< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - marti, 11 aprilie 2006

Rusia raspunde dezbaterii Kosovo contra Transnistria

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat intr-un interviu difuzat ieri de Ministerul de Externe de la Moscova, ca solutia Kosovo va stabili fara indoiala un precedent international, inclusiv pentru conflictele inghetate din Moldova si Georgia, informeaza Mediafax.

Conform oficialului rus, universalitatea solutiei finale este esentiala in stabilirea statului provinciei Kosovo. "A insista pe unicitatea situatiei Kosovo" este o incercare nerealista de a "ocoli normele juridice internationale", a declarat Lavrov, adaugand ca o astfel de abordare a problemei va reduce credibilitatea comunitatii internationale si va crea impresia ca aceasta aplica arbitrar regulile internationale.

Acordarea suveranitatii provinciei Kosovo se va reflecta si asupra altor conflicte, inclusiv asupra celor din spatiul CSI, a afirmat oficialul rus, subliniind ca acest lucru trebuie sa fie luat in considerare atunci cand va fi adoptat noul statut al provinciei.

Totodata, Lavrov a afirmat ca Rusia considera prematura declararea independentei provinciei Kosovo. Pana atunci, orice discutie despre impactul unei astfel de decizii este ipotetica, a mai spus el.

Anterior, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, declarase ca nu se pune problema extinderii solutiei Kosovo si la regiunea separatista Transnistria, avand in vedere cauzele diferite ale aparitiei acestor conflicte si deosebirile in derularea lor.

Saptamana trecuta, participantii la o conferinta internationala pe tema "Proiectul de independenta a regiunilor Kosovo si Muntenegru ameninta Moldova?", desfasurata la Bucuresti, au ajuns la concluzia unanima ca nu poate fi stabilit un model unic de solutionare a conflictelor mentionate, deoarece situatia din regiunea transnistreana a Republicii Moldova este total diferita de cele din provincia Kosovo sau din Muntenegru. (D.E.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=197634&data=2006-04-11