< Imprimare >      ZIUA - ECONOMIC - luni, 20 februarie 2006

Stiri pe scurt

A inceput sezonul inundatiilor

Peste 20 de gospodarii din localitatile Gavanesti si Draganesti-Olt au fost acoperite de ape, din cauza topirii zapezii de pe versanti si a ploilor, iar un drum judetean a fost inundat pe o lungime de 500 de metri, informeaza Rompres. Intrata in gospodarii sambata noaptea, apa s-a retras in cursul diminetii de duminica, dupa interventia unei grupe de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Matei Basarab", ajutati de cetatenii din cele doua localitati unde s-au inregistrat inundatii. La Draganesti au fost inundate patru gospodarii si 500 de metri din drumul judetean 546, iar la Gavanesti, 22 de gospodarii din satul Baleasa au fost acoperite de un strat de apa cu o adancime de 30 de centimetri. Nu au fost inregistrate victime omenesti sau pagube materiale. Cele doua localitati mentionate au fost afectate de inundatii de cinci ori in anul 2005 si sunt expuse acestui pericol din cauza versantilor si a lipsei unui sistem eficient de scurgere a apelor. (L.M.)

Greva foamei de 14 zile

Cei sase grevisti ai foamei de la societatea Amidip Calan au continuat, ieri, protestul, trei femei acuzand probleme cu glicemia scazuta si tensiunea arteriala marita, informeaza Rompres. Disponibilizatii au intrat in greva foamei de aproape doua saptamani, ei solicitand plata drepturilor banesti restante in valoare de 26,6 miliarde lei vechi. Societatea se afla in procedura de faliment, urmand ca activele sa fie vandute de lichidatorul firmei. Potrivit vicepresedintelui Sindicatului "Victoria" Calan, Cristian Anghel, o delegatie a sindicalistilor, impreuna cu primarul Adrian Iovanescu sosesc astazi, la Bucuresti, pentru o discutie cu vicepremierul Gheorghe Pogea. Grevistii au fost vizitati, la sfarsitul saptamanii trecute, de ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, care a propus mai multe masuri de natura sociala. Prefectul judetului Hunedoara, Cristian Vladu, sustine ca a sesizat, anul trecut, Parchetul National Anticoruptie, cu privire la modul de privatizare a societatii Amidip Calan, precizand ca va reveni cu o noua adresa catre Departamentul National Anticoruptie. (C.P.)

Deseuri colectate gratuit

Incepand de astazi, Primaria Sectorului 3 si SC Rosal Grup SRL vor prelua in mod gratuit de la cetatenii din aceasta zona a Capitalei obiectele si bunurile de uz casnic de dimensiuni mijlocii si mari, precum si molozul rezultat din diverse amenajari interioare ale locuintelor. Autoritatea locala a pus la dispozitia locuitorilor doua linii telefonice directe: 255.26.63/64 sau 0740.231.640, unde acestia pot suna, de luni pana vineri, pentru a oferi date privind adresa si tipul deseurilor, care urmeaza sa fie ridicate sambata, in functie de programari. Prin aceasta masura, primarul Liviu Negoita si-a propus sa elimine de pe domeniul public deseurile aruncate la voia intamplarii. "Aceasta actiune este menita sa completeze programul Mediul Curat Conteaza si sa vina in ajutorul locuitorilor. In anul 2006 doresc ca nici o zona din Sectorul 3 sa nu mai aiba parte de mizerie. Apelez la cetateni sa ne ajute in actiunea de curatenie", si-a argumentat edilul decizia. (M.S.)

Revocare la Electrica Serv

Ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, i-a mandatat pe reprezentantii ministerului in Adunarea Generala a Actionarilor de la Electrica Serv sa-l revoce din functia de director general pe Constantin Oprea, se arata intr-un comunicat de presa. Decizia ministrului Seres a fost luata in urma unui raport al Corpului de Control al MEC. De remarcat, la Electrica Serv, in 12 luni, au fost schimbati trei directori generali. (G.M.)

"Rauri" de bere

Productia de bere a Romaniei s-a ridicat anul trecut la 15,52 milioane hectolitri, depasind cu un milion de hectolitri productia din 2004, care s-a cifrat la 14,5 milioane hl, potrivit datelor centralizate de Institutul National de Statistica (INS). Cea mai mare cantitate de bere a fost fabricata in luna august - 1,953 milioane hl, iar cea mai mica in februarie - 670.042 hl. In decembrie au fost produsi 1,09 milioane hectolitri bere, cu 65.522 hl peste cantitatea din perioada similara a anului precedent. La finele lunii decembrie, in stocurile la producatori se mai aflau 419000 hl bere. (G.M.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=194108&data=2006-02-20