< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - vineri, 14 aprilie 2006

Noua stea

Reforma PSD pare sa fi atins ieri "apogeul", cand Marian Vanghelie a fost ales presedinte executiv, e drept, interimar, in fruntea celei mai importante organizatii a partidului. El se va plasa in dreapta liderului Sorin Oprescu si va sta la masa verde a conducerii alaturi de diplomatul Geoana, rafinatul Ioan Rus si versatul Iliescu. Tabloul infatiseaza mai degraba o tema suprarealista si nu o solutie la problemele majore ale PSD. Ascensiunea aiuritoare a celebrului semi-analfabet este in fond dovada recunostintei pe care conducerea PSD i-o poarta pentru meritul de a fi pus umarul la "decapitarea" lui Dan Ioan Popescu si Adrian Nastase si, deloc de neglijat, la banii pe care i-a investit in partid. Aprecierea de care se bucura este atat de mare incat toate centrele de putere din PSD se declara favorabile lui Vanghelie. Paradoxal este ca toti acesti lideri politici "uita" gaurile negre ale proaspatului presedinte executiv, interimar. Pentru a mai atenua penibilul situatiei, Geoana a dat de inteles ca in luna mai, la Conferinta Nationala, vor fi alegeri pentru conducerea PSD Bucuresti. Despre vechile dosare penale ale lui Vanghelie, conducerea a evitat sa discute. Aceasta tacere vinovata nu va rezolva insa problema. Este evident ca vanghelizarea PSD Bucuresti aduce un prejudiciu de imagine si partidului si liderilor sai. (M.T.)

Primarul "care este" Marian Vanghelie a fost ales, ieri, in functia de presedinte executiv interimar al PSD Bucuresti, in cadrul unei sedinte a Consiliului Municipal al organizatiei. Anuntul a fost facut de presedintele interimar al PSD Bucuresti, Sorin Oprescu, care a mentionat ca pesedistii s-au pronuntat in favoarea lui Vanghelie cu o larga majoritate, inregistrandu-se doar doua abtineri. Postul de presedinte executiv al PSD Bucuresti a ramas vacant dupa ce Sorin Oprescu a fost numit presedinte interimar al filialei, in locul lui Dan Ioan Popescu, care s-au autosuspendat. Alaturi de Vanghelie au mai fost alesi si trei vicepresedinti ai Organizatiei: Claudia Tapardel (presedinte al Ligii Studentilor de la PSD Sector 5), Nicolae Pupaza (Sector 3) si Ioan Toader (fratele deputatului PSD Rodica Nassar). Vanghelie va ocupa postul interimar pana la inceputul lunii mai, cand s-a decis convocarea unei Conferinte nationale a PSD Bucuresti, unde vor avea loc alegerile efective la nivelul Organizatiei. Tot ieri, pesedistii au discutat si despre o eventuala suspendare a lui Madalin Voicu din functia de vicepresedinte al Organizatiei Bucuresti, ca urmare a declaratiilor dure facute de acesta la adresa conducerii, in diferite emisiuni de TV. "Consiliul a stabilit ca il asteapta intr-o viitoare intalnire sa ne spuna de ce, cum si in ce fel", a declarat in stilu-i caracteristic, Sorin Oprescu.

Iliescu, principalul contestatar

Toata ziua de ieri, pesedistii de la Bucuresti au stat inchisi la sediul central din Kiseleff si au discutat despre viitoarea conducere a celei mai importante organizatii a partidului. "Pesedistii sunt decisi sa puna capat interimatului de la nivelul conducerii organizatiei PSD Bucuresti", a declarat ieri presedintele Mircea Geoana. El a spus ca sedinta Consiliului Municipal al organizatiei, care a fost covocata pentru ieri seara, a avut menirea de a pune oamenii in posturile vacante din conducerea organizatiei, urmand ca alegerea efectiva a liderilor sa aiba loc la inceputul lunii mai, in cadrul unei conferinte nationale a PSD Bucuresti. Daca pentru functia de presedinte jocurile erau ca si facute, Sorin Oprescu fiind candidatul acceptat de toata suflarea pesedista, in privinta ocuparii de catre Marian Vanghelie a presedintiei executive parerile erau impartite. Potrivit unor surse din partid , Ion Iliescu - marele absent al sedintei de ieri - a fost principalul contestatar al variantei Vanghelie - presedinte executiv al PSD Bucuresti. Liderul PSD i-ar fi comunicat in cursul zilei de ieri nemultumirea sa lui Mircea Geoana, atragandu-i atentia ca Organizatia de Bucuresti nu poate fi condusa de "Primarul Care este", in special daca se doreste castigarea Capitalei la viitoarele alegeri. Totodata, potrivit acelorasi surse, Iliescu s-ar fi impotrivit si ideii ca senatorul Corina Cretu sa devina vicepresedinte al Organizatiei Bucuresti, asa cum s-a stabilit initial. Iliescu a apreciat drept neproductiva prezenta protejatei sale, in conducerea PSD Bucuresti, alaturi de Vanghelie. De altfel, si alti pesedisti ar fi contestat pozitionarea primarului "care este" intr-o functie de conducere, amintind de problemele pe care acesta le-a avut cu justitia. Nemultumirea unor membri PSD a fost recunoscuta si de Sorin Oprescu, care a admis ca "o serie intreaga de colegi au vorbit despre vanghelizarea PSD".

Oprescu e seful suprem

"Organizatia Bucuresti are un sef si acela sunt eu. Iar Vanghelie indeplineste functia de presedinte executiv interimar", a continuat Oprescu. El a vorbit si despre absenta de la sedinta de ieri a lui Iliescu si Corina Cretu. Presedintele PSD Bucuresti a sustinut ca senatorul PSD nu a mai fost invitat la Consiliul Municipal pentru ca au existat informatii ca un grup de revolutionari umbla dupa Iliescu. "Am considerat ca l-am pune pe domnul Iliescu intr-o situatie penibila si am fi transformat aceasta sedinta intr-un circ mediatic. Asa ca azi nu i-am mai adus aminte de sedinta", a spus Oprescu. Cat despre Corina Cretu, acesta a sustinut ca senatorul PSD a refuzat pozitia de vicepresedinte al Organizatiei pe motiv ca ea este extrem de ocupata cu postul de observator la Parlamentul European.

In sedinta de ieri, mai multi pesedisti au ridicat problema suspendarii lui Madalin Voicu din functia de vicepresedinte al PSD Bucuresti ca urmare a aprecierilor facute de acesta la adresa conducerii partidului. "Am discutat cu Madalin. Mi-a explicat ca el n-a simtit ca-si jigneste colegii. A existat insa propunerea ca Voicu sa faca o pauza de un an, un an sabatic cum i-am spus eu. O mare parte dintre colegi a dorit sa stie daca s-a discutat cu Madalin. Nu a participat la sedinta dar a trimis sms-uri vesele, gen Sapanta", a adaugat Oprescu.

"Ii multumesc lui Geoana"

"Ii multumesc lui Mircea Geoana ca cred ca a schimbat ceva in partid. Spun asta nu pentru ca am fost eu ales...", a declarat Vanghelie la finalul sedintei. El a spus ca doreste sa transmita un mesaj clar ca-l intereseaza invatamantul in Bucuresti. "Cred ca prin aportul meu, prin felul meu, prin relatiile mele interumane voi schimba ceva din ingamfarea care a fost", a conchis primarul "care este".

Geoana asteapta Conferinta din mai

De altfel, si Mircea Geoana a fost mult mai moderat in aprecieri la adresa lui Vanghelie, tinand cont ca, in urma cu o seara, presedintele PSD a venit in fata presei cu declaratii de sustinere pentru primarul "care este". Daca despre Sorin Oprescu, Geoana a spus clar ca este un candidat "foarte puternic si legitim pentru conducerea organizatiei", in privinta lui Vanghelie presedintele PSD a dat de inteles ca alegerea se va decide la Conferinta Nationala din mai. Tot atunci, s-ar putea aduce in discutie vechile probleme ale primarului cu Justitia. "Oricine doreste sa candideze, indeplineste conditiile statutului si are votul colegilor sai, este ales in mod democratic intr-o functie", a spus Geoana, intrebat fiind daca Vanghelie este la fel de legitim ca si Oprescu. Cat despre vechile dosare penale ale acestuia, Geoana a raspuns sec: "E o discutie care e prematura. Ea va avea loc la nivelul conferintei nationale din mai", a continuat presedintele PSD. In privinta lui Dan Ioan Popescu, liderul PSD a precizat ca nu vede motive statutare care sa-l impiedice pe fostul sef al PSD Bucuresti sa candideze din nou la presedintia organizatiei. O astfel de varianta este insa foare putin probabila, mai ales ca toti sustinatorii lui DIP ori au fost eliminati din organizatie ori au demisionat in urma unor scandaluri interne.

Iorgovan: "Este excelent"

Senatorul PSD Antonie Iorgovan considera ca Marian Vanghelie este "excelent" pentru functia de presedinte executiv al PSD Bucuresti, care este "eminamente una de organizare" si apreciaza ca primarul Sectorului 5 face eforturi vizibile pentru a-si depasi o anume conditie. "La o judecata a oamenilor, Marian Vanghelie este un om cu audienta. Si un partid, oricare ar fi acesta, nu poate sa faca abstractie de o asemenea realitate. Marian Vanghelie ramane un om care face eforturi vizibile de a-si depasi o anumita conditie, ceea ce este de apreciat in politica. (...) Haideti sa convenim ca, pana la urma, in politica nu intra numai membri ai Academiei, ca avem doi, mari si lati, iar Vanghelie nu este in structurile de conceptie si de strategie si de integrare europeana ale partidului", a declarat Antonie Iorgovan, intr-o conferinta de presa organizata, joi, la Ploiesti. Potrivit lui Iorgovan, postul de presedinte executiv implica planificarea sedintelor, multe telefoane date, iar pentru aceasta Vanghelie "este excelent" si va indeplini acest rol "de factor de mobilizare". (Roxana ANDRONIC)

Rezultatul reformei PSD

"Care este" a fost recompensat pentru ca a ajutat partidul sa scape de Nastase si Dan Ioan Popescu

Cu Vanghelie presedinte executiv al celei mai importante organizatii a partidului, PSD este de plans. Oricare ar fi motivele pentru care Vanghelie a fost numit presedinte executiv al unei organizatii PSD, recompensa sau pur si simplu lipsa crasa de idei din partea lui Geoana, avansarea in grad a unei peroane semi-analfabete dovedeste, in practica, principiul ca orice purtator de servieta poate aspira intotdeauna la mult mai mult decat conditia sa de absolvent de bacalaureat tomnatic. Cu sanse mari de reusita. Daca la alegerile anticipate din Bucuresti, de acum un an, nominalizarea lui Vanghelie drept candidat la Primaria Generala a fost privita ca ultima si disperata solutie, pentru ca oricum toti liderii PSD au refuzat "sa se bage", faptul ca el s-a transformat acum intr-un lider, cu pretentii de formator de opinie printre pesedisti, nu mai este ilar, ci de-a dreptul sinistru. Conducerea PSD se afiseaza acum cu Vanghelie, ii respecta calitatile de muncitor, bun organizator, performantele si uita ca acum cateva luni chicoteau pe seama lui si faceau bancuri despre modul cum "care este" siluieste limba romana. Grupul de la Cluj insusi vorbeste despre numirea lui Vanghelie ca despre o miscare serioasa pe drumul reformei, iar cand i se aduce aminte ca Vanghelie este de-o vesnicie in PSD, are legat de gat un trecut dubios si probleme serioase in a lega doua fraze, o da la intors si spune sfidator ca este problema PSD cum gandeste reforma.

Diplomatul, buticarul si bunicuta

Dupa un succes naucitor in afaceri, cu consignatiile, lui Vanghelie i se pregateste si un viitor politic pe care nu-l visa niciodata. Ca si in afaceri, si in politica Vanghelie a stiut sa speculeze pentru a ajunge departe. L-a ajutat, fireste, si ucenicia pe care a facut-o carandu-i servieta lui Miron Mitrea in Partidul Solidaritatii Sociale, care l-a lansat pe secretarul general al PSD. In plin scandal legat de problemele penale ale lui Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu, Vanghelie a invatat repede cateva cuvinte noi si s-a transformat intr-un adversar al coruptilor din PSD si un fan al reformei, orice ar insemna cuvantul acesta pentru primarul "care este". Glasul sau puternic l-a ajutat pe Mircea Geoana sa castige sustinatori pentru mazilirea rapida a lui Nastase. Motiv pentru care, la scurt timp dupa eliminarea lui Nastase, diplomatul si buticarul au devenit foarte buni prieteni. Si in cazul lui Dan Ioan Popescu, Vanghelie a dat o mana de ajutor si si-a adus gorilele din Ferentari pentru a grabi, la propriu vorbind, plecarea lui Codrin Stefanescu (omul lui DIP) din PSD. La toate acestea se adauga o prietenie bine conservata cu Ion Iliescu, pe care Vanghelie a constatat ca e bine sa-l tii aproape, pentru ca nu stii niciodata cand se poate intoarce. Trebuie amintit ca pe Vanghelie nu il recomanda trecutul dubios sa vorbeasca despre problemele penale ale lui Nastase. El insusi a fost anchetat in mai multe dosare pentru afaceri cu banii publici, dar, spre norocul lui, totul s-a soldat cu ceea ce el a numit, "neurmarirea inceperii penale". Pentru toate lucrurile bune pe care Vanghelie le-a facut, ajutand centrul sa scape de elementele corupte, ungerea lui Vanghelie presedinte executiv al organizatiei Bucuresti poate fi privita ca o recompensa "infima" care putea fi data unui om atat de mare.

Organizatia PSD, plocon pentru Iliescu

Pe de alta parte, numirea lui Vanghelie intr-o functie atat de mare inseamna nu doar o lipsa alarmanta de oameni in PSD, dar si o repozitionare, ce-i drept contra naturii, in partidul lui Geoana. PSD este un partid al parteneriatelor de conjunctura, iar in acest moment, Iliescu, Geoana, grupul de la Cluj si Mitrea sunt cei mai buni prieteni dupa ce, de-a lungul timpului, s-au sapat reciproc pana la epuizare. Dupa ce in urma cu doi ani i-au dat un branci lui Iliescu de la sefia PSD, fostii complotori ai lui Iliescu, Mitrea, Geoana si grupul de la Cluj ii dau si Bunicutei o halca din partid. Pe care Iliescu o inhata acum si astfel se inhaiteaza din nou cu fostii sai calai, uitand ca acum doi ani singurul care nu l-a tradat a fost Nastase. La aceasta repozitionare de cadre asista complice si marele grup reformator de la Cluj, caruia cheful de schimbat PSD la fata i s-a taiat pe undeva pe la mijlocul drumului. (Carmen EPURAN)

Zoe Petre, analist politic

"Semn al decaderii complete"

"Mi se pare, ca si propunerea lui pentru Primarie, ca alegerea lui Vanghelie ca presedinte executiv al PSD Bucuresti este un semn al decaderii complete a partidului. Este de necrezut ce s-a intamplat, oricat mi-ar displacea mie PSD, credeam ca e un partid serios. Iar cuplul Vanghelie-Oprescu ma indurereaza".

Sebastian Lazaroiu, director CURS

"Poate relansa PSD Bucuresti"

"Cred ca Vanghelie este un tanar politician activ, un bun organizator, care a facut multe lucruri bune in sectorul in care este primar. Mai are multe de invatat pana sa ajunga un politician desavarsit, dar are calitati care il recomanda pentru o functie organizatorica. Eu cred ca Vanghelie poate relansa PSD Bucuresti si amintesc ca partidul pe care il reprezinta a castigat alegerile in Bucuresti in anul 2000. Cred, de asemenea, ca ar putea obtine un scor bun la urmatoarele alegeri." (V.D.)

Dan Pavel, analist politic

"PSD a pregatit vanghelizarea Bucurestiului"

"Se confirma o teorie pe care am semnalat-o demult. Au venit chiar si niste lideri ai PSD la mine la facultate si mi-au explicat cum stau lucrurile cu Marian Vanghelie. Au spus ca se pune la cale o vanghelizare a Bucurestiului si au explicat ca in functiile cheie au fost numiti multi oameni de la Sectorul 5. Acolo este vorba despre un cerc de interese: o familie intreaga, un soi de societate patriarhala cu nepoti si fini. Numirea lui Vanghelie reprezinta, iata, o implinire a acestei tendinte de vanghelizare. Este o dovada ca in lupta pe care Mircea Geoana o duce pentru epurarea partidului se foloseste de orice mijloace care ii stau in cale. Pentru a se debarasa de lideri incomozi, Geoana ne demonstreaza ca e un politician mai putin manierat si familiarizat cu obiceiurile din politica europeana. Una peste alta, Geoana il foloseste pe Marian Vanghelie pentru ca acesta a dat bani la partid. A da bani la PSD este un criteriu de promovare." (R.G.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=197883&data=2006-04-14