< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - sambata, 19 noiembrie 2005

Stiri pe scurt

O stea in premiera buzoiana

Amatorii de teatru din Buzau vor putea asista la premiera spectacolului "Steaua fara nume" de Mihail Sebastian, montat de catre Anca Maria Colteanu. Gandit in cheie moderna, tanara regizoare isi descrie astfel spectacolul: "Miroiu este un profesor timid, iar Mona - eterna femeie frumoasa. Este inceputul posibil al unei mari intalniri. Intalnirea este magica, insa fulguranta, asemeni unei ploi de stele. Povestea de dragoste se intampla intr-un spatiu de conotatie magica, un spatiu inchis, inaccesibil (un orasel de munte, din care singura iesire este gara). E o lume atemporala, o lume in care oamenii definesc timpul in functie de subiectivitatea lor (seful garii stie mersul timpului raportandu-l la mersul trenurilor, Miroiu este omul stiintelor exacte, pentru el ora exacta este un reper existential). Intrarea Monei in aceasta lume duce la extinctia timpului. Totul capata o alta dimensiune. O stea a pasit in lumea sublunara...". Scenografia ii apartine Mirelei Traistaru, iar distributia ii reuneste pe: Ana-Ioana Macaria, Adrian Titieni, Virginia Mirea, Emil Hossu, Niculae Urs, Florin Dobrovici, Lucian Ghimisi, Raluca Gheorghiu, Alexandru Gheorghiu. Spectacolul face parte din programul Teatrului "George Ciprian" din Buzau de a pune in scena texte celebre prin intermediul unor regizori postnouazecisti. Premiera are loc in aceasta seara (19 noiembrie), la orele 18.30. (L.D.)

Hop de Bucuresti

Uniter organizeaza luni, 21 noiembrie, de la 18.00, la Teatrul "Ion Creanga" un spectacol cu laureatii Galei HOP 2005 de la Mangalia, precum si cu alti tineri actori de valoare care au participat la concurs: Octavian Strunila, premiul pentru cel mai bun actor, Maria Nicola, premiul pentru cea mai buna actrita, Gabriel Calinescu - Premiul "Sica Alexandrescu" si Corina Dragomir, Anca Constantin, Toni Tecuceanu. De asemenea, vor evolua si tinerele actrite (Maria Nicola si Adina Stan) care au primit premiul pentru cel mai bun spectacol la sectiunea grup, cu "A+B" de Puiu Jipa, regia Puiu Jipa. Intrarea la spectacolul de gala este libera. (I.P.)

"Romania in Advent"

Organista Ursula Philippi si grupul psaltic al Bisericii Stavropoleos din Bucuresti au concertat in aceasta saptamana (pe 15 noiembrie) la Biserica Saint-Germain-des-Pres din Paris. Programul recitalurilor a inclus lucrari din repertoriul clasic si romantic pentru orga - Bach, Ritter, Guilmant - si piese din repertoriul coral romanesc si bizantin - Dometie Ionescu, Balasios le Pretre, Anton Pann, Virgil Nanu, Dimitrie Suceveanu, Ioan Kalogiros, Sabin-Ionel Preda, informeaza biroul de presa al Institutului Cultural Roman (ICR). Ursula Philippi este conferentiar la Academia de Muzica "Gh. Dima" din Cluj si organista la Biserica Evanghelica din Sibiu. Repertoriul sau acopera o arie vasta, de la muzica de orga renascentista, pana la lucrari avangardiste. Dublul CD "Orgi istorice din Transilvania", in interpretarea Ursulei Philippi, editat de societatea "Dabringhaus und Grimm" a obtinut, in 1992, Premiul criticii germane. Grupul psaltic al Bisericii Stavropoleos, constituit in 1994, si-a castigat aprecierea mediilor muzicale si artistice din Romania. Ansamblul a concertat in Austria, Polonia, Grecia, Cipru, Ucraina, Japonia si a inregistrat opt casete si trei CD-uri. Recitalul parizian a facut parte dintr-o serie de 20 de concerte, sub genericul "Romania in Advent", serie organizata de ICR. In cadrul proiectului "Romania in Advent", formatii instrumentale, vocal-instrumentale si coruri a capella (de tip bizantin) vor sustine concerte camerale in biserici si catedrale din Austria, Belgia, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania. Spatiile avute in vedere sunt legate nemijlocit de perioada de sarbatoare a Adventului. Repertoriul urmareste o impletire de muzica academica si religioasa apartinand Europei occidentale si muzica romaneasca, cu precadere religioasa bizantina, in speta de Craciun. (L.D.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=188788&data=2005-11-19