< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - luni, 20 februarie 2006

Stiri pe scurt

Manifestatii pro Catalonia

Peste 100.000 de persoane au manifestat, sambata, pe strazile Barcelonei pentru recunosterea Cataloniei ca natiune, informeaza Rompres. Convocata de "Platforma pentru dreptul de a decide" ("Platforma para el derecho a decidir"), manifestatia a primit sprijinul unui numar de 608 asociatii, 32 de primarii si al partidului separatist Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Manifestantii au fost 125.000 potrivit politiei, aproape un milion potrivit organizatorilor. Separatistii ERC, aliati ai socialistilor in Guvernul regional catalan, nu au primit cu entuziasm acordul asupra unui nou statut al Cataloniei, incheiat in ianuarie intre Guvern si democrat-crestinii din Convergencia i Unio (CiU). ERC reproseaza proiectului ca nu recunoaste, in afara de un preambul fara valoare juridica, Catalonia ca "natiune" si ca nu prevede decat o partajare de 50 la 50 din impozituri intre statul central si aceasta regiune bogata din nord-estul Spaniei. (D.E.)

Scenariul unui razboi in Iran

Un atac asupra Iranului ar trebui sa aiba loc pana in ianuarie 2007, recomanda expertii, iar SUA au intocmit deja o lista cu 31 de obiective nucleare iraniene care ar fi de distrus, relateaza cotidianul ebraic Yediot Aharonot, citand ca sursa un raport al Pentagonului. Conform ziarului saudit al-Watan, Israelul nu va lua parte direct la o eventuala actiune militara, dar ii va fi permis un raspuns, in cazul unui atac cu rachete balistice din partea Teheranului.In eventualitatea ca Statele Unite vor ataca Iranul, actiunea va dura intre cinci zile si o saptamana, scrie tot al-Watan, bazandu-se pe informatii obtinute si din alte tari occidentale. Ziarul afirma ca SUA au marcat 23 de obiective nucleare din Iran care ar fi vizate de atacuri aeriene, iar serviciile de informatii ale altor state au mai adaugat opt facilitati pe lista, astfel incat, in prezent, aceasta cuprinde 31 de potentiale tinte. Expertii americani au avertizat ca atacurile nu ar trebui, in nici un caz, sa fie amanate pentru mai tarziu de ianuarie 2007, intrucat, dupa aceasta data, instalatiile nucleare ale Iranului ar putea contine materiale radioactive. (I.C.)

Interceptari supervizate

Programul de interceptare a comunicatiilor aprobat de presedintele George W. Bush ar trebui supervizat de o instanta speciala, a declarat presedintele Comisiei pentru Informatii a Senatului american, Pat Roberts, intr-un interviu publicat de The New York Times, relateaza Mediafax. Pat Roberts, un influent senator republican, s-a declarat ingrijorat ca instanta creata in baza Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), din 1978, nu poate emite suficient de rapid decizii in cadrul acestui program, dar a subliniat ca aceasta problema ar trebui rezolvata. "Cred ca este necesara supervizarea din partea instantei FISA, dar nu stiu cum ar putea functiona acest lucru", a spus Roberts, care a sustinut pana acum administratia Bush in majoritatea deciziilor legate de informatii. El a subliniat ca viteza si supletea sunt esentiale in programul de interceptare a comunicatiilor. (D.E.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=194122&data=2006-02-20