< Imprimare >      ZIUA - SPORT - sambata, 19 noiembrie 2005

Conu' da umbra

Iar si-a chemat Sandu slugile

Din multe puncte de vedere e cam fortata asocierea lui Mircea Sandu cu raposatul dictator Nicolae Ceausescu, insa in foarte multe puncte cei doi se aseamana. Ambii mizau enorm pe politica externa, ingnorand-o pe cea interna, insa relatiile internationale ale amandurora se bazau pe prietenii cu tarile din lumea a treia ori cu cele privite cu mare circumspectie de ONU. De exemplu, ne amintim cu totii de schimburile de vizite pe care Ceausescu le facea cu conducatorii unor state africane, cum ar fi Mobutu Sese Seko Nkuku Ngbendu Wa Za Banga, Bokassa, Mohamed Siad Barre ori Mengistu Haile Mariam. La fel ca acesta, Mircea Sandu, desi echipa nationala se pregateste pentru preliminariile Campionatului European, gaseste parteneri pentru meciuri amicale cam din aceleasi zone, cum ar fi Coasta de Fildes, Nigeria, Togo, ca sa nu mai amintim de Iran, ultima tara pe care avea sa o vada paranoicul inlaturat cu o executie deloc tehnica in urma cu 16 ani. Cam astea sunt relatiile cu care se lauda Nasu' si cu care zicea ca ii ia fata lui Gica Popescu.

Va dati seama ce prietenie trainica il leaga pe el de presedintele federatiei din Nigeria si ce gratare trebuie sa fi facut ei impreuna, desi ne cam indoim ca Sandu o fi fost incantat sa guste din ceea ce perpelea omologul sau de la Lagos la foc mic. (In mod singur daca ar fi dat de un soric mai tare si mai gros ori ar fi simtit o aroma de cocart in vreo bucata de carne s-ar fi uitat temator imprejur ca sa vada daca Oache Piscanu sau Bebita Kassai mai sunt prin preajma)

Continuand cu enumerarea similitudinilor dintre cei doi ar mai fi de evidentiat ca amandoi s-au inconjurat numai de niste vietati fara insusiri, de niste bieti sparcaiti, slugarnici, milogi si frecventati de tentatia faradelegii si a bicisniciei. Urmand aceeasi logica patologica atat impuscatul de la Targoviste, cat si trotilatul de la Snagov s-au bazat pe sustinerea unor indivizi cam de aceeasi factura cu cei enumerati mai sus, cu unica deosebire ca prima astfel de gloata colcaitoare se numea Marea Adunare Nationala, iar asta mai recenta Comitetul Executiv al FRF.

E greu de inteles ce o fi in capul unor astfel de oameni. Ei n-or avea prieteni, vecini, familie de care sa se jeneze atunci cand se intorc acasa dupa ce il voteaza pe acel papitoi dezgustator. Iar asta cu atat mai mult cu cat nici macar nu se bucura de respectul acestuia, ba chiar dimpotriva. Nici nu e greu de imaginat cum se va infoia Nasu' luni seara in fata ciracilor: "Pai, nu v-am spus io ca astia sunt niste nehaliti pe care ii faci sa-ti manance din palma daca le dai o fripturica si un spritulet, da-i dracu' in sange de aici, bine ca au plecat ca nu mai suportam sa-i stiu la Mogosoaia mea, unde cica au facut dezmat, au vomitat pe cearsafurile juniorilor si s-au gainatat in capatul culoarului. Patru ani de aici incolo sa nu-i mai prind pe aici, mama lor de janghinosi". Pe pariu ca asa va spune si de data asta chiar va avea dreptate.

Constantin DINU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=188827&data=2005-11-19