< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - miercuri, 16 noiembrie 2005

Stiri pe scurt

"Balcanii" si Marea Neagra

Revista "Balcanii si Europa", numarul din noiembrie, propune cititorilor ancheta intitulata "Cum vad vecinii problema bazinului Marii Negre?". Materialul prezinta opiniile unor tari limitrofe Marii Negre - Federatia Rusa, Georgia si Turcia - exprimate de ambasadorii acestor state la Bucuresti. Desi nu a vrut sa faca vreun comentariu legat de afirmatia presedintelui Basescu potrivit careia "Marea Neagra este un lac rusesc", Rusia s-a pronuntat "pentru dezvoltarea, in continuare, a colaborarii in sfera securitatii in zona Marii Negre, atat pe baza bilaterala, cat si pe cea a structurilor regionale existente". In opinia Georgiei, "dupa ce Romania si Bulgaria au devenit membre NATO, siguranta in zona Marii Negre a devenit mult mai stabila", iar Turcia apreciaza ca "lucrand impreuna, statele vecine Marii Negre pot si ar trebui sa depaseasca sursele de instabilitate din regiune". Autorii articolului nu au reusit sa afle punctele de vedere ale Bulgariei si Ucrainei, intrucat ambasadorii acestor state in Romania nu au dorit sa faca vreun comentariu pe aceasta tema. Reputatul Carol Roman, directorul revistei, a oferit o ancheta de exceptie. Totodata, ZIUA ii ureaza pe aceasta cale stralucitului jurnalist Pavel Perfil cat mai multe analize si dezvaluiri pe temele sensibile ale securitatii Romaniei. (D.E.)

Noua Securitate a Rusiei

Presedintele Vladimir Putin a numit trei oficiali, pe care i-a promovat in Guvern in cadrul neasteptatelor schimbari de luni, in Consiliul Securitatii Rusiei, au anuntat marti surse de la Kremlin. Potrivit unui decret prezidential, Serghei Sobianin, noul sef al Administratiei prezidentiale, precum si Aleksandr Konovalov si Kamil Ishakov, noii trimisi ai lui Putin in doua regiuni federale, Volga si Extremul Orient rus, sunt numiti membri ai Consiliului Securitatii Rusiei. Dmitri Medvedev, fostul sef al Administratiei Kremlinului, numit luni prim-vicepremier, ramane membru al acestui organism consultativ pastrandu-si insa presedintia consiliului director al concernului monopolist Gazprom. La randul sau, premierul Mihail Fradkov l-a numit pe Serghei Kirienko, fostul reprezentant al presedintelui Putin in Regiunea federala Volga, in fruntea Agentiei federale pentru energie atomica, Rosatom, informeaza Rompres. Luni, seful statului rus a anuntat, in cadrul unei reuniuni cu membrii cabinetului, infiintarea a doua posturi de vicepremier, in care i-a numit pe Dmitri Medvedev, care era pana in prezent seful Administratiei Kremlinului, si pe Serghei Ivanov, care si-a pastrat si functia de ministru al Apararii. (D.E.)

Rusia-NATO, la Bruxelles

O reuniune a Consiliului Rusia-NATO a avut loc ieri la Bruxelles, cele doua parti urmand sa semneze un plan de actiuni operative pe anul 2006, care are ca principal obiectiv cooperarea intre Moscova si Bruxelles in lupta impotriva terorismului, transmite Rompres. La aceasta reuniune, Rusia a fost reprezentata de seful Statului Major al fortelor armate ruse, generalul Iuri Baluevski. Potrivit unor surse din cadrul Ministerului rus al Apararii, citate de Interfax, in 2005, trupele Rusiei si cele ale NATO au luat parte la peste 100 de proiecte comune. "Cel mai reprezentativ exemplu al eforturilor comune ale Consiliului Rusia-NATO il constituie aprobarea unei liste de masuri prin care s-a intentionat cresterea compatibilitatii operationale a trupelor Rusiei si ale Aliantei Nord-Atlantice in anul 2005. Aceasta a inclus 45 de operatiuni comune, intre care 13 exercitii comune si 10 exercitii de testare a compatibilitatii sistemelor lor de comunicatii", a precizat sursa mentionata. (D.E.)

Tarlev cere energie

Premierul moldovean Vasile Tarlev va sosi, astazi, la Bucuresti, unde urmeaza sa discute cu autoritatile romane posibilitatile exportului de energie electrica in Republica Moldova, informeaza agentia de presa Flux. Sursa citata aminteste ca centrala electrica de la Cuciurgan - intreprindere situata in regiunea controlata de regimul separatist de la Tiraspol, care asigura 54% din necesarul de curent electric al Republicii Moldova - a sistat la 9 noiembrie livrarile de curent electric pentru localitatile din dreapta Nistrului. In urma acestei decizii, autoritatile de la Chisinau au anuntat ca vor negocia cu Romania si Ucraina importul de energie din aceste tari pentru prevenirea unei crize energetice in Republica Moldova. Chisinaul se bazeaza in demersurile sale pe unele declaratii ale oficialitatilor de la Bucuresti si Kiev, care au lasat sa se inteleaga ca vor ajuta Republica Moldova "in caz de necesitate", noteaza Flux. (D.E.)

Conditiile PC la Sanatate

Reprezentantii PC spun ca nu vor sustine legile privind reforma din domeniul Sanatatii, in cazul in care nu se va tine cont de seria lor de patru solicitari exprese. "PC nu va vota pachetul de legi pregatit de Ministerul Sanatatii daca nu sunt indeplinite cel putin patru cerinte ale noastre. Nu vom ceda nici un pas", a avertizat deputatul conservator Renica Diaconescu. Cererile conservatorilor se refera la faptul ca firmelor care detin peste patru farmacii, fie in orase, fie in judete, sa li se dea autorizatie numai daca dezvolta puncte sanitare in mediul rural, la plata farmacistilor, care ar trebui sa se faca pe servicii, iar nu pe pretul medicamentelor. A treia conditie prevede acordarea de facilitati intreprinzatorului roman in domeniul farmaceutic, care "trebuie sa reziste pe piata farmaceutica in defavoarea marilor concerne farmaceutice". In ceea ce priveste Legea spitalelor, conservatorii sustin ca directorul medical al spitalului trebuie sa aiba prerogative crescute, pentru ca la ora actuala bugetul CNAS este distribuit global spre spitale. "Un manager care nu va avea legatura cu spitalul trebuie sa aiba in schimb un director medical cu prerogative crescute", a comentat Diaconescu. (V.D.)

UCM incearca sa devina partid

Liderii Uniunii Civice Maghiare (UCM) vor apela la Actiunea Populara, partid condus de fostul presedinte Emil Constantinescu, pentru a strange semnaturile necesare infiintarii unei noi formatiuni politice, care ar urma sa se numeasca Partidul Civic Maghiar. Vicepresedintele Uniunii Civice Maghiare, Andras Tokes, a declarat ieri, citat de Rompres, ca nu s-a luat inca legatura cu reprezentantii Actiunii Populare pentru stabilirea acestei colaborari. El a opinat ca numai in acest fel vor putea fi adunate semnaturile necesare inscrierii partidului deoarece, potrivit legii, este nevoie de cel putin 700 de semnaturi din trei judete "absolut romanesti". Tokes a precizat ca pentru inscrierea Partidului Civic Maghiar trebuie adunate 28.000 de semnaturi din 15 judete si din Bucuresti. Vicepresedintele UCM nu a exclus posibilitatea de a apela la organizatii si asociatii ale societatii civile si a subliniat ca este sigur ca, la toate nivelurile, vor fi obstructionati. Smaranda Enache, membru al Actiunii Populare, a afirmat ieri ca UCM trebuie sa porneasca individual in aceasta actiune, intrucat fiecare partid trebuie sa caute solutii proprii de identificare a persoanelor care sa fie pe lista de sustinatori. "Este adevarat ca Actiunea Populara, la ultima tentativa esuata de inscriere a UCM, a oferit sprijin in Bucuresti pentru strangerea de semnaturi, dar era o circumstanta speciala", a subliniat Smaranda Enache. (A.H.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=188615&data=2005-11-16