< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - vineri, 16 decembrie 2005

Stiri pe scurt

Saramura ecologizata

Autoritatile din judetul Valcea au decis, ieri, impreuna cu ministrii Economiei si Mediului, ca toata zona in care se afla caverna Socon de la Ocnele Mari, unde pamantul a inceput sa se surpe, sa intre in ecologizare, informeaza Mediafax. Potrivit ministrului Codrut Seres, in prima parte a anului 2006 va fi intocmit un studiu de fezabilitate pentru a fi facuta ecologizarea zonei. Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, le-a cerut autoritatilor valcene, care vor intocmi studiul de fezabilitate pentru ecologizarea zonei, sa transmita ministerului si termenul exact de realizare. Conform ministrului Mediului, inainte de intocmirea acestui studiu, reprezentantii judetului trebuie sa evacueze toata saramura din lacul de retentie. "Trebuie sa se evacueze toata cantitatea de saramura care este in barajul de retentie, pentru a fi pregatit lacul in cazul unei eventuale rabufniri de saramura. Aceasta problema ne intereseaza in mod direct pentru ca nu vrem sa avem surprize ca in anii trecuti si sa deversam saramura in cantitati mari in raul Olt", a spus ministrul Sulfina Barbu. Conducerea judetului a hotarat ca la Ocnele Mari sa fie mentinut in continuare "codul galben" de urgenta. Potrivit unui comunicat al MEC, cantitatea de saramura din bazinul de retentie a scazut la mai mult de jumatate, dupa ce s-a declansat deversarea controlata in paraul Sarat a unui debit de 0.5 mc/s de saramura. (L.M.)

Ajutoare de urgenta

Primarul Neculai Ontanu a acordat, ieri, ajutoare de urgenta in valoare de un miliard si jumatate de lei vechi persoanelor aflate in situatie de risc. In preajma Sarbatorilor de Craciun, edilul Sectorului 2 a dorit sa fie aproape de semenii nostri si sa-i sprijine material cu sume cuprinse intre cinci milioane de ROL si 30 de milioane de ROL, in functie de situatia fiecaruia, astfel incat acestia sa poata sa-si procure cele necesare. Conform prevederilor legale in domeniu, ajutoarele de urgenta sunt acordate de autoritatea locala pentru a veni in sprijinul familiilor sau persoanelor singure cu probleme grave de sanatate sau care au fost afectate in cursul acestui an de inundatii. In urma anchetelor realizate de asistentii sociali, au fost identificate aproximativ 300 de persoane care au reala nevoie de sprijinul administratiei locale pentru a traversa diferitele probleme materiale majore. Primii 142 de locuitori aflati in aceasta situatie au fost chemati ieri la primarie pentru a primi ajutoarele de urgenta, iar ceilalti vor beneficia de acestea in cursul saptamanii viitoare. (M.S.)

RATB deviat la Gara de Nord

Mijloacele de transport vor circula deviat, sambata, in Piata Garii de Nord, deoarece in zona se lucreaza la realizarea unor filmari. Astfel, autobuzele 105 vor circula pe un traseu modificat, pe sensul spre "Valea Oltului" de la intersectia Calea Grivitei/Bd. I.Ghe. Duca, prin Calea Grivitei, Str. Berzei, Bd. Dinicu Golescu, apoi traseul de baza. Sensul spre "Piata Presei Libere" nu se modifica. Autobuzele liniei 133 vor circula pe un traseu modificat, pe sensul spre "Gara Basarab" de la intersectia Calea Grivitei/Str Berzei, prin Str. Berzei. Autobuzele liniei 282 vor circula pe traseul de baza, numai intre "Soseaua Fundeni" si "Gara de Nord", unde va intoarce comun cu liniile 182 si 205. Aceste autobuze vor opri in statiile comune cu liniile 178 si 205. Pe durata filmarilor, troleibuzele liniilor 62, 71, 85, 93 si 96 vor functiona pe Str. Garii de Nord, inainte de intrarea in piata, iar toneta de bilete din aceasta statie nu va functiona. (M.S.)

Bani de plaja

O parte din lucarile de refacere a statiunii Costinesti, afectata de inundatiile din acest an, vor fi terminate pana la data de 1 mai 2006. In acest sens, Guvernul a apobat 198 de miliarde de lei (19,8 milioane RON) pentru refacerea plajei si a falezei din Costinesti. Astfel, 14,2 milioane de lei vor fi alocate in doua etape din Fondul de Mediu, ca finantare nerambursabila: un milion in acest an si 13,2 milioane in 2006. Diferenta de 5,6 milioane lei va fi acordata tot esalonat, din bugetul Ministerului Mediului, cele mai importante fonduri - in suma de 5,1 milioane de lei - urmand sa fie alocate in cursul anului viitor. Cu ajutorul acestor fonduri, autoritatile si-au propus ca, pana in luna mai 2006, sa finalizeze lucrarile de refacere a plajei centrale si a falezei din Costinesti, de modernizare a aleilor pietonale care asigura legatura intre lacul Techirghiol si plaja, precum si de realizare a sistemului de deversare a lacului Tuzla in mare. Pana la finele anului viitor, vor fi terminate si lucrarile de consolidare a falezei din nordul statiunii Costinesti, in zona Pescariei. (Corina SCARLAT)

"Si tu poti fi Mos Craciun!"

Coca-Cola organizeaza si in acest an un eveniment caritabil, pe 22 si 23 decembrie, la Opera Romana. "Si tu poti fi Mos Craciun!" este indemnul pe care Coca-Cola Romania il adreseaza si in aceasta iarna publicului de toate varstele, in cadrul unui spectacol care reuneste nume mari ale divertismentului romanesc. Intreaga suma rezultata din vanzarea biletelor va fi donata copiilor internati la Spitalul de Recuperare Neuro-motorie Marin Pazon din Bucuresti. Mai mult, spectatorii vor fi incurajati sa aduca si sa doneze la intrarea in sala cate o jucarie pentru acesti copii, devenind astfel, ei insisi un fel de Mos Craciun. Coca-Cola a deschis sezonul Sarbatorilor de iarna prin instalarea in Piata Operei a bradului de Craciun, concomitent cu pornirea caravanelor cu cadouri pentru copii din orfelinatele din intreaga tara. (A.M.V.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=190397&data=2005-12-16