< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - joi, 13 aprilie 2006

Stiri pe scurt

Doliu in Pakistan

Guvernul regional al provinciei Sindh din sudul Pakistanului a declarat, ieri, trei zile de doliu in memoria celor 57 de victime ale atentatului de marti de la Karachi, produs in timpul unei ceremonii religioase. (D.E.)

CNE adoptat

Alternativa la CPE a fost adoptata, ieri, in camera inferioara a Parlamentului francez, Contractul Noului Loc de Munca (CNE) reunind 151 de voturi "pentru", respectiv 93 "impotriva", potrivit BBC. "Noua lege reglementeaza principiul ajutorului de stat catre patronii care angajeaza tinerii aflati in dificultate cu un contract pe o durata nedeterminata", a sintetizat ministrul Muncii, Jean-Louis Borloo, prevederile CNE. Documentul a facut obiectul a nu mai putin de 30 de amendamente inainte de a pleca spre Camera superioara a Legislativului francez, senatorii fiind asteptati sa se pronunte, astazi, asupra CNE. In paralel, studentii protestatari s-au mobilizat ieri, la Toulouse, Grenoble, Marsilia si Paris, in manifestatii de mica amploare, pentru a mentine presiunea asupra guvernantilor francezi. (D.E.)

Criza politica la Vilnius

Partidul fostului presedinte al Parlamentului lituanian, Arturas Paulauskas, demis marti din functie, s-a retras din coalitia aflata la guvernare, transmite Mediafax. Acuzat ca ar fi tolerat cu buna stiinta utilizarea de catre o serie de functionari a masinilor de serviciu in scopuri private, Paulauskas, aflat in functie incepand din 2000, a fost destituit, marti din functie, cu 94 de voturi "pentru" si 11 "impotriva". In urma votului din Seimul lituanian, social-liberalii au anuntat ca se retrag din coalitia de centru-stanga aflata la putere din anul 2004, si ca isi vor retrage, de asemenea, ceo doi ministri din Cabinetul de la Vilnius, detinatori ai portofoliilor Afacerilor Externe si Muncii. Social-liberalii detin zece mandate in Parlamentul lituanian, iar in lipsa sprijinului lor, coalitia aflata la guvernare devine minoritara, controland 70 din cei 141 de parlamentari. (D.E.)

Uraniu, la scara industriala

Iranul considera imbogatirea uraniului la scara redusa, anuntata marti, ca fiind o baza pentru a trece la un stadiu industrial, a declarat, ieri, Mohammad Saidi, vicepresedintele Organizatiei iraniene pentru Energie Atomica (OIEA), citat de Rompres. "Am reusit sa facem sa functioneze o unitate pilot care va reprezenta baza pentru etape semiindustriale si industriale", a afirmat Saidi. Iranul anuntase, marti, ca a reusit sa realizeze cu succes o imbogatire a uraniului la uzina sa Natanz. "Cea de-a doua etapa va fi instalarea a 3000 de centrifuge, ceea ce se va realiza pana la sfarsitul anului", a mai spus oficialul iranian. "In final, in cea de-a treia faza, vom imbogati uraniu la scara industriala", a continuat el, adaugand ca "trebuie doar sa se accelereze fabricarea centrifugelor pentru a putea fi instalate". Uzina de la Natanz are cel putin doua hale subterane care ar putea primi o instalatie industriala formata din pana la 50.000 de centrifuge. (D.E.)

Detasamentele mortii

Ministrul de Interne irakian, Bayan Jabr Soulagh, a recunoscut, ieri, existenta asa-numitelor "detasamente ale mortii" in cadrul unor corpuri ale fortelor de securitate, insa a negat orice legatura a acestora cu Ministerul pe care il conduce, relateaza Rompres. Intr-un interviu acordat BBC, Soulagh a aratat cu degetul spre fortele speciale, insarcinate cu asigurarea securitatii ministerelor si a instalatiilor-cheie din Irak, dar si spre multimea de societati de securitate particulare ce opereaza in aceasta tara. "Tinem sa precizam ca unele forte care au scapat de sub control nu ne sunt subordonate si nu sunt controlate nici de Ministerul Apararii", a subliniat oficialul. Acesta a explicat ca fortele de securitate speciale, denumite Forte de protectie a sediilor ministerelor, centralelor electrice si conductelor petroliere, numara aproximativ 150.000 de persoane, iar uniformele si echipamentele acestora sunt identice cu cele ale Politiei. (D.E.)

Sandru contra Ralu Filip

Deputatul PIN Lavinia Sandru a solicitat ieri Comisiei pentru cultura a Camerei Deputatilor audierea presedintelui CNA Ralu Filip si a realizatorului postului National TV Madalin Ionescu, in urma unei emisiuni televizate.Solicitarea a fost formulata in urma deciziei CNA de a sanctiona postul National TV pentru o emisiune moderata de Madalin Ionescu la care era invitat omul de afaceri Gigi Becali. Potrivit deputatului PIN, decizia CNA "nu a fost corecta". Lavinia Sandru a spus ca a confruntat transcriptul emisiunii si a observat ca pe toata durata acesteia, Madalin Ionescu a incercat sa contracareze afirmatiile facute de Gigi Becali. (D.I.)

Alesii loviti in laptopuri

Deputatii nu mai au fonduri pentru autoturisme noi si laptopuri din cauza costurilor de modificare a unei aripi a Palatului Parlamentului, ca urmare a amplasarii Catedralei Mantuirii Neamului in zona, a explicat ieri secretarul Camerei, Victor Ponta. El a spus ca pentru studiile de cadastru, plan urbanistic si de fezabilitate, Camera va cheltui suma de 900.000 RON. Cum suma totala alocata - 17.779.000 RON - nu este suficienta pentru finalizarea acestor obiective de investitii, Camera intentioneaza sa solicite noi fonduri cu ocazia rectificarii bugetare din acest an, dar si in anii urmatori. Biroul Permanent al Camerei a aprobat ieri memorandumul privind alocarea unor sume de la bugetul propriu pe 2006 pentru finalizarea unor lucrari de amenajare a unor spatii si continuarea lucrarilor la parcajul subteran. Pentru finalizarea lucrarilor de constructii la unele spatii ce urmeaza sa fie date in folosinta si de care urmeaza sa beneficieze in principal Senatul, Camera Deputatilor va cheltui 16.719.000 RON. (R.G.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=197784&data=2006-04-13