< Imprimare >      ZIUA - EDITORIAL - luni, 10 aprilie 2006

Basescu, Tismaneanu si procesul comunismului

Cei care credeau ca actuala societate s-a manelizat, telenovelizat si tembelizat complet si iremediabil s-au inselat. Starea morala si intelectuala a natiunii o dau acele personalitati si grupuri care au avut o reactie vie, participativa fata de controversele privind CNSAS-Securitate si procesul comunismului. Gresesc fundamental si aceia care judeca o societate exclusiv in functie de "agenda publicului", la noi un fel de reproducere fidela a trebuintelor primare din piramida lui Maslow. Daca proceda asa, Tocqueville nu intelegea nimic despre democratia din America. Nu este mai putin adevarat insa ca daca oamenii au probleme cu trebuintele primare sau cu aplecarea catre consumul nelimitat, nu pot percepe corect realitatea politica. Din pacate pentru ei, se petrec in momentul de fata transformari profunde in politica, pe care ei nu au cum sa le urmareasca, desi nivelul lor de viata a depins si va depinde de deciziile din politica. Transformarile sunt legate de performantele institutionale ale celor care acum se afla la putere. Dincolo de certuri si scandaluri, actuala coalitie, guvernul, presedintele tarii au reusit sa disloce Romania din blocajul multidimensional care o impiedica sa-si rezolve problemele cu trecutul si sa se apropie cu pasi repezi de destinul european.

Am avut ocazia recent de a sta indelung de vorba cu Presedintele Basescu, intr-un cadru mai degraba neconventional. A fost in primele ore o situatie incomoda pentru ca tocmai scrisesem in "Ziua" doua editoriale extrem de critice la adresa lui. De obicei, nu te intalnesti cu politicienii pe care ii analizezi. Acest om face parte din rara categorie a politicienilor care tin cont mai mult de critici decat de laude. M-am convins ca Basescu este cel mai bine informat om din Romania actuala, detinatorul celor mai multe secrete. L-am exploatat "analitic": voi avea nevoie de cel putin trei luni pentru a testa ipotezele care au reiesit din discutii. Am sa o mentionez aici doar pe una, pentru ca este contrara tezelor pe care le-am sustinut despre locatarul de la Cotroceni. Eram sigur ca Basescu nu vrea sa condamne comunismul, pentru ca este "prizonierul" serviciilor. Or, din atitudinea si deciziile presedintelui reiese ca pentru prima data in istoria postcomunista serviciile secrete nu mai sunt atotputernice, s-au desprins de traditia dependentei de trecutul securist, s-au profesionalizat si NATO-izat, nu mai pot (ori chiar nu mai vor!?) sa blocheze aflarea adevarului despre comunism. Ramane de vazut care dintre noi a avut dreptate, dar recunosc ca as fi chiar bucuros ca ipoteza mea sa fie falsificata. Basescu sustine teza ca exista la nivelul politic de varf suficienta vointa politica pentru a afla si recunoaste printr-o declaratie solemna natura criminala a regimului comunist si a crimelor sale. Presedintele se va supune verdictului si formularii comisiei in fruntea careia l-a nominalizat pe cel care este autoritatea nr. 1 pe plan national si mondial in studierea comunismului romanesc, profesorul american de stiinta politica Vladimir Tismaneanu.

Tismaneanu avea nevoie de recunoasterea morala a expertizei si autoritatii sale profesionale, pentru ca in ultima vreme s-a incercat marginalizarea sa pentru motive care nu au legatura cu activitatea sa stiintifica, ci mai degraba cu interpretarea politica aberanta a unor "delicte de opinie" pe care le-ar fi comis in anul electoral 2004 (publicarea cartii de convorbiri cu Iliescu si vizita acasa la Gigi Becali). Din toate barfele, resentimentele, ironiile si intrigile se va alege praful, pentru ca studiile si cartile politologului intra in bibliotecile si bibliografiile relevante ale lumii. Comisia Tismaneanu are ocazia de a intra in istoria Romaniei si a secolului XXI prin modul in care va formula amanatul verdict cu privire la natura comunismului si la crimele comise. Miza este formidabila - ar putea sa marcheze o schimbare de strategie in abordarea comparativa si separata a statutului regimurilor totalitare care au ravasit secolul XX - nazismul si comunismul. Basescu este prudent: vrea sa tina cont de sensibilitatile cu privire la comunism care exista in diferitele tabere politice de pe planeta. Dar Tismaneanu nu are asemenea inhibitii si nu ne putem astepta la compromisuri din partea sa: este primul care vrea sa-l integreze in pe Paul Goma, cel mai important disident al perioadei ceausiste, dar si cel mai intransigent moralist al postcomunismului. Prin caracterul aparent imprevizibil al deciziilor pe care le ia, datorita relatiilor nonconformiste cu trecutul si prezentul, dar mai ales cu oamenii cei mai feluriti, s-ar putea ca Basescu sa nu fie doar pragmaticul cinic pe care l-am votat in turul al doilea pentru ca nu aveam o alternativa mai buna.

Dan PAVEL

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=197547&data=2006-04-10