< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - joi, 30 martie 2006

Sondajul BCS coteaza Alianta DA cu 52,5%

Biroul de Cercetari Sociale (BCS) a dat ieri publicitatii un sondaj, realizat in luna martie a.c, pe un esantion de 1.218 de subiecti, cu o eroare de +/- 3%, elaborat la solicitarea Fundatiei Societatea Civila. Potrivit studiului BCS, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, 52,5% dintre romani ar vota in favoarea Aliantei DA PNL-PD in timp ce doar 21% ar vota PSD, partid aflat in continuare in cadere libera in sondajele de opinie. De asemenea, PRM si UDMR ar beneficia de 12%, respectiv 5% din preferintele electoratului. Sondajul arata ca PNG (4,5%), PPCD(1,5%), PC (1,3%) si PIN (1%) nu vor reusi sa atinga pragul necesar accederii in Parlament. Analiza prezinta un procent de 35% de absenteisti si nehotarati.

Basescu, 53,7% incredere

Campionii la "multa" si "foarte multa incredere" sunt Traian Basescu (53,7%), Calin Popescu Tariceanu (31,6%), Mircea Geoana (25,10%), Ion Ilescu (22,14%) si Adrian Nastase, cu numai 10,3% din preferintele respondentilor. Pe de alta parte, liderii politici care nu au atras increderea cetatenilor sunt Emil Constantinescu (-88), Adrian Nastase (-84) Marko Bela (-79), Dan Voiculescu (-67), si Cosmin Gusa (-62). Neincrederea in Parlament se resfrange intr-un mod extrem de clar in analiza BCS. Marea majoritate a romanilor (76%) au considerat ca activitatile parlamentare se desfasoara "nemultitor" sau "mai curand nemultumitor" in timp ce doar 6% au fost de parere ca alesii neamului desfasoara o activitate "multumitoare". Mai mult chiar, romanii i-au taxat pe parlamentari considerand ca acestia isi promoveaza interesele personale (57%) si interesele de partid (23%), doar 7% dintre cetateni fiind de parere ca alesii promoveaza interesele nationale. Pe de alta parte, solutia pentru imbunatatirea imaginii Parlamentului este desfiintarea unei Camere (35%) sau separarea tot mai mare a atributiilor celor doua foruri legislative (25%). Cu o majoritate zdrobitoare (91%), romanii au marturisit ca nu au discutat cu nici un membru al Parlamentului in ultimile 12 luni.

Romanii nu cred ca Nastase va fi condamnat

Sondajul BCS arata ca maniera in care justitia a functionat in ultimii 16 ani i-a afectat in "rau" pe 20% dintre cetateni si in "bine" doar 2% dintre acestia. Romanii nu cred ca Dan Ioan Popescu (54,5%), Dinu Patriciu (53%) si Adrian Nastase (60%) vor fi condamnati la inchisoare. De asemenea, chemarea lui Patriciu la Parchet de peste 20 de ori fara a i se aduce o acuzatie oficiala demonstreaza ca ancheta este complexa (56%), ca procurorii asculta de ordine politice (49%), dar si ca omul de afaceri liberal este hartuit (23,6%). Mare parte dintre cetateni cred ca Traian Basescu a jucat un rol "foarte mare", "mare" sau un rol "mic" in anchetarea lui Patriciu in timp ce doar 21% considera ca seful statului nu a avut nici un amestec. Drept urmare 35,% dintre cetateni au apreciat ca DNA se afla sub influenta presedintelui Basescu. Potrivit sondajului, cei mai corupti sunt parlamentarii (40%), angajatii administratiei Prezidentiale ( 28,2%) si procurorii de la DNA (25,3%).

Razvan GHEORGHE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=196857&data=2006-03-30