< Imprimare >      ZIUA - MAGAZIN - joi, 26 ianuarie 2006

Preotul si ateul au ajuns in fata instantei

Un tribunal din Italia trebuie sa se pronunte asupra existentei lui Iisus din Nazareth

In Italia debuteaza maine un proces mai putin obisnuit, la sfarsitul caruia Justitia trebuie sa se pronunte asupra existentei lui Iisus Hristos. Procesul a fost intentat de un ateu convins unui preot catolic pe care il acuza ca a "profitat de naivitatea populara" pentru a-l prezenta pe Mantuitor drept personaj istoric, relateaza presa internationala. Autorul plangerii este Luigi Cascioli, in varsta de 72 de ani, iar paratul este parintele Enrico Righi, 75 de ani, parohul Bisericii Saint Bonaventure din Bagnoregio, centrul Italiei.

Toata povestea a inceput la 11 septembrie 2002, dupa ce ateul a depus plangere impotriva parintelui Righi, acuzandu-l ca a abuzat de credulitatea populara in momentul in care a afirmat in buletinul parohial ca Iisus a existat. Luigi Cascioli a creat si un site pe Internet unde sustinatorii sai sunt tinuti la curent cu evolutia acestui caz. "Nu incerc sa contest libertatea crestinilor de a-si practica religia, garantata de catre articolul 19 al Constitutiei, ci doresc sa semnalez abuzul comis de Biserica Catolica, care, folosindu-se de prestigiul sau, sustine ca niste pure inventii sunt fapte reale si istorice", spune ateul. Plangerea sa se bazeaza pe articolul 661 din Codul penal italian care sanctioneaza persoanele ce "abuzeaza de credulitatea populara".

Initial, procurorii au incercat sa-l convinga pe Cascioli sa renunte, dar in cele din urma acesta a obtinut la 11 mai 2004 trimiterea parintelui Righi in judecata. Primul termen in acest proces a fost fixat pentru vineri, 27 ianuarie. Intr-o scrisoare deschisa adresata arhiepiscopului de Bologne, monseniorul Giacomo Biffi, ateul sustine ca "este gata sa-si retraga plangerea daca ii este furnizata o singura dovada a existentei istorice a lui Iisus".

La tot bombardamentul mediatic al furibundului ateu, parintele Righi a raspuns de fiecare data simplu si la obiect: "exista marturii covarsitoare despre existenta lui Hristos atat in textele religioase, cat si in cele istorice. Milioane de oameni au crezut, de 2000 de ani, in existenta omului Iisus si ca El este Fiul lui Dumnezeu".

R. Scott Appleby, profesor de istoria religiilor la Universitatea Notre Dame din SUA, spune ca este in totalitate de acord cu preotul Righi, precizand ca nu exista nici un motiv pentru care existenta lui Iisus sa fie pusa sub semnul intrebarii. "Dar ceea ce a facut Iisus din Nazareth si ce inseamna el este cu totul alta poveste (...) In ceea ce priveste problema existentei sale, nu pot sa spun decat ca exista in acest sens mult mai multe dovezi decat pentru alte nenumarate personaje istorice care chiar au existat. Este limpede ca Iisus a existat si, mai mult decat atat, ca a fost o figura proeminenta a vremurilor sale, fapt mentionat in doua sau trei din cronicile vremii", spune Appleby. Cascioli spune ca obiectivul sau este sa ajunga in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului, dar pentru asta ar trebui sa piarda procesul in Italia. (C.C.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=192411&data=2006-01-26