< Imprimare >      ZIUA - ROMANII NOSTRI - vineri, 2 decembrie 2005

"Gazeta Romaneasca" prezentata de directorul Sorin Cehan

Ziarul romanilor din Italia are peste 40.000 de cititori

Inaccesibila in mare parte publicului larg din Romania, presa romaneasca de peste hotare sfarseste deseori intr-un nemeritat anonimat. Sunt insa multe publicatii care au dreptul la o soarta mai buna. Pentru ca miile de pagini tiparite dincolo de frontierele tarii isi au intotdeauna rostul lor si nu ajung in tara. In multe cazuri, un ziar, o revista sau un minut de emisie in limba romana inseamna, pur sI simplu, dreptul la propria identitate. In altele, presa romaneasca descrie treptele supravietuirii intr-o tara straina. Acum, cand in Italia traiesc aproximativ un milion de romani, cu sau fara acte in regula, ziarul lor este mai mult decat un ghid al... vietuirii.

"Gazeta Romaneasca", ziarul romanilor din Italia, apare la Roma, de patru ani. Are 24 de pagini, aparitie bilunara, 20.000 de exemplare la fiecare numar, avand peste 40.000 de cititori. SI propria istorie. "Cand am venit, am gasit un ziar plin de greseli de ortografie, scris de neprofesionisti (s.n.). Si acum ne mai scapa ceva, erori de corectura din cauza grabei, dar este altceva. Ziarul are cap si coada, ia din ce in ce mai des atitudine in probleme grave cu care se confrunta comunitatea romaneasca din Italia, determinand o schimbare si in mentalul imigrantilor. Daca pana la aparitia acestei publicatii, se poate spune, comunitatea romaneasca nu exista, acum a inceput sa capete identiate", considera Sorin Cehan, directorul "Gazetei Romanesti".

Important este faptul ca "GER", cum le place romanilor sa spuna, se gaseste la chioscurile de ziare din peninsula de la primul numar. Dupa putin timp, a devenit cea mai vanduta publicatie straina din aceasta tara. In 2002, cotidianul "Il Tempo" cataloga ziarul ca pe un "fenomen cu succes fulgerator la public". Explicabil, ne marturiseste directorul Gazetei: "aparent interesata de proiectele editoriale pentru imigranti, mass-media italiana pacatuieste insa prin prisma unui stereotip si anume ca imigrantii au un nivel cultural scazut. De aici si "surpriza" in fata unor ziare de limba straina cu succes de public in Italia. La un moment dat, redactia ziarului era aproape zilnic vizitata de televiziuni centrale si de ziaristi de la marile cotidiene, ca la Maglavit. Materialele incepeau apoi aproximativ asa: iata-i, nu dau la lopata, ci stau in fata unor computere. Exista si astfel de imigranti in Italia".

Aventura "Gazetei" a inceput gratie unui investitor privat italian. Gianluca Luciano, de profesie avocat, a observat cum cresterea numarului de imigranti inseamna mai multe probleme, multe datorate lipsei acute de informare. A deschis o pagina web pentru strainii din Italia, intr-o casa de la periferia orasului Roma. Lumea se uita stramb, segmentul de piata al imigrantilor nefiind cuprins in nici un buget publicitar italian. De atunci, s-au schimbat multe, www.stranieriinitalia.it, a devenit un site cu peste 70.000 de vizitatori lunar, iar "Stranieri in Italia" srl un grup editorial. Cu milioane de euro cifra de afaceri si 14 ziare tiparite in 14 limbi pentru strainii din aceasta tara. Intre ele "Gazeta Romaneasca", considerata des o "perla a coroanei".

Tema prioritara tratata de Gazeta este imigratia. Tot ce inseamna noutati de interes pentru extracomunitarii din Italia isi gaseste loc in paginile ziarului. "Informatiile despre normele privitoare la sederea in Italia, considera Sorin Cehan, sunt cele mai citite. Cum este, de exemplu, rubrica de sfaturi pe marginea legislatiei, unde intrebarile cele mai frecvente aduc in discutie procedura de obtinere a unui permis de sedere, contract de munca sau alte documente. Viata noastra este foarte conditionata de aceste probleme". Exista spatiu si pentru cronicile albe si negre, ale comunitatii romanesti, in primul rand. Apoi sunt stirile. Diverse, de la politic la informatii externe. Pentru Sorin Cehan, "difuzarea de stiri despre tot ce se intampla in Italia sau in lume constituie un pas catre integrare". Nu in ultimul rand, ziarul descopera si pune in pagina gravele abateri de la lege si morala ale romanilor care volens-nolens vor fi trimisi acasa.

Pentru romanul ajuns in Italia, "Gazeta Romaneasca" este deja un titlul cunoscut. In paginile ei, gaseste periodic vesti de acasa si, la fel de important, invata sa nu-si uite limba. Pentru ca, in Italia, asimilarea romanilor este doar o chestiune de timp. Mai mult, cititorii afla si ce ii asteapta daca nu respecta legile tarii in care traiesc.

Mihaela SERBAN

Nota bene: Saptamana trecuta, ziarul a relatat despre celebrarea la Roma, in cadrul Institutului Pontifical Oriental, a doua editie a Zilei spiritualitatii romanesti. Avand ca tema ecumenismul, laudabila initiativa a Ambasadei Romaniei pe langa Sfantul Scaun a fost inspirata de rememorarea vizitei efectuate de Papa Ioan Paul al II-lea in tara noastra. In fata unei selecte audiente, Monseniorul Anton Lucaci, directorul Sectiei de limba romana a postului Radio Vatican, a vorbit despre rolul bisericilor crestine in descoperirea si promovarea fraternitatii intre popoare.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=189498&data=2005-12-02