< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - joi, 13 aprilie 2006

Alegerile anticipate nu sunt dorite de Bruxelles

Presedintele Comisiei de Afaceri Externe din Parlamentul European, Elmar Brok (foto), ne-a acordat un interviu in exclusivitate in care vorbeste de eventualitatea alegerilor anticipate din Romania si de posibilitatea de amanare a aderarii.

Parlamentul trebuie sa se implice in procesul extinderii

De ce a fost nevoie de inca o intalnire in plenul Parlamentului European cu comisarul pentru Extindere Olli Rehn? Nu a fost completa discutia din cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe?

Ii multumesc comisarului Rehn pentru discutia din cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe pe care o conduc. Am avut un schimb bun de idei. Insa pana la urma Parlamentul in intregul sau trebuie sa aiba ocazia sa se implice in procesul extinderii.

Exista vreo sansa ca sedinta plenara a Parlamentului European din 26 aprilie sa amane aderarea Romaniei si Bulgariei?

Din punct de vedere tehnic am putea cere Comisiei Europene si Consiliului European sa amane cu un an aderarea. Tocmai din acest motiv Comisia ne implica deplin in procedura extinderii.

Conditiile, indeplinite cum scrie in tratate

Coalitia la putere de la Bucuresti trece in prezent printr-o serie de tulburari - credeti ca alegerile anticipate ar putea constitui un motiv pentru amanarea aderarii pana in 2008?

Cu siguranta nu vor grabi progresele tarii. Cred ca munca depusa de actualul guvern trebuie sa continue pana cand Romania este pregatita pentru Uniunea Europeana. Toata lumea din Romania ar trebui sa sprijine acest obiectiv. Nu este vorba de lupte politice, este un interes national comun.

Cum apreciati starea din Parlamentul European in ceea ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei?

Noi asteptam ambele tari. Observatorii din Romania si Bulgaria deja lucreaza impreuna cu noi. Iar Parlamentul European a fost printre primii in a sublinia cat de importanta este aceasta aderare. In acelasi timp, eurodeputatii privesc procesul aderarii cu deosebita grija - ceea ce constituie obligatia noastra. Conditiile de aderare trebuie indeplinite asa cum sunt prevazute in tratatele de aderare.

Pana de curand, Bulgaria era considerata a fi mult mai avansata decat Romania in ceea ce priveste reformele de aderare, iar ultimele declaratii ale comisarului Rehn subliniaza ca in prezent Bulgaria se afla in urma Romaniei? Credeti ca exista posibilitatea "decuplarii" aderarii celor doua tari?

Aderarea trebuie sa se bazeze pe implementarea reformelor in fiecare tara. Nu trebuie sa se bazeze pe implementarea reformelor din tara vecina. Insa pana acum nu am informatii ca aceasta diferenta ar putea duce la o aderare separata, care bineinteles ca nu ar fi dorita.

George DAMIAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=197816&data=2006-04-13