< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - miercuri, 11 ianuarie 2006

Bucurestenii si cu banii luati

Primaria Capitalei a platit, din banii bucurestenilor, aproape 50 de milioane de euro penalizari pentru neutilizarea creditelor externe de 405,1 milioane de euro, contractate de la BEI, BERD si Banca Mondiala. Banii imprumutati stau in banci, municipalitatea fiind incapabila sa-i investeasca in proiectele de dezvoltare a orasului. Pentru o parte din credite se colecteaza dobanda de depozitare. Cele 50 de milioane de euro platite pana acum reprezinta ratele, dobanzile si comisioanele aferente acestor credite pentru anii 2005 si 2006, potrivit situatiei serviciului datorei publice locale. Imprumuturile au fost obtinute de Primaria Capitalei la o "dobanda avantajoasa, de 4% pe an", potrivit edililor. Anul trecut, municipalitatea a realizat o emisiune de obligatiuni in valoare de 500 de milioane de euro. Impreuna cu creditele externe, fondurile municipalitatii ajung la 905,1 milioane de euro, suma care inseamna de doua ori bugetul Capitalei.

La aceasta suma, municipalitatea plateste anual circa 36 milioane de euro, pana in anul 2030, data stingerii acestei datorii. Dumitru Buzduga, directorul executiv al Directiei Buget din cadrul Primariei Capitalei, a precizat ca municipalitatea a achitat, anul trecut, 33,5 milioane RON (aproximativ zece milioane de euro) pentru achitarea ratelor, dobanzilor si comisioanelor pentru creditele aflate in derulare. In anul 2006, potrivit situatiei serviciului datoriei publice locale, bucurestenii vor plati 163 milioane de lei (peste 40 de milioane de euro). Din pacate, in ultimii doi ani, aceste dobanzi si comisioane s-au irosit pe nimic. Din cele 905,1 de milioane de euro imprumutate de primarie pentru diferite proiecte, Primaria Capitalei a reusit sa cheltuiasca doar putin peste 30 de milioane de euro, pentru contorizare si refacere si modernizare strazi, dar si pentru proiectare si consultanta. Diferenta, adica 870 de milioane de euro, desi aflata la dispozitia primariei de doi ani, asteapta inca sa fie cheltuita. "Este un paradox: avem bani, dar suntem incapabili sa-i cheltuim", constata Cristina Parvulescu, directorul Directiei Managementul Creditelor Externe din cadrul municipalitatii, serviciu care s-a ocupat de "aducerea" banilor la Bucuresti.

Despre intarzierile in derularea creditelor, primarul general a declarat, la sfarstiul anului trecut: "Sunt foarte multi factori, asupra carora nu am sa insist. Unele posturi au fost blocate, nepriceperea unora care au gestionat aceste resurse... Acestea ar fi unele din cauze". Dupa principiul "stie baiatul de unde!" - invocat de primarul general intr-o conferinta de presa -, Adriean Videanu, pe moment in vacanta la Paris, a anuntat ca va mai aduce in Bucuresti un alt miliard de euro.

Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, anunta recent ca Bucurestiul nu va pierde "nici un dolar, euro sau leu" din creditele angajate de municipalitate, desi a recunoscut ca exista intarzieri in cheltuirea banilor obtinuti din creditele externe. "Am observat o gresita intelegere a unor ziaristi privind gestiunea creditelor. Municipalitatea nu pierde nici un dolar, euro sau leu din creditele angajate. (...) Au fost unele intarzieri, insa vom recupera intarzierile din aceste programe anii viitori", afirma el. Totusi, pana la recuperarea timpului pierdut, municipalitatea achita dobanzi si comisioane de zeci de milioane de euro.

Magda SEVERIN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=191411&data=2006-01-11