< Imprimare >      ZIUA - ECONOMIC - miercuri, 15 martie 2006

Stiri pe scurt

Euro urca accelerat

Euro continua sa se aprecieze in raport cu moneda nationala, intr-un ritm mai accelerat decat in sedintele precedente, evolutie explicata si prin excedentul de lichiditate din piata interbancara, prezent si previzionat pentru urmatoarele zile. Potrivit Mediafax, primele tranzactii ale zilei de ieri au fost realizate la 3,5100 - 3,5150 lei/euro, interval care s-a mentinut pentru scurt timp. "Desi o parte din banci au vandut valuta, pe ordine de la clienti, cumpararile de devize straine au fost mai mari si au venit din partea bancilor care lucreaza mai mult cu fonduri straine", a declarat dealerul unei banci. Cotatiile au crescut sustinut, cu o pauza relativa in jurul orei 13:00. BNR a anuntat un curs de referinta de 3,5391 lei/euro, cu trei bani peste nivelul din sedinta precedenta. Referinta pentru moneda americana s-a ridicat la 2,9596 lei, in crestere cu aproape doi bani. In jurul orei 14:00, cotatia euro avansase cu inca jumatate de ban, pana la 3,5440 - 3,5490 lei/euro. "Lichiditatea lasata de BNR, combinata cu miscarea de pe pietele emergente a creat un mix defavorabil pentru lei. Chiar daca BNR a luat, luni, 85% din sumele oferite de banci, au existat multe alte plasamente scadente. E greu de crezut ca pe termen scurt leul isi va reveni, decat daca nivelul de curs este atractiv pentru straini", a explicat analistul unei banci. (A.M.V.)

Numar stabil la telefon

Clientii operatorilor de telefonie fixa si mobila vor putea, cel mai probabil din 2008, sa renunte la serviciile unei companii in favoarea alteia, pastrandu-si, in acelasi timp, numarul de telefon. Potrivit presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), Dan Georgescu, ANRC va finanta achizitionarea echipamentelor hardware si a aplicatiilor software necesare managementului portabilitatii numerelor, iar operatorul sistemului informativ va fi stabilit prin licitatie. "Migrarea unui client catre reteaua altui operator va fi taxata cu 11 euro, in cazul retelelor mobile, si cu 13 euro in cazul trecerii de la un operator de telefonie fixa la altul. Suma va fi achitata fostului furnizor de catre operatorul care a preluat clientul. Din experienta altor state, clientii s-ar putea sa nu achite decat o parte din aceasta suma sau operatorii vor subventiona in totalitate aceasta taxa", a precizat Radu Tudorache, directorul Departamentului de reglementare economica din cadrul ANRC. (Andreea CALOMFIRESCU)

Dividende la Petrom

Conducerea Petrom a anuntat ieri ca va propune Adunarii Generale a Actionarilor acordarea de dividende pentru anul 2005 in suma de 738 milioane de lei (circa 210 milioane euro). Astfel, nivelul dividendului pe actiune s-ar ridica la 0,013 lei. Reamintim, pentru anul 2004, compania nu a acordat dividende pentru ca a incheiat anul financiar cu o pierdere de 974 milioane de lei. Petrom a consemnat in 2005 o cifra de afaceri de 10,7 miliarde lei (2,97 miliarde de euro) si un profit net de 1,416 miliarde de lei (391 milioane euro). Reprezentantii companiei au declarat ca cifra de afaceri a crescut cu 24% "in principal ca urmare a unui mediu favorabil al preturilor". Petrom a plasat in trei fonduri de investitii straine suma de 1,1 miliarde de RON (circa 310 milioane euro), care reprezinta o parte din suma adusa de grupul austriac OMV la preluarea companiei pentru majorarea de capital, potrivit directorului general adjunct al Petrom, Werner Schinhan. "Este vorba de fonduri cu reputatie internationala, germane si austriece, prin care am obtinut o dobanda cu 1,5-2% mai mare decat cea de pe piata", a spus Schinhan. El a mai precizat ca plasamentele respective garanteaza capitalul in proportie de 95%. Intrebat despre numele celor trei fonduri, Schinhan a spuns ca unul este gestionat de Raiffeisen, iar altul de Allianz-Dresdner. (Gabi MOROIANU)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=195721&data=2006-03-15