 2006

Atac SUA din Romania, exclus

SUA nu pot lansa atacuri din bazele din Romania fara acordul tarii noastre, a declarat ieri, la Pro TV, presedintele Traian Basescu, care a "exclus" posibilitatea amplasarii de facilitati nucleare pe teritoriul statului roman.

"Este exclus ca SUA sa poata lansa un atac de la bazele din Romania fara a avea acordul tarii noastre", a spus presedintele. El a declarat ca Romania va avea conducerea acestor baze si a catalogat drept "exagerari" informatiile conform carora SUA nu trebuie sa ceara acordul Romaniei pentru a lansa atacuri din bazele aflate pe teritoriul tarii noastre. Basescu a apreciat ca bazele americane la Marea Neagra nu vor inrautati relatia Romaniei cu Rusia. El a mai spus ca SUA s-au implicat in evolutia Romaniei catre UE, pentru ca tara noastra sa aiba o aderare la 1 ianuarie 2007 care "sa nu ii creeze probleme".

Tot ieri, PSD i-a cerut ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, sa aleaga intre a-si da demisia din aceasta functie si a recunoaste public faptul ca subiectul "adapostirii" de catre Romania a componentelor sistemului antiracheta il depaseste. Atanasiu a declarat, in 4 aprilie, ca nu exclude posibilitatea amplasarii unei baze in cadrul scutului antiracheta american. (Mediafax)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=198007&data=2006-04-17