< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - vineri, 9 decembrie 2005

Demonstratie scolareasca pentru directoarea Botnaras

Dupa ce au aflat vestea ca directoarea Scolii Centrale din Bucuresti a fost destituita, circa 150 de elevi, profesori si parinti au protestat fata de decizia ISMB * Directoarea a fost eliberata din functie in urma anchetei privind injunghierea unei eleve, in urma cu cateva zile, in biroul directorului adjunct

Svetlana Botnaras, directoarea Scolii Centrale din Bucuresti, a fost destituita ieri, de catre Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), in urma anchetei privind injunghierea unei eleve, in urma cu cateva zile, in biroul directorului adjunct al unitatii de invatamant. Comisia a hotarat cu noua voturi din zece destituirea directoarei, a declarat purtatorul de cuvant al ISMB, Adriana Stefanel.

La momentul anuntarii deciziei, s-a petrecut un fapt inedit. In fata sediului ISMB s-au stans cateva zeci de elevi de la Scoala Centrala, pentru a sustine mentinerea in functie a conducerii unitatii. Ei au inaintat conducerii ISMB o scrisoare cu 600 de semnaturi, prin care au cerut ramanerea actualei echipe manageriale in functie. Intrebat de scrisoarea elevilor, purtatorul de cuvant a apreciat solidaritatea scolarilor dar a spus ca decizia este definitiva. La aflarea vestii, elevii au fortat intrarea in cladire, pentru a cere explicatii, dar fortele de ordine sosite la fata locului le-a impus sa treaca pe trotuarul de vis-a-vis. In aproximativ o ora si jumatate numarul elevilor, al profesorilor dar si al parintilor care au protestat fata de decizia ISMB atat in fata institutiei, cat si in curtea Scolii Centrale, a crescut la aproximativ 150. Profesorii prezenti au aratat ca directoarea Botnaras este un om foarte bine pregatit iar singurii vinovati de injunghierea elevilor sunt politistii de proximitate care, daca ar fi venit atunci cand i-a chemat directoarea, incidentul ar fi fost evitat.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mircea Muresan, a declarat, pentru Realitatea TV, ca ministrul de resort este "profund nemultumit" de reactia conducerii Inspectoratului, dar nu a explicat de ce.

Secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar din Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC), Paloma Petrescu a adaugat ca atributiile fostei directoare vor fi preluate de directorul-adjunct Mariana Lef, pana cand inspectorul scolar general va desemna un director interimar al scolii. El va asigura conducerea institutiei pana la organizarea concursului pentru ocuparea functiei respective, care va avea loc inainte de incheierea acestui an scolar. Pe de alta parte, a afirmat Paloma Petrescu, la nivelul MEdC s-a decis constituirea unei comisii care sa analizeze modul in care inspectorul coordonator din cadrul ISMB, Radu Vasile si conducerea inspectoratului au gestionat situatia creata. Potrivit secretarului de stat, la nivelul Scolii Centrale au fost demarate cercetari cu privire la activitatea dirigintei elevei injunghiate, care a lasat-o singura pe aceasta impreuna cu agresorul in biroul directorului adjunct, precum si a portarului care a permis agresorului accesul in incinta scolii, fara sa il legitimeze.

Dincolo de toate acestea, dincolo de pregatirea profesionala a directorului scolii, ramane, insa, o situatie extrem de prost gestionata atat de directoarea unitatii de invatamant cat si de jandarmi si politie, nici unul dintre acestia nefiind capabili sa evite injunghierea unui elev al Liceului. Desi directoarea Botnaras a declarat ca va ataca decizia ISMB, faptul ca, ieri, nu a reusit sa-si potoleasca elevii protestatari demonstreaza, de asemenea, ca nu poate gestiona o situatie de criza. Totusi, Svetlana Botnaras a aratat ca se simte vinovata pentru faptul ca un elev a fost injunghiat in scoala pe care o conduce. La randul sau, tatal elevei injunghiate a precizat ca el si-a dus copilul de mana, pana la directoarea scolii, ca aceasta l-a preluat in custodia ei, si ca decizia de destituire a sa este una corecta.

Mihaela JITEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=189976&data=2005-12-09